Новини НАБУ
НБУ погодив нові строки для адаптації окремих вимог Положення про кредитний ризик

30.12.2016 13:26

Національний банк України переніс терміни застосування фактору високого кредитного ризику боржника, що має «негативний капітал протягом 3 років поспіль» до 1 січня 2019 року

Крім того, на  три роки  призупинена дія  принципу збереження (наявність договору страхування застави). Також вилучено норму щодо достатності валютної виручки, як окремої норми, що свідчить про високий кредитний ризик. Дійти згоди щодо надання перехідного періоду для банків вдалося під час спільної наради керівників НБУ та членів Ради НАБУ, яка відбулася 29 грудня.

Перейти на нові норми застосування кредитного ризику банки повинні відповідно до Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, яке затверджене Постановою НБУ № 351 від 30.06.2016 р. Проте для максимальної адаптації до нових правил банкам необхідний додатковий період. Відтак, керівництво НАБУ звернулося до регулятора з пропозиціями надати банкам перехідний період для запровадження найбільш критичних норм Положення. Під час зустрічі членів Ради НАБУ на чолі з головою Романом Шпеком та керівників департаменту НБУ за участю заступника Голови Катерини Рожкової вдалося дійти згоди щодо відтермінування впровадження цих норм на два роки.

«Чудово, що в новий 2017 рік ми йдемо з порозумінням між регулятором та банківською спільнотою. Питання впровадження на практиці Постанови № 351 було наріжним каменем для банків впродовж усього поточного року і ми раді, що спільно з НБУ знайшли максимально м’який і вірний шлях переходу до нових правил», - зазначає голова Ради НАБУ Роман Шпек.

Затвердити відповідні зміни до Положення № 351 регулятор планує вже найближчим часом, очікується, що це відбудеться на черговому засіданні Правління Нацбанку.