Але є нюанси. Іпотека під 10% можлива вже в наступному році - Писарук

Олександр Писарук, глава правління Райффайзен Банк Аваль
Іпотека стане дешевше, але її обсяг буде дуже невеликим, вважає глава Райффайзен Банк Аваль.

Вартість кредитування в Україні знижується, головні умови — стійка макроекономічна ситуація і послідовна монетарна політика НБУ. Про це в інтерв'ю НВ Бізнес розповів глава правління Райффайзен Банк Аваль Олександр Писарук.

«Ставки падають у всіх банках, ви можете за офіційною статистикою це побачити. Завжди існує лаг між зниженням облікової ставки НБУ і зниженням депозитних і кредитних ставок. У всіх країнах депозитні ставки знижуються швидше, потім за ними підтягуються кредитні, і ми цю всю динаміку за останні місяці спостерігаємо… Питання в тому, чи будемо ми мати іпотеку під 10%, — врешт-решт будемо, я не сумніваюся, при збереженні всіх наявних тенденцій і швидше за все в наступному році», — сказав він.

При цьому Писарук зазначив, що питання зниження іпотечної ставки залежить не тільки від банківської системи.

«Щоб це (іпотека під 10%, — ред.) сталося, потрібно вирішити кілька дуже важливих проблем, які існують на ринку іпотеки. Це перш за все неможливість стягнення і реалізації закладеного майна, право власності на яке або право користування яким мають неповнолітні діти, і впорядкування схем купівлі-продажу нерухомості на первинному ринку », — пояснив банкір.

Він нагадав про останні скандали з банкрутством забудовників — Укрбуду і банку Аркада.

«Більша економічний вплив має кредитування первинки. Але, коли у вас повна неврегульованість первинного ринку, яка призводить до банкрутства забудовників, про яку іпотеку ми зараз можемо говорити? І знову ж таки, навіть на первинному ринку, банки повинні мати можливість забрати заставу», — сказав Писарук.

За його словами, в цьому напрямку можливі позитивні зрушення. Національна асоціація банків України спільно з робочою групою НБУ вже структурували і виклали всі кроки, які потрібно зробити для розвитку іпотечного ринку — але це вимагає зміни законів і нормативних актів.

«Просто так ринок іпотеки за рахунок зниження облікової ставки Нацбанку не розвинеться. Так, іпотека стане дешевше, але її обсяг буде дуже невеликий. Банки будуть намагатися показати, що вони щось роблять, але реально іпотечний ринок не розвинеться, і це важливо розуміти. Знову ж, Нацбанк це може лобіювати, але це поза зоною його прямої відповідальності», — додав Писарук.

Повну версію інтерв'ю з Олександром Писаруком читайте тут