Банкам забезпечено доступ до Єдиного реєстру довіреностей!

У 2020 р. НАБУ у співпраці з Міністерством юстиції України вирішила питання доступу до Єдиного реєстру довіреностей на нормативному рівні. Наказом Мін’юсту № 622/5 від 20.02.2020 урегульовано питання доступу банків та фінансових установ до цього реєстру з можливістю отримання інформації в електронному вигляді.

Для практичної реалізації вказаної новації ДП «НАІС»розробило сервіс для перевірки довіреностей, а саме прикладний програмний інтерфейс (АРІ) Єдиного реєстру довіреностей (ЄРД) для банків та фінансових установ. НАБУ супроводжувала процес розробки інтерфейсу, узгоджуючи з банками всі технічні деталі.

Вказаний сервіс забезпечує можливість в режимі реального часу, через автоматизовані системи отримувати необхідні відомості по довіреностям, а саме, дані про:

• реєстраційний номер і дату реєстрації довіреності (її дубліката) в ЄРД;
  • номери та серії спеціальних бланків нотаріальних документів, на яких викладено текст довіреності (її дублікат) – для нотаріально посвідчених довіреностей;
  • дату посвідчення довіреності (дату видачі її дубліката);
  • строк дії довіреності;
  • номер запису в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій, за яким посвідчено довіреність (видано її дублікат);
  • відомості про посвідчення довіреності в порядку передоручення або відомості про припинення дії довіреності.

Можливість отримання і перевірки вищевказаних даних дозволить прискорити обслуговування клієнтів та зменшити ризики шахрайств при здійсненні банками операцій.

Висловлюємо вдячність Мінюсту та НАІС за розуміння питань, вирішення яких необхідне для розвитку ринку банківських послуг!