Мінюст почув НАБУ! На час оновлення Єдиного державного реєстру працюватимуть деякі послуги

Під час оновлення програмного забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань для користувачів будуть доступні сервісна послуга у формі прикладного програмного інтерфейсу ЄДР (API ЄДР) та послуга безоплатного доступу до відомостей ЄДР (https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch).

Тобто, в період оновлення і надалі можна буде отримувати відомості з ЄДР про юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та документи за результатом проведення реєстраційної дії. Про це повідомляє ДП «НАІС» на своєму сайті https://nais.gov.ua/article/yaki-poslugi-pratsyuvapid-chas-onovlennya-edinogo-derjavnogo-reestru .

Раніше передбачалось повне відключення ДП «НАІС» всіх сервісів ЄДР на період оновлення реєстру з 07 по 16 серпня 2020 р. З цього приводу НАБУ звернулася до Міністерства юстиції України, ДП «НАІС» та Національного банку України з необхідністю пошуку технічного рішення (альтернативного каналу перевірки банками інформації про клієнтів), яке на період повного відключення ЄДР убезпечить від ризиків призупинення банківських послуг для клієнтів роздрібного і корпоративного бізнесу, ускладнення процедур ідентифікації і верифікації клієнтів в рамках фінансового моніторингу.

Адже банки щоденно використовують дані з ЄДР (електронна взаємодія за допомогою програмного інтерфейсу АРІ ЄДР) при верифікації інформації про клієнтів, у т.ч. юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, без цих перевірок фінустанови не мають права відкривати поточні та вкладні рахунки клієнтам, проводити кредитні операції. А не відкривати рахунки клієнтам більше, ніж тиждень, - це, на думку банків, нонсенс, фактично бізнес зупиняється.

Дякуємо Мінюсту та НАІС за конструктив та оперативне реагування!