NABU News

Date to
Filter:
Затверджено зміни до постанов НБУ
Національний банк затвердив зміни до Положення, передбачені Постановою НБУ від 11.06.2021 №47 про інформаційне забезпечення споживачів, і Правил розрахунку банками України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит, затверджених Постановою Правління Національного банку України від 08.06.2017 № 49.
Виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова взяла участь у форумі «Фонд гарантування вкладів: оновлена роль і стратегія»
Нагадаємо, наразі сума гарантованого відшкодування становить 200 тисяч гривень, її не переглядали дев’ять років і її доларовий еквівалент у 2012 році та у 2021 році дуже відрізняються.
Банківський консенсус-прогноз: Прискорення інфляції не загрожує курсовій стабільності
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) продовжує формування банківського консенсус-прогнозу – агрегованого макроекономічного прогнозу, сформованого на базі прогнозів українських банків. «На екваторі року ми проводимо вже третю актуалізацію консенсус-прогнозу на 2021 рік, що дає можливість не тільки уточнити очікування банківської спільноти стосовно ключових макроекономічних показників, але й оцінити динаміку змін у настроях банкірів під впливом подій першого півріччя», – зазначила Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ.
У Незалежній асоціації банків України відбулася зустріч представників банків, валютних позичальників і громадської організації «Всеукраїнський рух Фінансовий майдан»
Приводом для зустрічі стало обговорення норм закону, що запроваджує пільгові умови погашення боргу за іпотечними кредитами в іноземній валюті для позичальників (№1381-ІХ від 13.04.2021), та напрацювання ефективних шляхів його практичної реалізації.
Голосування розпочалося!
Так, зараз буде нетиповий контент. Так, ми дуже сподіваємося на вашу активну участь. Так, це все задля дітей.
Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроєкт №4367 щодо організації корпоративного управління в банках
Напередодні Комітет НАБУ з питань правового забезпечення діяльності банків і захисту прав кредиторів на черговому засіданні розглянув цей документ та разом із Національним банком і профільним Комітетом Верховної Ради досяг компромісу з низки важливих для банків питань.
Форум «STABLE UKRAINE: ECONOMY AGAINST COVID»
У п'ятницю, 18 червня, у просторі «ВСІ.СВОЇ» відбувся форум «STABLE UKRAINE: ECONOMY AGAINST COVID». Подію організувала Незалежна асоціація банків України.
НАБУ: ПЗУ 4409 ПОТРЕБУЄ ДООПРАЦЮВАННЯ, АДЖЕ ЗВУЖУЄ ПРАВА КРЕДИТОРІВ ТА ПОВЕРТАЄ «СІРІ» СХЕМИ У БАНКРУТСТВО
Верховною Радою України ухвалений у 1-му читанні проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства», № 4409 від 20.11.2020, який наразі готується до другого читання.
Незалежна асоціація банків України щиро вітає усю банківську спільноту з професійним святом – Днем банківських працівників України
Вже десятий рік поспіль працюючи над вдосконаленням роботи сектору, ми щодня дякуємо усім Вам за те, що ми разом, оскільки саме Ваша підтримка та єдність усіх без винятку банків України є запорукою тих успіхів, яких ми досягаємо разом. І зовсім не важливо, наскільки складними є питання та наскільки важкими бувають обставини – разом ми справді можемо все!
НАБУ та ФГВФО: завдяки ефективній комунікації кількість банків, які не мають помилок при перевірках, збільшилась удвічі!
28 квітня 2021 року НАБУ провела онлайн-зустріч з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) щодо обговорення актуальних питань, які виникають під час перевірок Фондом дотримання банками норм законодавства з питань гарантування вкладів, зокрема на зустрічі було представлено огляд результатів перевірок попередніх років (2018, 2019 та 2020).
На прохання НАБУ ДПСУ відповідає на питання банків щодо подання єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ
НАБУ, як найбільший представник банківського співтовариства, звернулася до Державної податкової служби України з пропозицією спільної зустрічі з обговорення питань, які виникають у банківських працівників при підготовці нової єдиної звітності з ЄСВ та ПДФО.
БІЗНЕС-СПІЛЬНОТА ЗАНЕПОКОЄНА УХВАЛЕННЯМ НЕКОНСТИТУЦІЙНОГО І НЕДІЄВОГО ЗАКОНУ ЩОДО РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ІПОТЕЧНИХ ВАЛЮТНИХ КРЕДИТІВ
19.03.2021 Верховна Рада України прийняла у І читанні проект Закону «Про внесення змін до розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про споживче кредитування» (щодо кредитів, наданих в іноземній валюті)» № 4475 від 09.12.2020.
Нацбанк підтримує пропозиції НАБУ щодо таксономії UA МСФЗ XBRL
НАБУ неодноразово піднімала питання щодо існуючих труднощів впровадження таксономії UA МСФЗ XBRL на нарадах в НБУ та в офіційних зверненнях до відповідних державних органів (із листуванням Ви зможете ознайомитися на сайті НАБУ в розділі «Подання фінансової звітності на основі таксономії в форматі XBRL» за посиланням: https://nabu.ua/ua/podannya-finansovoyi-zvitnosti-na-osnovi.html).
НАБУ ЗА ВИКЛЮЧЕННЯ ІЗ ПЗУ № 4409 НОРМ, ЩО ПОГІРШУЮТЬ ПРАВОВЕ СТАНОВИЩЕ КРЕДИТОРІВ У ПРОЦЕДУРАХ БАНКРУТСТВА
НАБУ звернулася до Верховної Ради України щодо необхідності суттєвого доопрацювання проекту Закону «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства», № 4409 від 20.11.2021 та виключення норм, що суттєво погіршують правове становище банків – кредиторів, повертають механізми затягування процедур банкрутства та вводять в обіг механізми реалізації майна банкрутів за безцінь, без врахування волі кредиторів (тобто, ведуть до зменшення надходження коштів кредиторам від продажу майна).
НАБУ домоглася незастосування штрафів за несвоєчасне подання звітності по таксономії UA МСФЗ XBRL
НАБУ наполегливо опрацьовує усі профільні проблемні питання, що виникають у банківських установ у різних сферах, зокрема, в питанні подання фінансової звітності в форматі iXBRL.
НАБУ ПРОПОНУЄ ДООПРАЦЮВАТИ ПЗУ № 4367 ЩОДО КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ
НАБУ звернулась до Верховної Ради України і Національного банку України з пропозиціями про доопрацювання проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи», реєстр. № 4367 від 12.11.2020 р.
НАБУ ОБГОВОРИЛА З АПВУ ПИТАННЯ ПРИМУСОВОГО ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) та Асоціація приватних виконавців України 23.02.2021 провели спільний круглий стіл з обговорення проблемних питань взаємодії приватних виконавців і банків, шляхів їх вирішення.
Банкам забезпечено доступ до Єдиного реєстру довіреностей!
У 2020 р. НАБУ у співпраці з Міністерством юстиції України вирішила питання доступу до Єдиного реєстру довіреностей на нормативному рівні. Наказом Мін’юсту № 622/5 від 20.02.2020 урегульовано питання доступу банків та фінансових установ до цього реєстру з можливістю отримання інформації в електронному вигляді.
НАБУ-ВРУ: ПЗУ № 4241 СЛІД ДООПРАЦЮВАТИ, ЩОБ НЕ БЛОКУВАТИ РОБОТУ З ПРОБЛЕМНИМИ БОРГАМИ
НАБУ звернулась до ВPУ з пропозиціями щодо доопрацювання до другого читання проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості», реєстр. № 4241 від 21.10.2020 р.
Статистичну звітність відтерміновано!
На звернення НАБУ до Національного банку України щодо необхідності продовження строку подання файлів 3BX “Дані про фінансову звітність підприємств - боржників банку” та 3VX “Дані про підприємства-боржників банку”, регулятор продовжив строк подання файлів 3BX, 3BV до 22.02.2021 (включно).
НАБУ ЗВЕРНУЛАСЬ ДО ВРУ ЩОДО ВИКЛЮЧЕННЯ З ПЗУ 3411 НОРМ, ЩО НІВЕЛЮЮТЬ СЕНС ТРЕТЕЙСЬКОГО РОЗГЛЯДУ СПОРІВ
НАБУ звернулась до Верховної Ради України з пропозиціями щодо доопрацювання до другого читання проекту Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку утворення та діяльності третейських судів з метою відновлення довіри до третейського розгляду", реєстр. № 3411 від 29.04.2020 р. Метою пропозицій є забезпечення прийняття на законодавчому рівні виключно ефективних і виважених рішень, які сприятимуть розвитку третейського судочинства в Україні, а не навпаки.
НАБУ проти ПЗУ № 2329
НАБУ виступає категорично проти проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань, № 2329 від 29.10.2019 р., що 04.02.2021 ухвалений Верховною Радою у першому читанні.