NABU News

Date from
Date to
Filter:
НАБУ отримала додаткові відповіді-роз’яснення Нацбанку щодо питань у сфері фінансового моніторингу!
НАБУ веде активний і постійний діалог з НБУ щодо практичної імплементації положень нормативно-правових актів у сфері фінансового моніторингу. На запит НАБУ регулятор надав відповіді-роз’яснення з приводу перевірки бездоганної репутації працівників банку, що задіяні в процесах контролю операцій за дотримання норм фінансового моніторингу, оформлення повідомлень про розбіжності КБВ в ЄДРПОУ, надання інформації про відмову від ділових відносин з клієнтом тощо.
Нацбанк підтримав НАБУ щодо реструктуризації зобов’язань виробників «зеленої» електроенергії
01.08.2020 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», який, серед іншого, передбачає зниження розміру «зеленого» тарифу з 01.08.2020 р., що потягне необхідність реструктуризації банками кредитних портфелів, сформованих за рахунок фінансування проектів в сфері «зеленої» енергетики.
Відкритість та співпраця банків та регулятора – запорука розвитку банківського ринку

Сьогодні, 04.08.2020р., відбулася онлайн зустріч керівників Національного банку України (НБУ), Незалежної асоціації банків України (НАБУ) та банків-членів НАБУ під головуванням Кирила Шевченка, Голови НБУ.

VІII Міжнародний судово-правовий форум відбудеться 5‒6 серпня 2020 року
Незалежна асоціація банків України (НАБУ), в рамках інформаційного партнерства з видавництвом «Юридична практика», запрошує до участі у VIII Міжнародному судово-правовому форумі, що відбудеться 5-6 серпня 2020 року.
Мінюст почув НАБУ! На час оновлення Єдиного державного реєстру працюватимуть деякі послуги

Під час оновлення програмного забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань для користувачів будуть доступні сервісна послуга у формі прикладного програмного інтерфейсу ЄДР (API ЄДР) та послуга безоплатного доступу до відомостей ЄДР (https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch).

Бізнес-спільнота не підтримує поточну редакцію законопроекту 3640 щодо продовження валютного мораторію

Бізнес-спільнота та експертне середовище, об’єднані Американською торговельною палатою в Україні, Незалежною Асоціацією Банків України, Європейською Бізнес Асоціацією, Форумом Провідних Міжнародних Фінансових Установ та Центром економічної стратегії, звернулася з відкритим листом щодо законопроекту 3640 до Президента України, Керівника Офісу Президента України та його Заступника, Голови Верховної Ради України, Голови профільного Комітету ВРУ та народних депутатів України – членів Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

БІЗНЕС-СПІЛЬНОТА НЕ ПІДТРИМУЄ ПОТОЧНУ РЕДАКЦІЮ ЗАКОНОПРОЕКТУ 2788-Д ТА ЗАКЛИКАЄ ЗНАЙТИ КОНСЕНСУС В ПИТАННІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ПОШТОВОГО БАНКУ В УКРАЇНІ

Бізнес-спільнота, об’єднана Американською торговельною палатою в Україні, Незалежною Асоціацією Банків України, Спілкою Українських Підприємців та Форумом Провідних Міжнародних Фінансових Установ, звернулася з відкритим листом щодо законопроекту 2788-д до Президента України, Голови Верховної Ради України, Голови профільного Комітету ВРУ, Голови Національного банку України та Заступника Керівника Офісу Президента України.

За пропозицією НАБУ Нацбанк тимчасово не застосовуватиме заходи впливу за порушення нормативних показників діяльності
В умовах ускладненої роботи банків,  неможливістю достовірно оцінити розвиток економіки та поведінку клієнтів в умовах тривалих карантинних заходів, пов'язаних з  COVID-19, НАБУ за ініціативи банків звернулась до    Національного банку  з проханням не застосовувати заходи впливу до банків за порушення нормативних показників діяльності банків.
ПЗУ 3329-Д ПРИЙНЯТО!

Сьогодні ВРУ прийняла в другому читанні та в цілому законопроект 3329-д щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширеннякороновірусної  хвороби (COVID-19), яким, зокрема, зменшуються вимоги до мінімального статутного капіталу банків до 200 млн. грн.

БІЗНЕС-СПІЛЬНОТА ТА ЕКСПЕРТНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПІДТРИМУЮТЬ ЗУСИЛЛЯ НБУ В ПРОТИСТОЯННІ КРИЗІ
В умовах світової пандемії, турбулентності та непрогнозованості, бізнес-спільнота України вважає за необхідне подякувати Національному банку України та підкреслити основні стратегічні кроки, зроблені регулятором, що дозволяють не допустити деструктивних наслідків для економіки країни.
НАБУ працює з НКЦПФР та ВРУ щодо відтермінування квартальної звітності емітента

На звернення НАБУ до НКЦПФР щодо необхідності невідкладного вирішення питання тимчасового відтермінування подання банками квартальної звітності емітента, отримано наступну інформацію.

НАБУ розробила Рекомендації банкам щодо дій при виявленні підозри на COVID-19

НАБУ, піклуючись про здоров’я населення України, розробила Рекомендації щодо плану дій у разі виявлення осіб, які мали контакт із хворими на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 або виявлення осіб, що мають симптоми такої хвороби з метою запобігання поширенню захворювань.

Карантин продовжено!
НАБУ інформує, що сьогодні, 22 квітня, на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято рішення про продовження карантину до 11 травня 2020 року включно.
Рада НАБУ обговорила заходи для зменшення негативного впливу коронакризи на діяльність банків
15.04.2020 року відбулося засідання Ради НАБУ у форматі відеоконференції. Керівники банків обговорили найбільш чуттєві питання, що постали перед банківськими установами у зв’язку з обмежувальними заходами, що введені для протидії поширенню COVID-19.
НАБУ закликає Парламент невідкладно прийняти законопроект № 2571-д

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) як представник банківської спільноти звертається до Верховної Ради України щодо необхідності якнайшвидшого прийняття законопроекту № 2571-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності».

ВІДНОВЛЕННЯ КРЕДИТУВАННЯ – ВІД ПЛАНІВ ДО РЕАЛЬНИХ КРОКІВ: НАБУ ПРОВЕДЕ МАСШТАБНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ, ЩОБ ПРОАНАЛІЗУВАТИ ШЛЯХИ СТИМУЛЮВАННЯ КРЕДИТУВАННЯ В УКРАЇНІ
Київ, Україна (10 квітня 2020 року) – Незалежна асоціація банків України (НАБУ) отримала грант від Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» розміром 41 тис. доларів США на проведення масштабного незалежного дослідження ринків кредитування населення та малого і середнього бізнесу.
За ініціативою НАБУ Нацбанк відтермінував низку заходів, визначених ПП НБУ № 97

Раніше НАБУ звернулась до Національного банку України з проханням щодо перенесення строків подання інформації, передбаченої Графіком запровадження банками України вимог Положення про організацію процесу управління проблемними активами в банках України, затвердженого Постановою Правління НБУ № 97 від 18.07.2019 року.

В НАБУ розглянуто питання річної та квартальної звітності, а також нові аспекти податкових перевірок

Дотримуючись рекомендацій щодо запобігання поширенню COVID-19, НАБУ сьогодні 06.04.2020 провела чергове засідання Комітету з питань оподаткування НАБУ в форматі ZOOM-відеоконференції.

НАБУ інформує про обов’язок клієнтів банків відвідувати банківські відділення в захисній масці

02.04.2020р. КМУ вніс зміни до Постанови від 11 березня 2020 р. № 211“Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”.

Проведення загальних зборів акціонерів в умовах карантину
НАБУ, інформаційний партнер, запрошує 8 квітня 2020 до участі у безкоштовному вебінарі “Проведення загальних зборів акціонерів в умовах карантину", організованому Професійною асоціацією корпоративного управління (ПАКУ).
НАБУ підтримує прийняття Парламентом законопроекту щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності

Сьогодні, 30.03.2020, Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності», реєстр. № 2571-д від 30.03.2020р.

ВІДВЕРТО ПРО БАНКІВСЬКИЙ СЕКТОР СЬОГОДНІ: СВІЖИЙ UPDATE

Банківський сектор об’єднав зусилля та, разом з регулятором, вживає всіх необхідних заходів для забезпечення безперебійного обслуговування клієнтів за всіма видами операцій. Презентуємо останні новини та огляд відповідей на найпоширеніші запитання.