Инфографика
Колонка банкира
Кредити для бізнесу: як покращити ринок кредитування в Україні
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ

Як виглядає ринок кредитування бізнесу в Україні та що не так із державними програмами.

За результатами спільного дослідження НАБУ та USAID на тему кредитування, 33% підприємців звертаються за позикою до друзів або родичів.

Варто зазначити, що така ж частка бізнесменів зв’язується з банком, із яким уже співпрацює. Запитують у колег чи знайомих, до яких банків податися по кредит, усього 10%, а от дізнаються про умови за кредитами в популярних банках — 13% опитаних.

Е-гривня, е-доллар и е-юань: какие перспективы у цифровых нацвалют?
Олена Сосєдка, голова Наглядової ради ConcordBank, засновниця відкритої фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions

Но что КНР и другим странам даст создание е-денег? Попробуем в этом разобраться.

В январе 2021 года стало известно, что Народный банк Китая провел очередной успешный тест своего цифрового юаня. На этом этапе работоспособность китайского варианта DCEP (Digital Currency Electronic Payment) протестировали в банкоматах города Шэньчжэнь. Клиенты центробанка могли обналичить свои цифровые деньги или же наоборот конвертировать наличку в цифру.

Фінансова реструктуризація в умовах сьогодення
Юлія Костецька, голова Секретаріату фінансової реструктуризації
Проблема зменшення непрацюючих активів у портфелях банків України актуальна з 2008 р. — року світової фінансової кризи. Банки мають багато інструментів для виконання цього завдання, список яких у 2017 р. поповнився Законом України №1414-VIII від 14.06.2016 р. «Про фінансову реструктуризацію». Закон був розроблений з метою зменшення рівня NPL, оздоровлення банківської системи України та відновлення кредитування. Спонсорами та ідеологами втілення світового досвіду реструктуризації корпоративних кредитів виступили Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Незалежна асоціація банків України (НАБУ) та ініціативна група, яка склалася з представників НБУ, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, банків та бізнесу. Таким чином, спільними зусиллями було реалізовано проєкт з впровадження в дію Закону України «Про фінансову реструктуризацію» (далі — Закон).
Новости НАБУ
НАБУ ПРОПОНУЄ ДООПРАЦЮВАТИ ПЗУ № 4367 ЩОДО КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ
НАБУ звернулась до Верховної Ради України і Національного банку України з пропозиціями про доопрацювання проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи», реєстр. № 4367 від 12.11.2020 р.
НАБУ ОБГОВОРИЛА З АПВУ ПИТАННЯ ПРИМУСОВОГО ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) та Асоціація приватних виконавців України 23.02.2021 провели спільний круглий стіл з обговорення проблемних питань взаємодії приватних виконавців і банків, шляхів їх вирішення.
Банкам обеспечен доступ к Единому реестру доверенностей!
В 2020 НАБУ в сотрудничестве с Министерством юстиции Украины решила вопрос доступа в Единый реестр доверенностей на нормативном уровне. Приказом Минюста № 622/5 от 20.02.2020 урегулирован вопрос доступа банков и финансовых учреждений в этот реестр с возможностью получения информации в электронном виде.
Новости рынка
Україна: ЄІБ та Укрексімбанк розширюють доступ до фінансування у місцевій валюті для МСП завдяки підтримці ЄС

20 млн євро будуть доступні у національній валюті для збільшення можливостей доступного фінансування для малих та середніх підприємств (МСП) в Україні. Ця фінансова операція відбувається за підтримки Європейського Союзу у межах  ініціативи Team Europe, яка має на меті надати сталу допомогу бізнесу, що постраждав через коронакризу.

ПРАВЕКС БАНК запровадив нову послугу з корпоративного управління грошовими операціями.
ПРАВЕКС БАНК пропонує клієнтам нову послугу по управлінню ліквідністю компаній - Автоматичної концентрації коштів на Майстер рахунку. Сервіс також включає швидке та зручне додавання нових рахунків для автоматичного перерахування коштів із заданої групи рахунків на визначений Майстер рахунок головного підприємства.
Михайло Довбенко призначений на посаду Голови Правління АКБ "IНДУСТРIАЛБАНК"
26 лютого 2021 року Михайло Довбенко призначений на посаду Голови Правління АКБ "IНДУСТРIАЛБАНК". Це відбулось у відповідності до рішення Наглядової ради АКБ "ІНДУСТРІАЛБАНК" та погодження Національним Банком України.