1991 Open Data Incubator и Mastercard запускають программу для стартапов Fintech Master

1991 Open Data Incubator и Mastercard запускають программу для стартапов Fintech Master
Українські стартапи отримають можливість створювати інноваційні фінтех-сервіси з використанням відкритих даних фінансових установ, зокрема НБУ, та технологічних рішень Mastercard, в рамках повноцінної інкубаційної програми Fintech Master. Про старт цієї піврічної програми оголошено «1991 Open Data Incubator»  та компанією Masterсard під час заходу Fintech Talk, одним з партнерів якого виступила Незалежна асоціація банків України

Fintech Master - це перша в Україні інкубаційна програма для фінтех-стартапів, створених на базі доступних відкритих даних фінансових установ. Для участі у програмі необхідно до 30 вересня 2017 подати заявку на сайті Fintech Master.

За результатами розгляду заявок та хакатону стартапи отримають три місяці безкоштовної інкубаційної програми, яка розпочнеться з середини жовтня. В рамках програми передбачається залучення експертів-наставників і підтримка від Mastercard, НБУ та професіоналів фінансового ринку. По закінченню програми найкращі стартапи матимуть змогу презентувати свої кейси широкому колу представників фінансового сектору.

«Трьохмісячна інкубаційна програма для технологічних стартапів – це можливість долучитися до глобального тренду у розвитку фінансових технологій, отримати досвід та ознайомитися з найкращими практиками. Тренд з підтримки програм для фінтех-стартапів готові підтримати вже деякі банки в Україні, тому у стартапів з’явиться ще більше можливостей розвивати та впроваджувати свої рішення», - зауважила Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ.

Про зацікавлення банківського сектору цією програмою свідчать результати опитування, проведеного Mastercard у серпні – вересні. Так, 45% банків підтримують відкриття неконфіденційних даних розробникам. Натомість більша частина банківських установ відзначила, що їхній банк готовий до впровадження фінтеху, а 71% - вважають правильним відстежувати й купувати ефективні фінтех-рішення. У той же час, майже 68% учасників опитування зазначили, що поки не мають досвіду співпраці зі стартапами.

«Сьогодні фінтех-стартапи стають новою силою, що мають потенціал трансформувати ландшафт платіжного ринку, — вважає Віра Платонова, генеральний директор компанії Mastercard в Україні, Молдові, Грузії та країнах Центральної Азії. -  Компанія Mastercard з 2014 року підтримує стартапи в рамках міжнародної програми Mastercard Start Path, а тепер раді надати підтримку в розвитку нових фінтех-рішень в Україні в рамках інкубаційної програми Fintech Master».

Опитування виявило топові категорії фінтех-рішень, у розвитку яких українські банкіри бачать найбільший потенціал: віддалений банкінг, великі дані й прогнозування, а також платежі, грошові перекази та цифрові гаманці. Серед ключових переваг співпраці зі стартапами представники фінансового сектору відзначили розвиток більш релевантних послуг з використанням споживацького досвіду, залучення нових клієнтів та диверсифікацію бізнесу.

«Національний банк підтримує запровадження сучасних технологій поширення та оброблення не конфіденційної інформації. Ми вже відкрили доступ до значного масиву даних в машиночитаному форматі, що суттєво спрощує обробку даних, а також в майбутньому плануємо максимально використовувати цей підхід, відкриваючи нові набори даних для наших користувачів з метою підвищення прозорості діяльності НБУ, роботи банківської системи та поширення інформації про стан економіки в цілому», — відзначив Юрій Половньов, директор департаменту статистики та звітності Національного банку України.

Учасники заходи погодилися з тим, що Україна одна перспективних країн для виникнення й розвитку технологічних стартапів. «Україна знову в епіцентрі реформ, зараз вже фінансової революції, у якій стартапи будуть формувати успіх банків та фінансових установ. Кооперація між фінансовими корпораціями, держсектором та інкубатором 1991 створить умови для появлення на українському ринку рішень, які здатні дати відповідь на ці національні виклики», — зазначив Денис Гурський, співзасновник 1991 Open Data Incubator.

Дізнатися більше про програму Fintech Master можна на сайті.

Заявки на участь приймаються за посиланням.