№ 7317 від 26.04.2022 Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності з примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану»

Зміст питання:

Законопроектом, зокрема, вносяться зміни до Закону України «Про виконавче провадження», за якими тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України забороняється примусове виконання приватними виконавцями: виконавчих написів нотаріусів; рішень, боржниками за якими є юридичні особи, які здійснюють діяльність у сфері енерго-, водопостачання, вирощування с/г культур, тваринництва, Інтернет, оборонно-промислового та військового комплексу тощо.

Крім того, встановлюється, що у період дії воєнного стану постанова або інший процесуальний документ (або їх частина), винесені у виконавчому провадженні приватним виконавцем, якщо вони суперечать вимогам закону, можуть бути скасовані за зверненням сторони виконавчого провадження або особи, права якої порушені, постановою керівника органу ДВС чи структурного підрозділу Мін’юсту, крім випадків коли наявна інформація про судове провадження, ініційоване особою яка подала звернення, у зв’язку із спором між тими самими сторонами, з такого самого предмета і тієї самої підстави. Банкам чи іншим фінансовим установам така постанова направляється поштою або на офіційну електронну адресу, а також може бути вручена під розписку.


Статус:

Опрацьовано Комітетом. Направлено звернення до ОПУ. Президент застосував вето до вказаного Закону. Направлено лист з пропозиціями до НБУ, КМУ, СЕТАМ.

Позиція Комітету:

08.11.2022

18.05.2022

27.05.2022




Відповіді державних органів: