Кредитні відносини / Забезпечення зобов'язань

Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій виконання зобов’язань», реєстр. № 6208 від 22.10.2021

У законопроекті пропонуються зміни до статей 551, 625, 1231 Цивільного кодексу України та статті 233 Господарського кодексу України  в частині зменшення судом розміру неустойки (штрафних санкцій), затверджених сторонами в укладеному договорі, а також відповідальності за порушення грошового зобов’язання.

Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення іпотеки після спливу строку позовної давності», реєстр. № 5883 від 02.09.2021
У проекті пропонується внести зміни до ст. 267 «Наслідки спливу позовної давності» Цивільного кодексу України, за якими «кредитор (заставодержатель), не має права вчиняти односторонні дії, спрямовані на реалізацію свого права звернення стягнення на заставлене майно у позасудовому порядку, зарахування зустрічних вимог, притримання, тощо, після спливу строку позовної давності, встановленого для судового захисту такого права». Також законопроектом вносяться зміни до статті 17 «Підстави припинення іпотеки» Закону України «Про іпотеку», якими встановлюється додаткова підстава для припинення іпотеки – сплив строку позовної давності за вимогами стягнення заборгованості та вимогами про звернення стягнення на предмет іпотеки.
Проект Закону «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому », реєстр. № 5091 від 17.02.2021

У законопроекті пропонуються зміни спрямовані на визначення особливостей, повязаних з цивільним оборотом об’єктів незавершеного будівництва та майбутніх об’єктів нерухомості, право на виконання будівельних робіт, щодо яких буде отримано дозвіл з дати набрання чинності цим законом, а також врегулювати питання оформлення в іпотеку об’єктів незавершеного будівництва.

ПЗ «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з впорядкуванням діяльності у сфері держреєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та у сфері держ реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»
Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з впорядкуванням діяльності у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», реєстр. № 4338 від 06.11.2020 р
Питання нотаріального посвідчення договорів іпотеки наступної черги та внесення змін до опису технічних характеристик об’єкту нерухомості в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно
В практиці банків виникла проблема з нотаріальним посвідченням та державною реєстрацією договорів іпотеки наступної черги через колізію положень статті 24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", що виникла з набуттям чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству" № 340-ІХ від 05.12.2019 р.
Заборона підвищення процентної ставки за кредитним договором в період карантину
Роз'яснення питань, пов'язаних із забороною підвищення процентної ставки за кредитним договором у період здійснення в Україні заходів щодо запобігання виникненню, поширенню і розповсюдженню епідемій, пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).
Проект Закону "Про тимчасові заходи щодо подолання негативних економічних наслідків поширення коронавірусної інфекції COVID-19", реєстр № 3225 від 16.03.2020
Передбачено, зокрема, обмеження на звернення стягнення майна, що знаходиться в іпотеці, на період дії карантину та впродовж 6-ти місяців по його закінченню.
Законопроекти щодо кредитних зобов'язань внутрішньо переміщених осіб та осіб із непідконтрольних територій (реєстр № 2781,2783 від 17.01.2020)
Передбачає заборону банкам нараховувати проценти на суму основного зобов'язання за кредитами позичальників із зони АТО; зобов’язання банків здійснити перерахунок усієї заборгованості з огляду на новації; зобов'язання судів скасувати по раніше ухваленим судовим рішенням нарахування пені, штрафів та процентів за кредитами вказаних осіб; мораторій на звернення стягнення на іпотеку, розташовану на території АТО/ООС, що належить фізособам, ФОПам та ЮО-суб'єктам МСП; мораторій на виконання судових рішень у справах щодо стягнення заборгованості за кредитними договорами, що укладені громадянами, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися із зони АТО у період з 14.04.2014.
Проблемні питання іпотечного кредитування, усунення законодавчих перешкод на шляху ефективного стягнення заборгованості за іпотечними кредитами

З метою створення умов для активізації та здешевлення кредитування в Україні відповідно до Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року та ініціатив Президента України і Уряду, необхідно врегулювати низку питань, які перешкоджають реалізації вказаних державних пріоритетів. НАБУ обговорила з банками наявні перешкоди для іпотечного кредитування та необхідні кроки для його відновлення, насамперед, проблеми кредитування фізичних осіб на придбання нерухомості. За підсумком, визначено низку проблем, які мають бути вирішені, щоб створити умови для здешевлення та доступності таких кредитів для населення. Зокрема, серед основних причин низької активності іпотечного кредитування в Україні банки зазначають: високу вартість існуючої ресурсної бази; відсутність джерел довгострокових ресурсів для фінансування іпотеки; суттєві законодавчі та нормативні обмеження і недостатня захищеність прав кредитора як щодо існуючих іпотечних кредитів, так і на видачу нових у поєднанні з високим рівнем неповернення кредитів та інші. Для вирішення існуючих проблем іпотечного кредитування потребується також внесення змін до низки законодавчих та підзаконних нормативних актів.

Проект Закону «Про внесення доповнень до Закону України «Про споживче кредитування» (щодо заборони нарахування та стягнення неустойки за кредитами, наданими в іноземній валюті)», реєстр. № 3846 від 14.07.2020
В проекті передбачено заборону нарахування та стягнення неустойки (штрафу, пені) за прострочення виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит банком або іншим кредитодавцем в іноземній валюті. Позичальник звільняється від обов’язків сплатити наявну заборгованість, яка є неустойкою (штрафом, пенею) за вказаними договорами. Стягнення такої заборгованості забороняється.
Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання кредитування», реєстр. № 5711 від 25.06.2021
Проект містить зміни до законодавства щодо підстав для звільнення від нарахування у період карантину штрафів і пені за прострочення кредиту, зміни у період карантину процентної ставки за кредитом за домовленістю сторін, та ін.