ПЗ "Про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19)", реєстр. № 3297
Проект Закону "Про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19)", реєстр. № 3297 від 02.04.2020

Законопроект передбачає звільнення позичальника (суб'єкта господарювання) від сплати неустойки, штрафу, пені у разі прострочення виконання зобов’язань за відповідним договором у період дії карантину та тридцятиденний період після дня завершення незалежно від причин такого прострочення.
Заборона підвищення процентної ставки за кредитним договором в період карантину
Роз'яснення питань, пов'язаних із забороною підвищення процентної ставки за кредитним договором у період здійснення в Україні заходів щодо запобігання виникненню, поширенню і розповсюдженню епідемій, пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).
Проект Закону "Про тимчасові заходи щодо подолання негативних економічних наслідків поширення коронавірусної інфекції COVID-19", реєстр № 3225 від 16.03.2020
Передбачено, зокрема, обмеження на звернення стягнення майна, що знаходиться в іпотеці, на період дії карантину та впродовж 6-ти місяців по його закінченню.
Законопроекти щодо кредитних зобов'язань внутрішньо переміщених осіб та осіб із непідконтрольних територій (реєстр № 2781,2783 від 17.01.2020)
Передбачає заборону банкам нараховувати проценти на суму основного зобов'язання за кредитами позичальників із зони АТО; зобов’язання банків здійснити перерахунок усієї заборгованості з огляду на новації; зобов'язання судів скасувати по раніше ухваленим судовим рішенням нарахування пені, штрафів та процентів за кредитами вказаних осіб; мораторій на звернення стягнення на іпотеку, розташовану на території АТО/ООС, що належить фізособам, ФОПам та ЮО-суб'єктам МСП; мораторій на виконання судових рішень у справах щодо стягнення заборгованості за кредитними договорами, що укладені громадянами, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися із зони АТО у період з 14.04.2014.
Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" щодо звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов'язань", реєстр № 2329 від 29.10.2019.
Передбачає обмеження розміру процентів за користування кредитом, які нараховуються протягом встановленого договором часу згідно ст. 1048, 1061 ЦКУ. Обмеження загальної суми процентів за кредитними договорами, боржниками у яких є внутрішньо переміщені особи ( не більше суми процентів, нарахованих до настання терміну виконання основного зобов'язання).
Питання механізму надання позик ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

8 травня 2019 р. Постановою № 449 Кабінет Міністрів України затвердив механізм одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок, передбачених статтями 12-16 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі – Закон) особами, на яких поширюється дія зазначеного Закону.
Порядком передбачається, що позика надається у національній валюті та погашається протягом 10 років, починаючи з п’ятого року закінчення будівництва або згідно з договором, укладеним з банком. Умови надання позики, її розмір та сплата відсотків визначаються банківською установою.

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про споживче кредитування» щодо розширення переліку кредитних договорів, на які поширюється дія Закону»

Законопроектом пропонується розширити перелік кредитних договорів, на які поширюється дія Закону України «Про споживче кредитування», доповнити повноваження органів, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг, в частині затвердження максимальних розмірів реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит, та встановити обмеження максимального розміру реальної річної процентної ставки.

Проблемні питання іпотечного кредитування, усунення законодавчих перешкод на шляху ефективного стягнення заборгованості за іпотечними кредитами

З метою створення умов для активізації та здешевлення кредитування в Україні відповідно до Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року та ініціатив Президента України і Уряду, необхідно врегулювати низку питань, які перешкоджають реалізації вказаних державних пріоритетів. НАБУ обговорила з банками наявні перешкоди для іпотечного кредитування та необхідні кроки для його відновлення, насамперед, проблеми кредитування фізичних осіб на придбання нерухомості. За підсумком, визначено низку проблем, які мають бути вирішені, щоб створити умови для здешевлення та доступності таких кредитів для населення. Зокрема, серед основних причин низької активності іпотечного кредитування в Україні банки зазначають: високу вартість існуючої ресурсної бази; відсутність джерел довгострокових ресурсів для фінансування іпотеки; суттєві законодавчі та нормативні обмеження і недостатня захищеність прав кредитора як щодо існуючих іпотечних кредитів, так і на видачу нових у поєднанні з високим рівнем неповернення кредитів та інші. Для вирішення існуючих проблем іпотечного кредитування потребується також внесення змін до низки законодавчих та підзаконних нормативних актів.