Голова Ради НАБУ Олена Коробкова взяла участь у дискусії Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок війни, організованій Юридичною практикою

Головне з виступу:

У перспективі за всі наші знищення й пошкодження мають заплатити росіяни. Однак ми дивимося на ситуацію реалістично – це буде доволі довгий шлях, над яким ми з владою, обіцяю, старанно попрацюємо.

Однак у нас залишаються сьогоднішні реалії – люди і бізнес залишаються без майна внаслідок воєнних дій або тимчасової окупації території України. На додачу банки як кредитори залишаються без застави.

За даними Київської школи економіки, від початку вторгнення в Україну на початок серпня пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 15 300 багатоповерхівок, понад 1,1 млн приватних будинків. Так, через руйнування житла та погіршення платоспроможності населення значна частка іпотечного портфеля може стати непрацюючою. Під найбільшим ризиком кредити, видані в областях, які зараз під окупацією і в яких ведуться активні бойові дії. За даними НБУ на червень, це 13% загального обсягу іпотеки, виданої за попередні два роки.

У ВРУ на опрацюванні є кілька ініціатив, що мають на меті врегулювати питання компенсації за пошкодження та знищення майна громадян і бізнесу, а також щодо підтримки позичальників, майно яких було знищене чи пошкоджене внаслідок воєнних дій.

Крім того, Мінекономіки спільно з Фондом держмайна розробило проєкт методики оцінки збитків підприємств від воєнних дій.

НАБУ бере активну участь в опрацюванні цих проєктів, розробила та внесла до ВРУ низку пропозицій для удосконалення регулювання.

Водночас ми думаємо, як не позбавляти банки можливості заявити збитки від пропонованого прощення кредитів до країни-агресора тощо, щоб увесь тягар компенсації збитків за зруйноване чи знищене майно не ліг на державу Україна.

Звісно, наразі завдання номер один – це все зафіксувати й сповістити про руйнування і державу, і банк-кредитора, якщо майно у заставі за кредитом.