Мнение банкира

Які підводні камені є в новому законі у сфері фінансового моніторингу
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Україна приєдналась до повноправних учасників глобальної мережі протидії фінансовим злочинам. Імплементація оновлених стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (FATF), а також директиви 2015/849/ЄС Європейського парламенту та Ради від 20 травня 2015 р. «Про запобігання використанню фінансової системи для відмивання грошей та фінансування тероризму» потребувала оновлення національного законодавства у цій сфері.

Не все эмиссии одинаково полезны
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Возможно я удивлю многих, но эмиссия в Украине происходила и происходит на постоянной основе. Но есть одно «но».
Елена Коробкова: Реального кредитования на покупку земли можно ожидать с 2024
Елена Коробкова, исполнительный директор НАБУ
Принятый Верховной Радой Украины закон №2178-10 «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно условий оборота земель сельскохозяйственного назначения» предусматривает присутствие банков на рынке. В частности банки получают право выдавать кредиты под залог земли и потом ее продавать, если должник не возвращает деньги. Старт банковского кредитования под землю ожидается с 1 января 2024 года. Почему и какие ставки ожидать? Какой будет цена земли в залоге банков? И что будет с кредитованием агросектора в 2020 году? Об этом AgroPolit.com рассказала исполнительный директор Независимой ассоциации банков Украины Елена Коробкова.
Вернуть ликвидированный банк? Миссия невыполнима
Роман Шпек, председатель Совета НАБУ

Верховная Рада Украины приняла в первом чтении проект Закона «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно усовершенствования некоторых механизмов регулирования банковской деятельности» №2571-д от 30.03.2020 г. (Далее - Закон).

Без паники: финансовая система готова к любым сценариям
Елена Коробкова, исполнительный директор НАБУ

Распространение коронавируса, бесспорно, уже стало вызовом мирового масштаба - по всему земному шару вводят ограничения по передвижению людей, отменяют спортивные соревнования и массовые мероприятия, кое-где даже запрещено выходить из собственного жилья без специального разрешения. На карантин закрываются целые страны. Под давлением этих мер мировые рынки охватила цепная реакция "распродаж" рискованных активов, в которые входят облигации развивающихся стран, включая украинские, и сырьевые товары.

Зміцнення гривні-2019: зрада чи перемога
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Зміцнення гривні з 26-27 грн/дол. до 23,3-23,7 грн/дол. на кінець грудня 2019 року стало новим явищем для економіки України. Чому так сталося?
Комплаєнс-контроль: що це і як працює в Україні?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Спершу розгляньмо термінологію. Загалом саме поняття «комплаєнс» у спрощеному розумінні означає «контроль». Контроль за виконанням вимог законодавства, а також локальних правил банку.
Не стріляйте собі в ногу, реформатори!
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
У парламенті зареєстрували законопроект, який дозволить затягувати процес банкрутства та зробить його максимально вигідним нечесному боржнику.
Майбутнє банківської сфери: як повинен працювати ринок електронної комерції?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Раніше банки боролися за прибуток, а сьогодні — за клієнта. І цей факт перевертає ринок з голови на ноги. Парадигма всієї банківської сфери з розвитком технологій стрімко змінюється. Адже люди більше не тільки не готові стояти в чергах у банківських відділеннях, але й витрачати зайві секунди для роботи в мобільному додатку.
Владо, зроби діло і йди на канікули сміло
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
У червні-липні парламент ще має три тижні пленарних засідань, на яких можна ухвалювати важливі рішення для фінансової стабільності країни.
Борги треба повертати
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Олена Коробкова, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України в ексклюзивному матеріла для інформаційного порталу «Банкрутство & Ліквідація» висловила свою експертну думку про те, що професійна спільнота чекає від Кодексу із процедур банкрутства.
Кредит на житло: чи став він доступнішим для українців?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Засоби масової інформації системно пістрявіють резонансними заголовками, в яких підраховано, скільки років треба працювати пересічному українцю, аби придбати власне житло.
Згідно з найбільш вражаючими підрахунками, які довелось бачити в Мережі мені, задля власної квартири у столиці людині доведеться 9 років чистити рибу за кордоном або ж дуже багато років працювати перукарем в Україні.
Курс долара і що з ним буде
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Традиційно перед кожними виборами (як і перед кожним новим роком) усіх починає непокоїти питання курсу долара.
Зміни у валютному регулюванні: як працюють новели на практиці?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
З 7 лютого в Україні діє низка новел щодо валютного регулювання. Ці зміни стосуються як пересічних громадян, так і великих корпорацій. Тому сьогодні доречним буде "пройтися" по тому, що змінилось у нас "на папері", а далі розповісти, як ці нові норми вплинули на банківське життя (а відповідно, на громадян, бізнес та економічні процеси загалом).
Судова практика vs відновлення кредитування?
Сергій Панов, голова Комітету з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів, член Ради НАБУ
Майже всі економісти говорять про те, що Україна поступово стає на ноги, а наша економіка починає набувати ознак стабільності. Інфляція та дефіцит бюджету – під контролем, інші макроекономічні показники – демонструють позитивну динаміку. Ствердні результати бачимо в банківській системі – темпи відновлення кредитування потроху зростають.
«СПЛІТ – це, в першу чергу, створення рівних умов»
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

Новий 2019 рік розпочався в Україні з серйозними фінансовими очікуваннями. Кредити МВФ, укріплення гривні, відновлення банківських програм, розширення пропозицій на ринку…Про все про це і не тільки Maanimo поговорив з Романом Шпеком, головою ради Національної асоціації банків України (НАБУ).

Митниця та макрофінансова стабільність
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

Реформа митниці передбачає виділення цієї служби як окремої установи зі складу Державної фіскальної служби. Чи вплине це на статки українців?

Транш МВФ — вопрос жизни или дефолта для Украины
Роман Шпек, глава Совета НАБУ
"Если до конца зимы Украина не найдет хотя бы 3 млрд долларов США под 2-3% годовых, вполне вероятно, что весну мы встретим с курсом далеким от прогнозируемого", - убежден председатель Совета Независимой ассоциации банков Украины Роман Шпек, который делится своими мыслями на портале "Европейская правда".
Меньше рисков: почему банкиры так ждут закона о возобновлении кредитования
Елена Полянчук, начальник управления правового сопровождения продаж юридического департамента UKRSIBBANK BNP Paribas Group
Резонансный законопроект «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно возобновления кредитования», принятый парламентом еще летом, до сих пор ждет подписи президента Украины Петра Порошенко. Если документ будет подписан и вступит в силу, правила игры на рынке кредитования существенно изменятся. Елена Полянчук, начальник управления правового сопровождения  продаж юридического департамента UKRSIBBANK BNP Paribas Group, специально для Mind объясняет, каким образом этот документ поможет в стабилизации экономики. И почему его действие направлено именно против недобросовестных заемщиков.
Тревожный звоночек?
Елена Коробкова, исполнительный директор НАБУ
Исполнительный директор НАБУ Елена Коробкова в своем блоге на Новое Время. Бизнес высказалась относительно курсового колебания национальной валюты.
Кто не хочет возобновления кредитования
Роман Шпек, глава Совета НАБУ
Недобросовестные должники пугают граждан негативными последствиями закона о возобновлении кредитования, публикуя ложную информацию в СМИ и пытаясь возбудить акции протеста против давно необходимых изменений. Председатель Совета НАБУ Роман Шпек в своем блоге на Новое Время. Бизнес проанализировал логику оппонентов законопроекта # 6027д.