Макроэкономический анализ на 12 августа 2019

Інфляція стабілізувалася близько позначки 9%. Індекс споживчих цін (ІСЦ) у липні скоротився на 0,6% м/м, що другий місяць поспіль було зумовлено сезонним зниженням цін на овочі. Проте минулого року липнева дефляція була трохи сильнішою, і тому зростання ІСЦ у річному вимірі у липні 2019 року навіть прискорилося з 9% до 9,1%. Динаміка базового ІСЦ залишається стабільною на позначці 7,4% р/р вже четвертий місяць поспіль.

Золотовалютні резерви сягнули нової висоти. У липні міжнародні резерви Національного банку України збільшилися на 1,2 млрд. дол. США до 21,8 млрд. дол. США. Нарощуванню резервів сприяв активний викуп Національним банком надлишків пропозиції іноземної валюти, що утворилися на ринку завдяки жвавому попиту нерезидентів на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Рівень достатності резервів сягнув 3,4 місяця майбутнього імпорту товарів і послуг, що є максимумом з 2014 року.

Платіжний баланс стабільний. У червні дефіцит поточного рахунку платіжного балансу становив 1,2 млрд. дол. США. Доволі слабкий показник першого місяця літа був пов’язаний з вичерпанням запасів аграрного експорту від минулорічного врожаю. Так, динаміка агроекспорту сповільнилася з 20-30% р/р у попередні місяці до 3% р/р у червні. Проте вже у липні очікується фіксація в статистиці початку експорту ранніх зернових культур нового врожаю, який, скоріше за все, перевищуватиме минулорічний. Загалом, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в річному вираженні залишається стабільним у межах 4 млрд. дол. США (хоча ще у листопаді 2018 року він наближався до 5 млрд. дол. США). Доповнена притоком портфельних інвестицій до ОВДП, стабілізація платіжного балансу створила сприятливі умови для посилення обмінного курсу національної грошової одиниці України.

Новий крок валютної лібералізації: полегшено купівлю іноземної валюти. Національний банк України з 8 серпня скасував пункт 38 Постанови НБУ від 02.01.2019 р. № 5, яким клієнтам банків заборонялося купувати іноземну валюту за рахунок коштів, залучених у формі кредиту. Це полегшить купівлю валюти для всіх клієнтів, адже тепер не потрібно доводити, що джерелом коштів на купівлю не є кредит.

Перше підвищення кредитного рейтингу України у 2019 році. Японська рейтингова агенція R&I покращила суверенний кредитний рейтинг України одразу на дві сходинки: з ССС+ до В. Таким чином, ця агенція стала першою, що підвищила кредитний рейтинг України після завершення виборів. Наразі цей кредитний рейтинг кращий, ніж у агенцій «великої трійки»: B- за версією S&P та Fitch, а також Саа1 за версією Moody’s.