Макроэкономический анализ на 25 апреля 2019

Стадію зниження облікової ставки розпочато… Національний банк України зменшив облікову ставку на 50 базисних пунктів до 17,5% річних. Це перший випадок зниження облікової ставки після тривалого етапу її підвищення з 12,5% до 17% річних, що тривав з жовтня 2017 року по вересень 2018 року. Варто зазначити, що за два дні до цього на регулярному аукціоні з розміщення внутрішніх державних запозичень Міністерство фінансів знизило стелю відсікання заявок за короткостроковими облігаціями (ОВДП) з 19,5% до 19% річних.

…а Мінфін збирає рекордні обсяги гривні через ОВДП. Зниження ставки за короткостроковими облігаціями (з погашенням у серпні 2019 року) не завадило Міністерству фінансів зібрати на аукціоні 23 квітня дуже великий обсяг коштів від розміщення гривневих ОВДП: 11,2 млрд. грн. Загалом, у квітні Міністерство фінансів зібрало рекордну суму 33,9 млрд. грн. від розміщення гривневих ОВДП, що на 20,5 млрд. грн. перевищило обсяги погашення гривневих облігацій у цей місяць, і дало змогу таким чином профінансувати бюджетний дефіцит. При цьому нерезиденти за квітень наростили портфель ОВДП більш як на 16 млрд. грн. Станом на 25 квітня загальний обсяг гривневих ОВДП у власності нерезидентів становить 35,9 млрд. грн. (1,35 млрд. доларів США).

НБУ підтримає бюджет понадплановим перерахуванням прибутку. Рада Національного банку України затвердила консолідовану фінансову звітність НБУ за 2018 рік та ухвалила частину прибутку Нацбанку до перерахування до державного бюджету України в 2019 році у розмірі 64,9 млрд. грн. Це на 17,3 млрд. грн. перевищує суму, закладену в законі про держбюджет. Понадпланові перерахування від НБУ дадуть змогу покращити ситуацію з виконанням державного бюджету за доходами.

Промисловість відновила зростання. У березні обсяги промислового виробництва збільшилися на 2,1% р/р після чотирьох місяців спаду поспіль. Потужну динаміку показали харчова, хімічна, металургійна галузі, а також виробництво будівельних матеріалів. Зокрема, зростанню виробництва останніх сприяв стрибок обсягів будівельних робіт у березні на 29% р/р.

Роздрібна торгівля прискорила динаміку. Роздрібний товарообіг у березні збільшився на 8,9% р/р. Це найвищі темпи зростання роздрібної торгівлі з січня 2018 року.