НАБУ обсудила актуальные вопросы деятельности банков с Офисом Президента Украины

Вчора, 30 вересня, в НАБУ відбулась робоча зустріч з представниками Офісу Президента України. У фокусі дискусії були питання відтермінування введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства, нова редакція ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (законопроект про протидію відмиванню доходів), блок змін податкового законодавства, окремі положення ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань регулювання банківської діяльності» (законопроект про банки).

Роман Шпек, Голова Ради НАБУ, відзначив важливість питань порядку денного зустрічі, оскільки кожне з них має суттєвий вплив на банки. Наголосив на необхідності введення в дію Кодексу з процедур банкрутства в жовтні цього року (як і визначено законом) задля неможливості продовження зловживання недобросовісними боржниками процедурою банкрутства та урегулювання прогалин, які наразі містить чинне законодавство.

Наталія Василець, Голова Комітету НАБУ з питань регуляторної політики та комплаєнс, окреслила основні проблемні питання законопроектів про банки та протидію відмиванню доходів. Так, законодавча ініціатива щодо вдосконалення регулювання банківської діяльності містить нові поняття «ключова особа», «уповноважена особа» НБУ, надає право регулятору заборонити відчуження акції/паїв власниками істотної участі тощо.

Викликає занепокоєння банківської спільноти збільшення відповідальності банків за порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу, адже станом на сьогодні штрафні санкції доволі значні, і намагання ДСФМ зобов’язати банки виявляти розбіжності між даними про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) клієнта, які містяться в ЄДРПОУ, та які повідомив клієнт в рамках перевірки, та повідомляти про це Держфінмоніторинг.

Що ж стосовно податкових аспектів, Вікторія Михайльо, Голова Комітету НАБУ з питань оподаткування та обліку, підкреслила, що зменшення навантаження на платників податків в частині їх адміністрування підтримуються банками. В той же час, законодавчі ініціативи містять низку норм, які суперечать даній цілі, зокрема, щодо строків подання податкових накладних/рахунків коригування, зміни до правил трансферного ціноутворення тощо.

Вислухавши банківську спільноту, Вікторія Страхова, радник Глави Офісу Президента України, зазначила про готовність до співпраці та пошуку конструктивного компромісу. В той же час, зазначила про підтримку та розуміння більшості позицій банківської спільноти, зокрема щодо набрання чинності Кодексом з питань банкрутства, вирішення питання щодо статутного капіталу невеликих банків (збереження його на рівні 200 млн.грн.), низки пропозицій до законопроектів про банки та про протидію відмивання доходів.

НАБУ переконана, що лише шляхом діалогу можна досягти максимальних результатів в процесі реформування та вдосконалення законодавства нашої країни. І врахування позиції одного з найбільших рушіїв економіки країни – банківського сектору, є запорукою цьому.