Новости НАБУ

Дата с
Дата по
Фильтр:
Банки отримали доступ до Державного реєстру актів цивільного стану

НАБУ рада повідомити, що за довготривалого лобіювання, активної та наполегливої роботи, низки проведених робочих зустрічей та переговорів, пропозиції банківської спільноти щодо надання банківським установам доступу до Державного реєстру актів цивільного стану (далі – ДРАЦС) почуто та враховано Міністерством юстиції України.

УВАГА: ПЕРЕНЕСЕННЯ ДАТИ ЗАХОДУ

Колеги, НАБУ звертає Вашу увагу на перенесення дати проведення панельної дискусії щодо ПЗУ про банки і банківську діяльність.

Результат досягнуто: запроваджено регламент електронної взаємодії банків та виконавців і спрощено роботу з ДРОРМ

Раді повідомити, що за активної та наполегливої роботи НАБУ, після низки зустрічей з Мінюстом та ДП «НАІС» вирішено питання електронної взаємодії банків та виконавців і спрощено роботу з ДРОРМ.

Макроекономічний аналіз на 10 жовтня 2019 року
Інфляція сповільнилася до 7,5%. Індекс споживчих цін (ІСЦ) у вересні зріс на 0,7% м/м. Це суттєво нижче за показник зростання рік тому (1,9% м/м), завдяки чому динаміка ІСЦ у річному вимірі різко сповільнилася з 8,8% р/р у серпні до 7,5% р/р у вересні. Сповільненню сприяла помірна динаміка цін на продовольчі товари, а також зниження цін на пальне у річному вимірі. Динаміка базового ІСЦ (очищений від волатильних товарних позицій) сповільнилася з 7,2% р/р у серпні до 6,5% р/р у вересні.
Дискусія щодо змін у регулюванні банківської діяльності
НАБУ запрошує банки до участі в панельній дискусії на тему: «Обговорення ключових новацій проекту змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо окремих питань регулювання банківської діяльності».
НАБУ обговорила нагальні питання діяльності банків із Офісом Президента України

Вчора, 30 вересня, в НАБУ відбулась робоча зустріч з представниками Офісу Президента України. У фокусі дискусії були питання відтермінування введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства, нова редакція ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (законопроект про протидію відмиванню доходів), блок змін податкового законодавства, окремі положення ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань регулювання банківської діяльності» (законопроект про банки).

«Всесвітній день заощаджень в Україні 2019» запрошує учасників!

Всесвітній день заощаджень в Україні – проект, з яким вже майже зріднилися банки-члени НАБУ та всі його учасники (цього року свято буде проведено ввосьме). З кожним роком цікавість до ВДЗУ зростає, а святкування набирає все масштабніших обертів.

В НАБУ відбулось чергове засідання Комітету з питань правого забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів

В середу, 4 вересня, в Незалежній асоціації банків України відбулося чергове засідання Комітету з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів. Акцентом заходу стали основні досягнення Комітету за період головування С.М. Панова, в тому числі прийняття таких важливих законів як Кодекс України з процедур банкрутства, ЗУ «Про відновлення кредитування», створення та функціонування Клубу банківських юристів тощо.

Нацбанк підтримав пропозиції НАБУ та переглянув вимоги до рейтингу емітентів при наданні гарантії/акредитиву

Постановою  НБУ від 21.05.2019 р. № 71 була прийнята норма, що гарантії/безвідкличні резервні акредитиви  для розрахунку нормативу кредитного ризику беруться  в забезпечення за умови що емітенти належать  до  урядів країн, що мають рейтинг, не нижче AA-, підтверджений Standard&Poor's, або аналогічний рейтинг Moody's Investors Service та Fitch IBCA. Після таких змін більшість банків не мали можливості користуватись таким інструментом, оскільки емітентом гарантії/безвідкличного акредитиву виступають на нашому ринку  переважно банківські установи материнських груп країн, у яких рейтинг нижче ніж АА-.

НАБУ повідомляє: тестування банківського модулю з підтримкою формату рахунків ІBAN вже доступне!

Нагадаємо, відповідно до Постанови НБУ №162 від 28 грудня 2018 року, починаючи з 5 серпня 2019 року банки відкриватимуть клієнтам нові рахунки виключно за стандартом IBAN. Зміна номерів діючих рахунків відповідно до стандарту IBAN відбуватиметься протягом перехідного періоду з 05 серпня 2019 по 31 жовтня 2019 року.

КСУ відхилив оскарження Закону про відновлення кредитування

9 липня Велика Палата Конституційного Суду України відмовила у відкритті конституційного провадження у справі за поданням 54 народних депутатів України щодо відповідності конституційності положень п. 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування» (далі – Закон, Закон про відновлення кредитування).

НАБУ вітає з Днем бухгалтера!

Щиро вітаємо працівників бухгалтерської сфери, надзвичайно старанних людей та фінансових геніїв. Бажаємо Вам, щоб обране покликання дарувало задоволення, легко вирішувались поставлені задачі та досягались найвищі результати.

НАБУ спільно з ЕБА провели зустріч з метою обговорення питань податкової звітності
НАБУ відстояла можливість банкам отримувати інформацію з Державного реєстру прав на нерухоме майно у формі єдиного витягу

Кабінет Міністрів України ухвалив розроблену Міністерством юстиції України постанову, метою якої є вдосконалення процедури надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав).

НАБУ: інституційна незалежність Нацбанку – запорука макростабільності України

Національний банк України є центральним органом державного управління, юридичний статус, завдання, функції, повноваження і принципи організації якого визначаються Конституцією України, ЗУ «Про Національний банк України» та іншими законами України.

НАБУ та АПУ окреслили коло питань, вирішення яких сприятиме відновленню кредитування

Представники банківського сектору зустрілись з радником Глави Адміністрації Президента України Вікторією Страховою для обговорення та формування «скелету» Дорожньої карти відновлення кредитування в Україні та розвитку ринку банківських послуг в Україні.

Нацбанк підтримав пропозиції НАБУ та змінив графік виконання вимог Положення про СУР

За ініціативи Незалежної асоціації банків України  Національним банком України продовжено строки виконання заходів щодо  політики, підготовки методик і процедур Третього етапу запровадження вимог НБУ стосовно організації  системи управління ризиками до 30 жовтня 2019 для банків України та до 30 січня 2020 банківськими групами (Постановою від 05 червня 2019 року № 74).

За інформаційної підтримки НАБУ відбувся VI Міжнародний форум корпоративних секретарів

7 червня відбувся VI Міжнародний форум корпоративних секретарів. Під час форуму учасники обговорили шляхи впровадження прозорої системи корпоративного управління в українських компаніях, особливу роль корпоративного секретаря через призму міжнародного досвіду.

НАБУ вітає журналістів із професійним святом!

Щиро вітаємо з Днем журналіста – святом тих, хто обрав нелегку та надзвичайно відповідальну справу – день за днем занурюватись у вир подій, першими дізнаватися про їхній перебіг і створювати об'єктивну картину нашого життя.

Круглий стіл «Огляд ринку торговельного фінансування у 2018-му році»

Вже третій рік поспіль НАБУ ініціює проведення презентації результатів статистичного дослідження операцій торговельного фінансування. Цьогоріч, 29 травня,  банківська спільнота спільно з НБУ провела такий захід у форматі Круглого столу.

Кубок Чемпіонів НАБУ здобула команда Ощадбанку

Під гаслом «Ми граємо в одній команді!» НАБУ провела вже 8-ий поспіль турнір з футзалу. 24 травня у спортивно-розважальному комплексі «X-Park» відбулися фінальні ігри турніру з футзалу «Кубок Чемпіонів НАБУ–2019».

Нацбанк підтримав НАБУ щодо удосконалення порядку обліку операцій з акредитивами

НАБУ разом із фахівцями НБУ обговорили та опрацювали переваги фінансування українського експорту з використанням документарних акредитивів, отриманих українськими банками від іноземних банків-емітентів.