Новости НАБУ

Дата с
Дата по
Фильтр:
Незалежна асоціація банків України та Legal High School підписали меморандум про співпрацю

Відтепер усі члени НАБУ матимуть можливість долучитися до Школи банківського та фінансового права і Школи з реструктуризації та банкрутства Legal High School зі знижкою 20% за промокодом «NABU».

НБУ надав окремі рекомендації банкам щодо відкриття/закриття рахунків клієнтам

Національний банк України, до набрання чинності змін до нормативно-правових актів, що регулюють питання відкриття/закриття рахунків клієнтам, рекомендував банкам керуватись наступними роз`ясненнями:

НАБУ застерігає – діють шахраї!

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) інформує, що дзвінки, електронні листи, СМС від імені асоціації із пропозицією пройти ідентифікацію за банківською карткою є нічим іншим як шахрайськими діями!

НАБУ: фінансова реструктуризація зменшила обсяги NPL більш ніж на 20 млрд.грн.

З жовтня 2016 року в Україні діє Закон України «Про фінансову реструктуризацію», який базується на кращих світових практиках – Стамбульському та Лондонському підходах до урегулювання заборгованості корпоративних боржників перед банківськими установами.

НБУ тимчасово не застосовуватиме заходи впливу за порушення, пов’язані з переходом на МСФЗ 16 «Оренда»

Починаючи з 1 січня 2019 року вступають в силу зміни у фінансовому обліку, які пов’язані з впровадженням нового Міжнародного стандарту фінансової звітності 16 «Оренда» (МСФЗ 16).

Звітність у 2019 році: нові виклики для банків

За доброю традицією, яка  підтримується Незалежною асоціацією банків України (далі – НАБУ) восьмий рік поспіль, 17 січня 2019 року Комітет з питань оподаткування та обліку (далі – Комітет) зібрав Клуб головних бухгалтерів, в рамках якого представники банків-членів НАБУ, колеги з Департаменту бухгалтерського обліку Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) розглянули тему «Таксономія: міфи та реальність. Що очікує банки у 2019 році. Формат XBRL: перехід банків України на подання звітності за МСФЗ таксономією».

НБУ затвердив норми залучення нового капітального інструменту до капіталу банків

Інструкція про порядок регулювання діяльності банків в Україні доповнена новими нормами щодо Порядку отримання дозволу на врахування залучених коштів капітального інструменту з умовами списання/конверсії до капіталу банку.

Комітет з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів підвів підсумки роботи за 2018 рік та окреслив пріоритети на наступний рік

У середу, 12 грудня відбулося підсумкове засідання Комітету з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів Незалежної асоціації банків України (Комітет). Основний акцент заходу було сконцентровано на підведенні підсумків роботи Комітету за 2018 рік та обговоренні пріоритетних напрямів роботи Комітету на наступний рік.

Нацбанк підтримав звернення НАБУ про надання банкам тестового періоду для подання статзвітності у XML форматі

НАБУ як найбільший представник банківського співтовариства в листопаді цього року звернулася до Національного банку України  з пропозиціями банків щодо подання файлів статистичної звітності у форматі XML. Дана ініціатива була розглянута та узгоджена на засіданні Комітету з питань оподаткування та обліку, яке відбулось 09.11.18 за участі понад 40 банків-членів НАБУ.

Банківська спільнота підтримує реформу адвокатури, #9055

2 червня 2016 року Верховною Радою України ухвалено Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який розпочав процес трансформації судової влади та всіх суміжних з нею правових інститутів.

НБУ подовжив на 4 місяці виконання 1-ого етапу вимог щодо організації системи управління ризиками

НБУ з метою належного виконання банками заходів по управлінню ризиками, переніс Постановою Правління НБУ №126 від 26.11.2018 року кінцеву дату приведення організаційної структури системи управління ризиками у відповідність до вимог Положення про організацію системи управління ризиками в банках України та банківських групах (далі – Положення) та затвердження змін до бюджету банку (за потреби) з 30 листопада 2018 року на 30 березня 2019 року, для банківської групи - з 28 лютого 2019 року на 30 квітня 2019 року відповідно.

НАБУ: режим воєнного стану не відобразиться на роботі банків

26.11.2018р. відбулася зустріч керівників НБУ та ТОП-40 банків у зв’язку з можливим введенням режиму воєнного стану. Відповідне рішення Президента схвалено Парламентом увечері 26 листопада, таким чином з 28.11.2018р. у 10 областях України введено режим воєнного стану строком на 30 днів.

НАБУ продовжує публікацію кращих практик у сфері фінансового моніторингу

На сайті НАБУ в рамках спільного з Національним банком України проекту щодо оприлюднення кращих практик у сфері фінансового моніторингу розміщено чергові практичні кейси, надані банківськими установами.

Національний банк надав можливість банкам враховувати у складі високоліквідних активів залишки на НОСТРО рахунках в іноземній валюті в інших банках України

Національний банк України підтримав ініціативу НАБУ та прийняв рішення надати банкам можливість тимчасово ( до 01.01.2021р.) враховувати у складі високоліквідних активів для розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR) залишків на НОСТРО рахунках в  іноземній валюті відкритих  в банках України, але за умови, що банк в якому відкрито коррахунок виконує норматив ліквідності.

В НАБУ обговорили пропозиції щодо вдосконалення системи правосуддя, примусового виконання рішень та реструктуризації

Минулого тижня в Незалежній асоціації банків України відбулося чергове засідання Комітету з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів (Комітет). Серед питань, що розглядалися учасниками засідання, були проекти Законів України - №№ 8198, 9055, 9236, а також питання неможливості здійснення правосуддя місцевими судами через відсутність сформованого складу суду.

НАБУ вітає всіх працівників радіо, телебачення та зв’язку з професійним святом!
В епоху глобалізації, розвитку нових технологій, інформаційної доступності та насиченості, роль якісних комунікацій переоцінити неможливо. Від Вас залежить формування високої медіа-культури суспільства, збереження та розвиток демократичних традицій, патріотизму, цілісності та морального здоров’я нації!
Потреби банків та можливі FinTeh-рішення для фінансового моніторингу/комплаєнсу
Компанія YouControl за інформаційної підтримки Незалежної асоціації банків України провела зустріч з банками України на тему: «FinTeh-рішення для фінансового моніторингу/комплаєнсу, аналіз та запобігання ризиків».
ВАЖНЕЙШИЕ ЗАКОНЫ ПОДПИСАНЫ ПРЕЗИДЕНТОМ

Сегодня Президент подписал долгожданные для всей банковской системы Законы – о возобновлении кредитования и о совершенствовании функционирования финансового сектора в Украине (на стадии законопроектов - 6027-д и 8331-д).

Макроэкономический анализ на 24 октября 2018 года
Украина имеет предварительную договоренность с МВФ о новой программе. Оптимизм бизнеса больше не растет, а потребительские настроения улучшились. Промышленное производство начало осень углубленным спадом, а розничная торговля продолжает расти. Большой урожай улучшает динамику сельского хозяйства и транспорта.
Открытое обращение Независимой ассоциации банков Украины к Объединению финансовых учреждений
Независимая ассоциация банков Украины (НАБУ), представитель банковского сообщества, объединяющего более 96% активов банковской системы, обращается к Объединению финансовых учреждений (ОФУ) относительно Законопроекта № 2413 (о СПЛИТе).
Макроэкономический анализ на 8 октября 2018 года
Министерство финансов повысило ставки заимствований. Золотовалютные резервы упали ниже 17 млрд долларов. Внешние дефициты расширяются. Местные органы власти накопили почти 14 млрд грн в банках. Государственный бюджет в августе сведен с профицитом 25 млрд грн. Рост зарплат ускорился.
Проект НАБУ "Всемирный день сбережений Украины - 2018" стартовал
1 октября официально стартовал Всемирный день сбережений в Украине - проект, который уже седьмой год проводится по инициативе банков-членов Независимой ассоциации банков Украины. И третий год подряд реализация этого проекта будет проходить при поддержке Фонда сберегательных касс Германии «Sparkasse».
Официальная позиция Минфина относительно дивидендов
26 сентября 2018 года Министерство финансов Украины обнародовало официальную позицию (письмо № 11420-10-10 / 25191) об отнесении начисления (выплаты) дивидендов плательщиком налога на прибыль в пользу нерезидентов к операциям, которые подпадают под определение контролируемых.
НБУ предоставил разъяснения относительно практического выполнения требований Закона № 2475
Национальный банк Украины, отвечая на обращение Независимой ассоциации банков Украины, письмом № 57-0009/51872 от 25.09.2018 г. дал разъяснения относительно практического выполнения требований Закона № 2475. НАБУ нуждалась в разъяснениях относительно обязанности банковского учреждения уведомлять органы государственной исполнительной службы или частных исполнителей об открытии / закрытии счета физическими лицами, что предусмотрено статьей 621 Закона Украины «о банках и банковской деятельности».