Новости НАБУ

Дата с
Дата по
НАБУ и АОН: страхование корпоративных рисков это best practice

НАБУ, як найбільший представник банківського співтовариства,  спільно з компанією Aон (глобальний постачальник послуг у сфері управління ризиками, страховому та перестраховому посередництві), провели спеціалізовану конференцію «Страхові рішення для українських банків – практичний погляд з Лондону».

По обращению НАБУ Нацбанк продлил на 2 месяца тестовый период для файлов статистической отчетности

НАБУ у березні поточного року звернулася до Національного банку України із пропозиціями щодо введення тестових періодів для подання банками файлів статистичної звітності. Ці пропозиції були розглянуті та обговорені 18 березня під час робочої зустрічі представників банків та департаментів НБУ, відповідальних за розробку файлів статистичної звітності банків.

По инициативе НАБУ Нацбанк временно не применяет к банкам меры воздействия при переходе на МСФО 16 «Аренда»

НАБУ, як найбільший представник банківського співтовариства, у березні поточного року звернулася до Національного банку України з пропозиціями банків щодо відтермінування застосування заходів впливу до банків, які пов’язані з переходом на Міжнародний стандарт фінансової звітності 16 “Оренда”.

По инициативе НАБУ Кабинет Министров разрешил банковским учреждениям получать информацию из государственных реестров

27 березня Кабінет Міністрів України ухвалив ініційовану і розроблену Мінекономрозвитку комплексну постанову, метою якої є полегшення умов ведення бізнесу в Україні та підвищення позицій України в міжнародному рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business.

НАБУ провела круглый стол на тему «Доступное кредитования агросектора: главные шаги навстречу»

У продовження роботи над злободенною  для України темою, НАБУ провела публічний захід за участі всіх стейкхолдерів «Доступне кредитування агросектору: головні кроки назустріч» для обговорення перспектив та можливих наслідків скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі.

НАБУ подписала Меморандум о сотрудничестве с Киевским региональным центром Национальной академии правовых наук Украины

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) та Київський регіональний центр Національної академії правових наук підписали Меморандум про взаємодію та співробітництво, що стане додатковим дієвим інструментом ефективного функціонування та розвитку банківської системи України.

ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦИЯ: КРУГЛЫЙ СТОЛ «ДОСТУПНОЕ КРЕДИТОВАНИЕ АГРОСЕКТОРА: ГЛАВНЫЕ ШАГИ НАВСТРЕЧУ»

Дивіться в прямому ефірі дискусію за участі банків, Національного банку України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Світового банку та аграрних асоціацій. Модератор: Олена Коробкова, Виконавчий директор НАБУ.

НАБУ: Принципиальная позиция банка - залог общей защиты в вопросе регистрации налоговых накладных

Незалежна асоціація банків України (далі – НАБУ), як найбільший представник банківського співтовариства, послідовно відстоює позиції банків за різноманітними  питаннями, в тому числі і податковими.

По просьбе НАБУ введения IBAN отсрочено
На прохання НАБУ Національний банк відтермінував запровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN. Старт запровадження IBAN в Україні розпочнеться з 5 серпня цього року (раніше планувалося – з 1 квітня 2019 року).
Независимая ассоциация банков Украины и Legal High School подписали меморандум о сотрудничестве

Відтепер усі члени НАБУ матимуть можливість долучитися до Школи банківського та фінансового права і Школи з реструктуризації та банкрутства Legal High School зі знижкою 20% за промокодом «NABU».

НБУ предоставил отдельные рекомендации банкам касательно открытия/ закрытия счетов клиентам

Національний банк України, до набрання чинності змін до нормативно-правових актів, що регулюють питання відкриття/закриття рахунків клієнтам, рекомендував банкам керуватись наступними роз`ясненнями:

НАБУ: финансовая реструктуризация уменьшила объемы NPL более чем на 20 млрд.

З жовтня 2016 року в Україні діє Закон України «Про фінансову реструктуризацію», який базується на кращих світових практиках – Стамбульському та Лондонському підходах до урегулювання заборгованості корпоративних боржників перед банківськими установами.

НБУ временно применять меры воздействия за нарушения, связанные с переходом на МСФО 16 «Аренда»

Починаючи з 1 січня 2019 року вступають в силу зміни у фінансовому обліку, які пов’язані з впровадженням нового Міжнародного стандарту фінансової звітності 16 «Оренда» (МСФЗ 16).

Отчетность в 2019 году: новые вызовы для банков

За доброю традицією, яка  підтримується Незалежною асоціацією банків України (далі – НАБУ) восьмий рік поспіль, 17 січня 2019 року Комітет з питань оподаткування та обліку (далі – Комітет) зібрав Клуб головних бухгалтерів, в рамках якого представники банків-членів НАБУ, колеги з Департаменту бухгалтерського обліку Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) розглянули тему «Таксономія: міфи та реальність. Що очікує банки у 2019 році. Формат XBRL: перехід банків України на подання звітності за МСФЗ таксономією».

НБУ утвердил нормы привлечения нового капитального инструмента к капиталу банков

Інструкція про порядок регулювання діяльності банків в Україні доповнена новими нормами щодо Порядку отримання дозволу на врахування залучених коштів капітального інструменту з умовами списання/конверсії до капіталу банку.

Комитет по вопросам правового обеспечения деятельности банков и защиты прав кредиторов подвел итоги работы за 2018 и обозначил приоритеты на следующий год

У середу, 12 грудня відбулося підсумкове засідання Комітету з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів Незалежної асоціації банків України (Комітет). Основний акцент заходу було сконцентровано на підведенні підсумків роботи Комітету за 2018 рік та обговоренні пріоритетних напрямів роботи Комітету на наступний рік.

Нацбанк поддержал обращение НАБУ о предоставлении банкам тестового периода для предоставления статотчетности в XML формате

НАБУ як найбільший представник банківського співтовариства в листопаді цього року звернулася до Національного банку України  з пропозиціями банків щодо подання файлів статистичної звітності у форматі XML. Дана ініціатива була розглянута та узгоджена на засіданні Комітету з питань оподаткування та обліку, яке відбулось 09.11.18 за участі понад 40 банків-членів НАБУ.

Банковское сообщество поддерживает реформу адвокатуры, # 9055

2 червня 2016 року Верховною Радою України ухвалено Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який розпочав процес трансформації судової влади та всіх суміжних з нею правових інститутів.

НБУ продлил на 4 месяца выполнение первого этапа требований по организации системы управления рисками

НБУ з метою належного виконання банками заходів по управлінню ризиками, переніс Постановою Правління НБУ №126 від 26.11.2018 року кінцеву дату приведення організаційної структури системи управління ризиками у відповідність до вимог Положення про організацію системи управління ризиками в банках України та банківських групах (далі – Положення) та затвердження змін до бюджету банку (за потреби) з 30 листопада 2018 року на 30 березня 2019 року, для банківської групи - з 28 лютого 2019 року на 30 квітня 2019 року відповідно.

НАБУ: режим военного положения не отразится на работе банков

26.11.2018р. відбулася зустріч керівників НБУ та ТОП-40 банків у зв’язку з можливим введенням режиму воєнного стану. Відповідне рішення Президента схвалено Парламентом увечері 26 листопада, таким чином з 28.11.2018р. у 10 областях України введено режим воєнного стану строком на 30 днів.