В Україні рівень тіньової економіки 36% - ця цифра значно занижена

Роман Шпек, голова Ради НАБУ

Чому бізнес зменшує шанси доступу до банківських кредитів та чому необхідно державі урегулювати і гарантувати рівні умови для будь-якого бізнесу, поділився Роман Шпек з «Першою шпальтою»

За статистикою, у розвинутих країнах, зокрема у Німеччині, більшість ВВП виробляє малий та середній бізнес. В Україні цей відсоток близько 15. Коли люди питають чому у нас такі низькі цифри, експерти відповідають - тому що в Україні мало доступних кредитів.

Дивно, як на мій погляд, порівнювати Україну з Німеччиною: у другій половині 90 років було проведено німецькими вченими дослідження рівня тіньової економіки у Німеччині та в Україні. При однакових методологіях, рівень тіньової економіки у Німеччині складав 5-10%, а в Україні 45-50%. На сьогоднішній день, за офіційними даними міністерства економічного розвитку торгівлі в країні рівень тіньової економіки 36% - ця цифра значно занижена. Всі ті, хто в тіньовому секторі економіки - вони унеможливлюють для себе доступ до кредитних ресурсів.

Малий та середній бізнес часто скаржаться, що кредити недоступні та дорогі. Чого, з Вашої точки зору, не вистачає позичальникам?

Мало хто з позичальників можуть надати консолідовану фінансову звітність – на їх думку, це методів уникнення рейдерства, недоречних та надмірних перевірок. Вони структурують свій бізнес на декілька або багато структур, не можуть показати загальний обсяг свого бізнесу, для того щоб це було гарантією повернення кредиту в таких обсягах, які вони потребують для цього бізнесу. На сьогоднішній день, банки не готові працювати з управлінською звітністю, вони зацікавлені працювати з фінансовою звітністю компанії, яка має бути максимально наближеною до міжнародних стандартів.

З одного боку, економіка не розвивається бо розвиток малого і середнього бізнесу відсутній, а з іншого, малий і середній бізнес не розвивається тому, що з економікою не все добре. Як розірвати це замкнене коло?

Держава, в плані розвитку бізнесу, у тому числі малого і середнього, повинна взяти на свої плечі тягар виконання надзвичайно важливого завдання - створення рівних умов . Не може один працювати чесно - за правилами та платити все, а інший - працювати за умови пільг, преференцій або інших можливостей.

#думкабанкіраНАБУ #фінанси #економікаУкраїни #економіка #незалежнаасоціаціябанківукраїни #шпек #романшпек #прес-центрНАБУ #асоціаціяНАБУ #першашпальта