Сьогодні НАБУ провела зустріч із Національним банком щодо ПЗУ №7441-1 про списання / замороження споживчих кредитів, забезпечення за якими пошкоджене, знищене внаслідок війни

Безперечно, вирішення питання має важливу соціальну функцію. Банківська спільнота підтримує необхідність допомоги людям, які внаслідок війни втратили житло, за яке виплачують кредит.

Важливо, щоб механізм такої підтримки, який зараз розробляється, був збалансованим, прозорим та зрозумілим і банкам, і позичальникам, а також дієвим на практиці. Наприклад, забезпечував чітке розуміння щодо переліку підтверджувальних документів, які позичальник має надавати банку разом із заявою в разі знищення чи пошкодження кредитного житла. А також враховував би питання підтримки й отримання компенсації і у тих випадках, коли зруйноване житло передане в іпотеку не самим позичальником, а іншою особою – поручителем тощо.

Ці та інші додаткові пропозиції НАБУ, спрямовані на удосконалення закладеного у законопроєкті механізму, донесені до регулятора й опрацьовуватимуться із законодавцем.

НАБУ продовжить діалог спільно із регулятором і законодавцем.