Депозит як віра в перемогу або Чому українці не повинні забирати свої заощадження з банків?

Тамар Тхелідзе, заступниця Голови Правління Банку Львів

Однозначно, сьогоднішній перебіг подій стресує роботу українських банків. День початку війни був найдовшим робочим днем і для нашої команди. Тоді навіть завчасно створені кризові сценарії нам не допомагали. Ми діяли швидко, приймали неординарні рішення та були неабияк приголомшені ситуацією. Але в результаті — змогли гідно відреагувати на зміни цього пікового періоду.

Зараз розуміємо одне — тільки спокійне відношення і врівноваженість громадян дозволяє розвивати банківський сектор під час війни. Зокрема — надважливо правильно керувати власними заощадженнями, а банківський депозит, безперечно, залишається найпопулярнішим інструментом збереження власних заощаджень. Чому і як депозит впливає на стабільність економіки країни? Треба розуміти, що гроші завжди були ресурсним джерелом економіки. І так було завжди, просто зараз ця функція є особливо важливою.

Депозит — це не тільки пасивний дохід для клієнта, але й майбутній кредит для підприємця, який хоче відкрити більший цех для випічки хліба, ну, або для аграрія, який купує добрива для посівної. Вкладник отримує відсотки, а підприємці — кошти, щоб створювати робочі місця, заробляти більше і, зрештою, платити більше податків у бюджет. Це все паралельні й тісно пов'язані процеси.

Більше заощаджень на рахунках у банку — більше можливостей банк пропонує клієнтам.

Зараз усі посилено підтримують підприємців — нам важливо, щоб тисячі українців були забезпечені робочими місцями, щоб хліб пекли щодня, а пшеницю сіяли вчасно. Треба, щоб економіка жила!

Залишаєш депозит у банку — допомагаєш українській економіці стояти міцно, а значить — наближаєш перемогу.

Варто бути відвертими, під час війни небагато варіантів вкласти власні заощадження, щоб заробити на цьому без ризику. Але в той же час, банківські вклади — це набагато безпечніше, ніж готівка вдома.

Зараз, у період дії воєнного стану, депозитні кошти у банках, зокрема і у Банку Львів, гарантуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у повному обсязі. Тобто, якщо банк зазнав негативних впливів, то кожен вкладник отримає свої вклади у повному розмірі, включаючи відсотки за визначений період. Також нові правила передбачають, що через три місяці після припинення дії воєнного стану гарантована сума за вкладами не буде зменшуватися до поточних 200 тис. гривень, а становитиме 600 тис. гривень. Така державна політика допомагає українцям відчувати більше впевненості у своїх заощадженнях, мотивує залишати кошти на рахунках, тому — підтримує банк та економіку країни загалом.

А чи може віра в перемогу бути мотивом для громадян залишати свої заощадження в банку? Наша сьогоднішня практика показує, що може. Українці вірять у власні сили творити перемогу — чи то на передовій, чи в тилу. Знають, що паніка найгірший ворог для економіки, яка в час війни повинна бути міцною і дієздатною.

Твій депозит — віра в перемогу, віра в Україну.