Уряд пролонгував пільгові кредити для аграріїв

Один із найважливіших напрямів сьогоднішніх держпрограм підтримки кредитування – це, безперечно, сільське господарство.

Друзі, ми в НАБУ активно працювали над тим, аби уряд пролонгував пільгові кредити для аграріїв. Вдячні владі за те, що нас почули.

Отже, що змінилося?

1. Аграрії зможуть отримувати нові кредити для забезпечення збору врожаю в межах програми «Доступні кредити 5-7-9».
  2. До 31 жовтня уповноважені банки прийматимуть заявки від с/г товаровиробників на отримання кредиту в розмірі до 90 млн грн.
  3. Відсотки і надалі сягатимуть від 0% до 9%, залежно від категорії кредиту та суб’єкта підприємництва.
  4. Кредит надаватиметься максимум на 5 років, якщо с/г виробник бере його на реалізацію інвестиційного проєкту та на рефінансування заборгованості, а також максимум на три роки – для фінансування оборотного капіталу.
  5. Ті позичальники, які протягом березня – травня залучали пільгове кредитування під 0% і які мали здійснити погашення за цими кредитами уже в серпні 2022 року, тепер можуть це зробити до лютого 2023 року.

"Трішки історії, чому ці рішення сьогодні для нас такі важливі. Нагадаю, для екстреного фінансування посівної цієї весни було тимчасово розширено напрям державної підтримки аграріїв. Також це було зроблено з урахуванням наших очікувань щодо розблокування експорту агропродукції через чорноморські порти впродовж кількох місяців. Однак на практиці розблокування портів зайняло більше часу, водночас темпи експорту з об’єктивних причин, серед яких головна – постійна загроза з боку росії, все ще низькі. Як наслідок, агровиробники, які скористалися державною підтримкою, на сьогодні не мають можливості повернути отримані кредити за рахунок виручки від реалізації торішнього врожаю. Крім того, вони потребують додаткового фінансування для забезпечення збирання та зберігання нового врожаю. Із пролонгацією програми аграрії цю підтримку одержали", - зазначила Голова Ради НАБУ Олена Коробкова.