№ 7385 від 17.05.2022 Проект Закону «Про відшкодування шкоди завданої потерпілому внаслідок збройної агресії Російської Федерації»

Зміст питання:

У законопроекті пропонується встановити, що потерпілий внаслідок збройної агресії рф - фізична особа, якій збройною агресією рф завдано моральної, фізичної та/або майнової шкоди; юридична особа приватного права, фізична особа – підприємець, яким збройною агресією рф завдано майнової шкоди.

Передбачено, що майнова шкода - (збитки) втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням майна, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні, або прямі збитки) та доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода, або непрямі збитки).

Основними джерелами забезпечення відшкодування шкоди у проекті визначено:

• кошти та інше майно держави-агресора та її резидентів, інших осіб, протиправні дії яких призвели до збройної агресії проти України;
  • внески юридичних та фізичних осіб;
  • цільові гранти, надані іншими державами, міжнародними організаціями, фондами, що здійснюють розподіл та надання таких грантів;
  • кошти та майно у формі благодійної, гуманітарної та технічної допомоги, у т.ч. переданих від іноземних держав, міждержавних, міжурядових та міжнародних організацій;
  • інші джерела фінансування, не заборонені законодавством.

Статус:

Опрацьовується Комітетом.