75% українських нардепів мають великі неповернені банківські кредити - експерт

75% українських народних депутатів до початку 2018 року мали великі неповернені банківські кредити. Про це кореспонденту ГолосUA повідомив керуючий партнер «Фінансового клубу» Руслан Чорний.

«75% депутатів Верховної Ради самі брали кредити і не повертають, або лобіюють інтереси людей, які це роблять. Це ряд депутатів, які в тій чи іншій мірі зацікавлені в тому, щоб вони гроші ці не повернули. Також є особи, які пов'язані з депутатським корпусом і у кожного з них є якесь своє лобі ... », - сказав експерт.

За його словами, дані про кредитні борги народних депутатів підтверджуються громадською організацією, що об'єднала банківські установи та НБУ.

«Ми робили цей розрахунок на підставі даних Незалежної асоціації банків України. Частина цієї інформації вже була оприлюднена Національним банком України », - додав Р. Чорний.

Нагадаємо, старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Володимир Дубровський повідомив, що в Україні серед кредиторів є ті, хто отримує будь-які кредити з мінімальною ефективною ставкою. Це збільшує ризиковість операцій та повернення коштів банкам.

«Є момент надзвичайно неравномірного розподілу кредитних ресурсів, тому що середні ставки за кредитами, які ми бачимо в статистиці НБУ, дуже сильно відрізняються від тих ставок, за якими отримують звичайні люди та підприємства, які звертаються до банку. Це пов'язано з тим, що більша частина ресурсів виходить чи зв'язаним особам, якщо це приватні банки. Чи особам, пов'язаним з політикою, якщо мова йде про державні банки. Ім видаються кредити, які до ставки НБУ ніяк не прив'язуються », - додав В.Дубровський.

Джерело:
 ГолосUA