Банківський консенсус-прогноз: Інфляційні очікування посилилися

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) продовжує формування Банківського консенсус-прогнозу – агрегованого макроекономічного прогнозу, сформованого на базі прогнозів українських банків.

«З моменту складення першого, пілотного консенсус-прогнозу минув квартал. Розвиток макроекономічної ситуації за цей час, події та новини початку року дають банкам можливість по-новому оцінити динаміку ключових макропоказників та скоригувати свої очікування. Крім того, ми розширили перелік показників прогнозу обліковою ставкою Національного банку, рівень якої дедалі більше стає предметом широкого суспільного інтересу», – зазначила Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ.

Як і в січні, всі учасники консенсус-прогнозу очікують відновлення української економіки у 2021 році, з консенсусом щодо зміни реального ВВП на рівні +4% порівняно з минулим роком. Очікування банків практично не змінилися порівняно з січнем (тоді консенсус-прогноз складав +3,9%). Разом з тим, діапазон очікувань значно розширився – різниця між мінімальним та максимальним значеннями індивідуальних прогнозів становить чималі 4 процентних пункти. Певною мірою це пояснюється більшою кількістю банків, які долучились до консенсус-прогнозу, але також свідчить і про збереження невизначеності щодо перебігу економічного відновлення.

Середнє значення

Медіана

Мінімум

Максимум

Попередній консенсус-прогноз

(медіана)

ВВП, % реальної зміни

ІСЦ, % середньорічної зміни

ІСЦ, % зміни грудень-до-грудня

Облікова ставка НБУ на кінець року, % річних

Курс UAH/USD, середньорічний

28,33

28,39

27,45

29,40

28,44

Найбільших коректив порівняно з першим консенсус-прогнозом зазнали інфляційні очікування банків. Так, консенсус щодо середньорічного індексу споживчих цін сягнув 7,7%, що на 1,3 процентних пункти перевищує прогноз на початку року. Тренд до прискорення інфляції стає більш потужним та очевидним, що, на думку банківської спільноти, зумовить реакцію НБУ у вигляді подальшого збільшення облікової ставки до кінця року.

Очікування щодо курсу гривні практично не змінилися: банкіри, як і раніше, переконані у стабільності національної валюти. Консенсусний прогноз середнього обмінного курсу на 2021 рік порівняно з попереднім прогнозом навіть «зміцнився» на 5 копійок і становить 28,39 гривень за долар.