Банківський консенсус-прогноз: приборкати інфляцію буде важче, ніж очікувалося. Проте гривня залишатиметься стабільною

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) продовжує формування Банківського консенсус-прогнозу – агрегованого макроекономічного прогнозу, сформованого на базі прогнозів українських банків.

«Перша актуалізація консенсус-прогнозу на 2022 рік відбувається на тлі істотного загострення інформаційного фону навколо України, внаслідок якого тема курсу гривні знову стала однією з найпопулярніших у ЗМІ. За таких обставин оцінка змін у настроях банкірів щодо макроекономічних підсумків цього року, порівняно з попереднім прогнозом, становить особливий інтерес», – зазначила Олена Коробкова, Голова Ради НАБУ.

Усі учасники консенсус-прогнозу, як і раніше, очікують подальшого відновлення економіки цього року. Однак оцінки щодо темпів зростання ВВП дещо погіршилися – консенсусний рівень очікуваної зміни реального ВВП у 2022 році втратив 0,3 процентного пункту і становить 3,5%. Це пов’язане зі збереженням високих цін на енергоносії та повільним відновленням окремих секторів світової економіки.

2022 рік

Середнє значення

Медіана

Мінімум

Максимум

Попередній консенсус-прогноз (медіана)

ВВП, % реальної зміни

ІСЦ, % середньорічної зміни

ІСЦ, % зміни грудень до грудня

Облікова ставка НБУ на кінець року, % річних

Курс UAH/USD, середньорічний

28,49

28,50

27,80

29,30

28,50

Менш оптимістичними стали очікування щодо уповільнення інфляції, адже тиск проінфляційних чинників виявився більш потужним і тривалим. Зокрема, консенсус щодо зростання індексу споживчих цін наприкінці 2022 року становить 7,4%, що на 0,9 процентного пункту вище попереднього прогнозу. Відповідною буде й реакція Національного банку, який підтримуватиме облікову ставку вищою, ніж очікувалося. Так, консенсусні очікування щодо рівня облікової ставки НБУ на кінець 2022 року змістилися вгору на 1,5 процентного пункту і становлять 9,0% річних.

Водночас на тлі підвищення інфляційних очікувань і січневого сплеску волатильності на валютному ринку незмінною залишилася консенсусна оцінка середньорічного курсу національної валюти – 28,50 грн за 1 долар США. Впевненість банківського сектору в збереженні валютної стабільності на річному горизонті, попри бурхливий початок року, є, безперечно, позитивним сигналом для населення та бізнесу.