Більшість галузей економіки демонструють ріст

Державна cлужба статистики опублікувала уточнену статистику ВВП за 3-й квартал. Як і у попередній оцінці, зростання економіки становило 2,1%, а у порівнянні з попереднім кварталом - 0,2%. З боку виробництва, основною рушійною силою зростання у 3-му кварталі була торгівля, яка показала зростання на 5,7% ,у порівнянні з минулим роком, на тлі зростання реальної заробітної плати, і, як наслідок цього, - споживання.

Крім того, спостерігається така динаміка ВВП у порівнянні з минулим роком: позитивний внесок внесло будівництво (+ 25,2%), переробна промисловість (+ 4,8%) і операції з нерухомістю (+ 6,8%). Зростання фінансової і страхової діяльності склало 8,7%, що віддзеркалює оздоровлення банківської системи. З іншого боку, у деяких галузях був спад - сільське господарство скоротилася на 0,1% ,через високу базу порівняння, а видобувна промисловість обвалилася на 6,5% через блокаду Донбасу. З боку витрат, як вже зазначалося вище, споживання домогосподарств показує впевнене зростання - на 5,4%. Внутрішній інвестиційний попит залишається високим, що помітно по швидкому зростанню валового нагромадження основного капіталу - на 15,8%. Традиційно, у періоди економічного зростання в Україні, темпи зростання імпорту починають обганяти експорт (+ 13,2% проти  + 6,9%); у результаті чого, внесок чистого експорту у динаміку ВВП був негативний у 3-му кварталі. Згідно з нашими оцінками, за загальними підсумками 2017 року, зростання економіки України складе приблизно на 2%.

У листопаді, промислове виробництво зросло на 0,3%. Переробна промисловість залишається основним драйвером зростання (+ 3%). З іншого боку, у добувній промисловості і в енергетиці все ще можемо спостерігати спад - на 2,8% і на 6,4% відповідно. За результатами 11 місяців 2017 року, індекс промислового виробництва знизився на 0,1%, тоді як роком раніше було зростання на 2,6%. Таким чином, у 2017 році промисловість перебувала у стані стагнації.

Високі девальваційні очікування і зростання гривневої ліквідності продовжували штовхати курс USD / UAH вгору. За тиждень гривня втратила ще 20 копійок, і курс наблизився до позначки USD / UAH 28,00. Високий тиск на ринку змусив Національний банк провести два валютні аукціони (18 і 22 грудня), на яких було продано 75,2 млн. дол. і 42,9 млн. дол. Ми вважаємо, що сезонний тиск на гривню збережеться у найближчі тижні, але регулятор буде періодично виходити з інтервенціями і гасити надлишкову волатильність.

Нагадаємо: на аукціоні з розміщення ОВДП 19 грудня, Міністерству фінансів вдалося залучити в бюджет 11,7 млрд. грн. Пропонувалися два гривневі папери з термінами три місяці і на півроку. Найбільший попит був на більш короткі облігації - вони залучили до бюджету 341,4 млн. грн. (середньозважений рівень прибутковості склав 16,00%). Шестимісячні ОВДП були розміщені на суму 118,1 млн. грн., прибутковість склала 15,95%. Крім того, пропонувалися валютні облігації, номіновані в доларах США, з термінами повернення у 175 днів (з встановленим рівнем прибутковості 5,00%), 784 дня і 518 днів (з можливістю дострокового погашення і встановленої прибутковістю на рівні 3,85%). Основний попит припав на перший папір - він залучив до бюджету 378,4 млн. дол. Другий папір залучив 23,6 млн. дол., а середньозважений рівень прибутковості склав 5,40%. Остання валютна ОВДП не користувалася попитом.