Черговий крок до активізації банківського кредитування

Сьогодні, 3 липня, ВРУ 239-ома голосами схвалила у ІІ читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування», № 6027-д.

Робота над документом, який би дозволив на законодавчому рівні дати поштовх до відновлення кредитування та забезпечити захист прав кредиторів розпочалася ще чотири роки тому. Першим кроком на цьому довгому шляху був законопроект №2286а, наступним – №4529. Для ухвалення цих проектів щоразу бракувало кількох голосів.

Законопроект 6027-д теж понад рік «блукав» парламентськими кулуарами – народні обранці тривалий час вносили його до «непрохідної» частини порядку денного пленарних засідань ВРУ.

Після титанічних зусиль банківської спільноти щодо лобіювання даної законодавчої ініціативи (проведено низку робочих зустрічей з експертами, направлено сотні листів на підтримку) НАБУ було почуто. Банкірів підтримали НБУ та Світовий банк. Законопроект 6027-д додали до списку 35-ти найважливіших актів уряду Володимира Гройсмана.

Безперечно, сьогодні можна сміливо заявити, що це перемога. Адже законопроект забезпечить зменшення ризиків для банківських установ під час здійснення кредитних операцій та сприятиме активізації банківського кредитування за рахунок здешевлення кредитних ресурсів, що, в свою чергу, стане основою для розвитку всіх секторів економіки і залучення іноземних інвестицій.

НАБУ висловлює свою щиру вдячність усім, хто підтримував цю ініціативу протягом такого тривалого та непростого шляху, а саме: Світовому Банку, Місії МВФ в Україні,  представництву ЄС в Україні, BRDO, НБУ, КМУ, МЕРТу, МЮУ, Міністерству фінансів України, профільному Комітету ВРУ, Асоціації правників України.