Чи очікувати підвищення пенсійних виплат у 2021 році?

Як відомо, влітку поточного року ситуація з пенсійним забезпеченням трохи покращилася, а пов'язано це з тим, що збільшився прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. Відповідно, мінімальна пенсія теж зросла, попередньо така сума становила 1769 гривень, а зараз сягнула 1854 грн, тобто на 85 гривень більше.

Серед інших приємних дрібничок передбачені надбавки до пенсій за понаднормовий страховий стаж, а також щомісячна державна допомога до пенсії учасникам та інвалідам війни, пенсії за особливі заслуги. До того ж, встановили підвищення в розмірі 100 гривень до страхової пенсії.

Очікується, що з 1 жовтня 2021 року, згідно із Постановою уряду «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році», буде встановлена щомісячна доплата до пенсії у розмірі до 400 гривень для пенсіонерів віком від 75 до 80 років. Водночас за наявності страхового стажу 20-25 років мінімальне пенсійне забезпечення для пенсіонерів такого віку становитиме 2500 гривень.

Узимку мінімальна пенсія теж поступово зростатиме, і пов'язують це зі збільшенням розміру мінімальної заробітної плати. Пенсіонери віком від 65 років, маючи страховий стаж 30-35 років, отримуватимуть мінімальну пенсію до 2600 гривень.

Підвищенню пенсій - бути!

З огляду на прогнози Кабміну, закладені в Бюджетній декларації щодо підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тенденція до зростання мінімальної пенсії в Україні збережеться і впродовж наступних років. Нововведення можуть стосуватися пенсіонерів у віці від 75 років, сукупний стаж роботи яких налічує не менше як 30-35 років.

Крім того, з 1 січня 2022 року можливе підвищення пенсійних виплат приблизно на 40% для учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та осіб, які постраждали від наслідків цієї катастрофи. Зокрема, про це йдеться в проєкті закону №4555.

Середній розмір пенсії в Україні з 1996-го по 2018 рік

Для порівняння в таблиці наведено дані з 1996-го по 2018 рік щодо середньої місячної пенсії у гривні, призначеної пенсіонерам, які перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду.

Середній розмір призначеної місячної пенсії пенсіонерам, які перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду, грн

Кількість пенсіонерів,                    тис. осіб

2000,9

2368,0

11725,4

1 З початку 2008 року середній розмір пенсії (окрім категорії «за віком») наведено з урахуванням пенсіонерів, яким здійснюється призначення та виплата пенсій органами Пенсійного фонду України, відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Дані про середній розмір призначених місячних пенсій наводяться з урахуванням цільової грошової допомоги та індексації, передбаченої законодавством.

2  Дані наведено без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

За даними Пенсійного фонду: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2007/sz/sz_u/srp_07rik_u.html