Чистий прибуток Ощадбанку за перше півріччя 2017 року становить 306 млн. грн.

Діяльність Ощадбанку протягом 1-го півріччя 2017 року була спрямована на імплементацію стратегії розвитку і дорожньої карти трансформацій, передбаченої угодою про стратегічне співробітництво між Ощадбанком і ЄБРР, на забезпечення конкурентоспроможних позицій на банківському ринку України за ключовими показниками за рахунок підвищення прибутковості, на підвищення операційної ефективності та якості надання послуг.

Ключові фінансові показники за перше півріччя 2017 року
  • Активи - зросли на 9,6 млрд. грн., або на 4,6%, і на 01.07.2017 досягли 220, 3 млрд. грн.
  • Кредитно-інвестиційний портфель - загальний обсяг збільшився на 5,6 млрд. грн., або на 3,9%, і становить 149, 2 млрд.грн.
  • Власний капітал - 25,9 млрд. грн., тобто 11,7% пасивів, за перше півріччя 2017 року він збільшився на 10,1 млрд. грн., або на 64,3%. Адекватність регулятивного капіталу становить 12,4% при нормі не менше 10%
  • Операційний дохід - збільшився на 20,3% і становить 4,7 млрд. грн.
  • Чистий прибуток Ощадбанку - 306,0 млн. грн., що більше ніж отриманий банком чистий прибуток за відповідний період 2016 року в 22%.

«Ощадбанк продовжує демонструвати найбільший серед банків України приріст строкових коштів фізичних осіб, підтверджуючи статус лідера ринку, - 5,6 млрд. грн., - зазначив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний. - Усвідомлюючи важливість поступового відновлення кредитування і значну роль зниження вартості кредитування в такому відновленні, Ощадбанк послідовно проводить політику, спрямовану на здешевлення власної ресурсної бази. Така процентна політика вже дала змогу Ощадбанку знизити ставки кредитування для підприємств України, в тому числі для тих, які мають принципове значення для економіки країни. Зараз Ощадбанк залишається одним з лідерів кредитування реального сектора економіки України і посідає друге місце серед банків України».

Структура зобов'язань Ощадбанку характеризувалася диверсифікацією джерел залучених коштів в бік збільшення частки коштів клієнтів і зниження частки залучених коштів від банків. Слід зазначити, що в квітні 2017 року зобов'язання перед НБУ були достроково погашені банком в повному обсязі.

Продовжується співпраця Ощадбанку і Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в рамках підписаного Меморандуму порозуміння між Урядом України, АТ «Ощадний банк України» та ЄБРР з підтримки реформ Ощадбанку і його підготовці до приватизації. Стратегічне партнерство з ЄБРР направлено на комплексну трансформацію корпоративного управління, операційної та фінансової моделей банку. Розпочато проект технічної допомоги з боку ЄБРР щодо підвищення ефективності кредитування малого і середнього бізнесу. За перше півріччя клієнтами Ощадбанку стали більше 12 тис. представників ММСБ.

Завдяки Програмі сприяння торгівлі ЄБРР, яка була введена з метою стимулювання зовнішньоторговельних зв'язків між країнами Центральної та Східної Європи і СНД, Ощадбанком розпочато проведення операцій з торгового фінансування (під гарантії ЄБРР) з провідними банківськими установами світу. Також розпочато проект технічної допомоги з боку ЄБРР щодо підвищення ефективності кредитування малого і середнього бізнесу.

Продовжується співпраця Ощадбанку з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) з метою кредитування за зниженими ставками українських підприємств малого і середнього бізнесу, проектів в галузі енергоефективності, охорони навколишнього середовища та інші пріоритетні проекти розвитку місцевого приватного сектору за рахунок кредитних коштів ЄІБ.

Ощадбанк утримує провідні позиції на ринку по ряду основних показників

• за обсягом власного капіталу - I місце
  • за обсягом регулятивного капіталу - II місце
  • за обсягом активів - II місце
  • за строковими депозитами клієнтів - II місце
  • за обсягом чистого комісійного доходу - II місце

25 липня рейтинговим агентством Fitch Ratings підвищений рейтинг фінансової стійкості Ощадбанку (Viability Rating, РФС) до «b-». Довгостроковий рейтинг емітента (Long-Term Foreign-and Local-Currency Default Rating) підтверджений на рівні «В-» зі стабільним прогнозом, короткостроковий рейтинг в іноземній валюті підтверджений на рівні «В». Національний довгостроковий рейтинг підтверджений на рівні «АА (ukr)» зі стабільним прогнозом.