Давос-2018: назад у майбутнє?

Сьогодні у швейцарському Давосі стартує 48-й Всесвітній економічний форум (ВЕФ), який традиційно є головним законодавцем фінансових трендів та, нерідко, джерелом політичних новин, своєрідним діловим барометром для всього світу. Цього року головна тема форуму сформульована так: «Створення спільного майбутнього в роз'єднаному світі». Як завжди, масштабно і вкрай претензійно. Але саме за це і люблять Давос.

Найцікавішою частиною програми цьогорічного форуму має стати участь у ньому президента США Дональда Трампа, але вона все ще знаходиться під питанням через бурхливе життя Білого дому в останні тижні та невгасаюче протистояння з демократами.

23–26 січня до скромного швейцарського міста буде прикута увага всіх світових ЗМІ. Чотири дні безперервних конференцій, дискусійних панелей та, звичайно ж, неформальних переговорів. Все це традиційно в арсеналі ВЕФ. Цього року форум планують відвідати близько 350 VIPів, серед яких понад 60 лідерів країн. Більше тисячі людей представлятимуть міжнародні організації та компанії. У цілому подію відвідають близько 3000 осіб із 100 країн. Співголовами ВЕФ стануть прем'єр-міністр Норвегії Ерна Сульберг, генеральний секретар ITUC Шаран Берроу, генеральний директор CERN у Женеві,  ядерний фізик Фабіола Джанотті, глава ENGIE Group Ізабелла Кошер, гендиректор IBM Джіні Рометті, глава Mann Deshi Mahila Bank парні Сінха і директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард.

Головна мета Давоса-2018 – сформулювати шляхи органічного розвитку всього людства в умовах нових викликів. Принаймні, так її сформулював для початку дискусії засновник форуму Клаус Шваб.

Давос-2018: назад в майбутнє
Фото World Economic Forum

Ключові фінансові аналітики сходяться на думці: світ все більше розділяється, генеруючи різні шляхи майбутнього для різних країн. Фактично світ одночасно живе в різних економічних і соціально-політичних реаліях. На відстані в декілька тисяч кілометрів один від одного сусідами є адронний колайдер і голодні бунти із середньовічним укладом життя. Тому основне завдання – домогтися загального майбутнього в роз'єднаному світі, вважають ідейні натхненники Давосу. Тим більше що світ уже нарешті переніс наслідки фінансової кризи 2008 року і готовий до глобальної перебудови. Фактично в роздумах аналітиків давоського клубу чутно ностальгію за серединою минулого століття, коли науково-технічний прогрес розглядався як головний фактор економічного вирівнювання різних країн світу. Зараз на тлі цифрової революції безліч експертів поділяють аналогічну химеру.

Не обійдеться на цьогорічному форумі й без геополітичної дискусії. Тим більше якщо Давос таки відвідає Трамп, якому президент Франції Еммануель Макрон уже заочно кинув рукавичку для словесних дебатів. Тем у них безліч: доля «великого договору» щодо Ірану, повернення США в Паризьку хартію тощо. Не варто забувати, що Ангела Меркель, яка підтвердила свою участь у форумі, зараз фактично знаходиться в епіцентрі геополітичного мейнстриму – тривалі переговори щодо коаліції тільки-но отримали друге дихання, а значить і шанс для збереження єдності Європи.

Новинки Давоса – виведення на світовий рівень дискусії про долю криптовалюти та цифровізації світової економіки в цілому. Мабуть, одна з найцікавіших тем для дискусії, враховуючи ажіотаж навколо біткойна, що став одним з головних фінансових відкриттів і, одночасно, викликів минулого 2017 року. Вже зараз очевидно, що закостеніла світова еліта далеко не завжди встигає за фінансовими віяннями.

Для України Давос традиційно вважається шансом для позитивних дипломатичних і геополітичних зрушень. Президент країни Петро Порошенко, який очолює делегацію, планує провести цілу низку зустрічей, серед яких окремо стоять переговори з Дональдом Трампом та Крістін Лагард. Якщо умовна зустріч з Трампом – швидше політичний та іміджевий жест, то переговори з главою МВФ вкрай необхідні для України, враховуючи глибоку кризу відносин з фондом.

Давос-2018: назад в майбутнє
Крістін Лагард, глава Міжнародного валютного фонду
Фото World Economic Forum / Manuel Lopez

Майданчик Давосу для всіх сторін завжди був зручним приводом, аби вийти на конструктив. Це вкрай актуально особливо після листа МВФ Україні, в якому був розкритикований президентський законопроект про Антикорупційний суд. Фактично на кону продовження макрофінансової допомоги Україні. Де, як не на Всесвітньому економічному форумі, відновлювати довіру кредиторів?

Щодо діалогу з американською стороною, то порядок денний для України поки не змінюється. Все продовжує обертатися навколо політичної підтримки і допомоги, особливо не прогресуючи від зустрічі до зустрічі. У будь-якому випадку, для української сторони участь у форумі стане непоганим шансом для налагодження контактів на найвищому рівні. Тим більше що останні півроку складно записати в актив зовнішньополітичному позиціонуванню України. Давос – свого роду шанс реабілітуватися і аргументувати свої позиції.

Нагадаємо, під час Давосу також працює Український дім. Сьогодні у розкладі майданчика декілька панельних дискусій. Пропонуємо звернути увагу на захід «Європейська аграрна супердержава  Україна: успіх на основі технологій та інновацій» за участі бізнесмена Юрія Косюка та голови Агробізнесклубу Алекса Ліссітси. За онлайн-відео та текстовою трансляцією заходу також можна буде слідкувати на цій сторінці. Повний розклад заходів Українського дому можна подивитись тут.

Джерело: ВІТАЛІЙ ФІЛІПОВСЬКИЙ, mind.ua