Державні фінанси

У січні 2017 року зведений бюджет України сформував рекордний місячний профіцит (25 млрд. грн.) на тлі зростання доходів бюджету на 90% г / г до 72,6 млрд. грн. і зростання витрат на 63,5% г / г до 47,5 млрд. грн. План державного бюджету за доходами загального фонду в січні виконаний на 141% від розпису на відповідний місяць, а за видатками - на 88% (розпис не включає виплату пенсій за січень, яку Мінфін здійснив в грудні 2016 року). Серед податкових надходжень слід зазначити чистий збір ПДВ з вироблених в Україні товарів в розмірі 21,7 млрд. грн. (318% від розпису), план перевиконано в т.ч. за рахунок невідшкодування ПДВ (обсяг відшкодування склав всього 28 млн. грн., решта 6,8 млрд. грн. ДФС відшкодувала в лютому). Обсяг отриманого ПДВ з ввезених на територію України товарів склав 15,3 млрд. грн. (114% від розпису), обсяг отриманих акцизів - 6,1 млрд. грн. (111% від розпису), обсяг рентної плати - 5,5 млрд. грн. (75% від розпису), обсяг податку та збору на доходи фізичних осіб - 4,6 млрд. грн. (113% від розпису). При цьому, практично кожна стаття витрат (крім витрат на обслуговування боргу в розмірі 5,7 млрд. грн. і трансфертів до місцевих бюджетів у розмірі 24,3 млрд. грн.) в січні значно недофінансовано. Зокрема, витрати на оборону профінансовано на 72% від розпису (2,9 млрд. грн.), на цивільний порядок, безпеку та судову владу - на 71% (3,7 млрд. грн.), на економічну діяльність - на 85 %, освіту - на 73% (1,5 млрд. грн.). Динаміка доходів / витрат дозволила Уряду збільшити залишок власних коштів на ЄКР в січні на 21 млрд. грн. до 34,9 млрд. грн. У лютому, за нашими оцінками, Мінфін продовжив проведення стриманої фіскальної політики, так як обсяг коштів Уряду на ЄКР скоротився всього на 2,2% або на 754 млн. грн. до 34,1 млрд. грн.