Дежавю для долара. Чому курс пішов угору, і що з ним буде далі?

19 січня курс в київських обмінних пунктах досяг психологічного бар'єру в 29 гривень за долар. Долар по 29 продавали в Києві всього кілька банків, і, напевно, з десяток операторів демонстративно встановили курс 29,95 грн за долар, впритул підсунувши його до психологічної позначки. Здавалося б, нічого нового тут немає, просто спекулянти мацали ринок перед черговим стрибком, але при більш детальному розгляді все виявилося більш заплутаним, ніж можна було припустити.

Суха статистика

Проаналізувавши статистику готівкового та безготівкового ринку долара за останні три роки, можна зробити кілька фундаментальних висновків:

По-перше, курсом в 29,0 і вище в Україні нікого не здивувати. Історичного максимуму на готівковому ринку в Україні було досягнуто 25 лютого 2015 року, коли долар продавали в середньому (за даними НБУ) по 33,33 грн за долар. Я точно пам'ятаю, що на чорному ринку за долар в цей день просили до 40 гривень. Але потім, у липні того ж року, курс опустився до 21,63. Причин курсового сплеску тоді було багато. Перш за все, це нестабільна військово-політична обстановка і тяга НБУ до переходу на вільне курсоутворення, на тлі зрозумілого бажання утримати курс нижче 20,0.

По-друге, в Україні валюту краще скуповувати в літні місяці. Всі три роки ми спостерігали плавний провал курсу долара в літні місяці. При цьому, найбільш сприятливими були червень і серпень. Такий тренд цілком зрозумілий: частка металургів, машинобудівників і хіміків в українському експорті впала і він став більш залежним від агробізнесу, який поставляє валюту не регулярно, а з урахуванням сезонних тенденцій.

По-третє
, хоч як би витанцьовували різні учасники ринку, але увігнутість тренда девальвації гривні в 2016 році була гіршою, ніж у 2017 році. Тобто в 2017 році ринок "долар-гривня" (навіть з відрізком часу до 19 січня 2018 роки) був стабільніший, ніж у 2016 році. Власне, крики про те, що 19.01.2018 долар продавали в Києві по 29,0 були скоріше спрямовані на те, щоб розгарячити ринок, ніж на констатацію девальвації. Порівняння даних показало, що історичного максимуму курс продажу долара на готівковому ринку Києва досяг 16 січня 2017 року: на цю дату середній курс становив 28,87. А 19.01.2017 середній курс на готівковому ринку в Києві становив 28,84, тобто навіть формально не побив рекорд річної давнини, і це при інфляції на рівні вище 13% і зростанні грошової маси на 6,9%.

Якщо рахувати за безготівковим курсом, то з 16.01.2017 по 19.01.2018 міжбанк підріс з 27,63 до 28,84, тобто за рік всього на 4,38%. Якщо порівнювати дані готівкового ринку і міжбанку, то взагалі можна поставити запитання: а чи було зростання долара в період з 16.01.17 по 19.01.2018? Коли ви оперуєте середніми величинами, потрібно обов'язково дивитися, що за ними стоїть. Якщо розкрити базу даних готівкових курсів банків на 16.01.2017, то ми можемо по них зробити цікаве спостереження: у цей день дорожче всіх продавав долари Ідея банк, курс продажу готівкових якого становив 29,2 грн за долар, більше десяти банків тримали в той день курс продажу готівкових на рівні 28,9-29,2, тобто тоді ситуація на готівковому ринку була гіршою, ніж 19.01.2018.

Провокатори, спекулянти і страшили

При роботі зі статистикою валютного ринку я часто стикаюся з трьома категоріями людей, які коментують ринок на публіку. Першу категорію я умовно назву "провокатор". Зазвичай це екс-чиновники минулих років або сподвижники партії влади до 2014 року, які всіма силами намагаються розхитати ринок. Їхня логіка зрозуміла: наблизити можливості для зміни влади і повернення "папередніков". По-людськи їх зрозуміти можна, вони хочуть зробити собі добре, повернувши кермо влади своїм замовникам. Упізнати "провокаторів" легко. Вони розповідають про майбутній найважчий 2018 рік для економіки України, намагаються надати значимість своїм дописам у соціальних мережах на тему "ось бачите, в Києві 19-го долари продають вже по 29,0", але при цьому мовчать, що продають всього 2-3 банки, а рік тому долар продавали по 29,2. Іноді підвищену увагу таким коментарям приділяють російські ЗМІ.

"Спекулянти" в українському інформаційному просторі були завжди, і вони є в будь-якій країні. Як ви думаєте, який настрій у власників обмінних пунктів і ділків чорного ринку, коли зростає долар? Як правило, вони знаходяться в стані ейфорії. А яким ще має бути настрій у фермера, що збирає урожай, або у комбайнера, коли жнива? Люди відчувають, що їм пощастило і, звичайно, прагнуть продовжити цей момент, розігріваючи ринок.

"Страшили" - ця категорія з'явилася на ринку приблизно 1-2 тижні тому. Ряд держчиновників та нардепів почали активно в ЗМІ розкручувати ідею, що поточна девальвація - це реакція ринку на те, що МВФ знову затримують транш Україні. Реципієнтом цієї "новини" явно були депутати від коаліції, які заблокували в Раді ряд законопроектів, потрібних для отримання чергового траншу. Звичайно, це відверта брехня. Ми бачимо, що рік тому курс на готівковому ринку досягав куди більших висот, а на міжбанку долар виріс менш ніж на 5%, і це при зростанні грошової маси та інфляції.

Я також затятий прихильник того, щоб Україна не розривала стосунки з МВФ, але категорично проти таких ось дешевих трюків. Коаліція повинна усвідомлювати необхідність реформ, а не працювати в режимі "собак Павлова". А поки "страшили" продукують таке повідомлення: "прийміть пакет законопроектів, інакше долар буде по 30 або навіть 35". Звичайно, фактор МВФ є важливим і якщо з ним розірвати відносини, то втечі капіталу з країни не уникнути, а значить і помітна девальвація гривні можлива. Однак цей фактор повинен проявитися тільки в другій половині 2018 року, або навіть ближче до 2019 року.

Що далі?

Підсумки 2017 року показали, що НБУ практично повністю осідлав валютний ринок, і грає з курсом як кішка з мишкою. Це видно і по волатильності курсів у 2017 році, і по скороченню маржі між готівковим і безготівковим доларом. Однак це не означає абсолютно стабільного курсу. Питання в тому, що завдання номер один на валютному ринку НБУ не змінювалася з 2014 року: йому потрібно наповнювати золотовалютні резерви і тому точно передбачити, як глибоко НБУ готовий заходити в своїх інтервенціях для підтримки гривні, сказати дуже складно. Як бачимо, сплесків по + 25% в день вже немає, але в останні три роки фактор сезонності для гривні на валютному ринку залишався. Акція "влітку дешевше" все ще актуальна і, швидше за все, буде такою в 2018 році.

Друге питання, а чи потрібен Україні стабільний курс і дешевий долар? Україна - це країна з малою, відкритої і сировинною економікою. Якщо у нас за рік ціни в гривнях зросли наприклад на 13,7%, а долар не виріс зовсім, то це означає, що всередині України ми спостерігаємо інфляцію долара США. Тобто ми будемо менше стимулювати експорт і будемо більш привабливі для імпортерів. Щоб за привабливістю різних напрямків зовнішньоекономічної діяльності нам залишатися на рівні січня 2017 року, потрібно щоб курс був пропорційний інфляції, тобто щоб 16 січня 2018 року він становив 32,83 грн за долар.

Думаю, що сценарій девальвації 2018 року буде багато в чому схожий на останні 2 роки. Допускаю, що на готівковому ринку курс може на дуже невеликий проміжок часу перестрибувати позначки і 29,0, і 30,0, проте, за інших рівних умов, ці стрибки будуть більшою мірою формуватися інформаційним середовищем, ніж фундаментальними факторами.

Більш істотні курсові коливання можливі тільки за будь-яких фундаментальних зрушень, таких як: падіння цін на наш експорт; не просто розрив відносин, а скандал з МВФ; занадто жваві соціальні обіцянки уряду; загострення військово-політичної обстановки і т.д. Поки що жоден з цих чинників себе не проявив, а значить ми з Вами просто рухаємося по кривій, окресленій у 2016 та 2017 роках, з можливими невеликими відхиленнями під інформаційний шум провокаторів, спекулянтів і "страшил".

Віталій Шапран, член виконкому УТФА