Друзі, якщо ви плануєте виїжджати з України, ця інформація для вас

Коротко розповідаємо, що можна/не можна/варто/не варто робити.

Отже, ви зараз в Україні і думаєте, як організувати гроші «з собою».

Перше, що треба знати: зняти валюту зі свого валютного рахунку в Україні можна в сумі до 30 тис. грн в еквіваленті на день. До прикладу, у вас є доларовий рахунок, ви можете зняти з нього трохи більше як тисячу доларів на день, якщо рахунок у євро – тоді зняти можна близько 900 євро на день.

Офіційний курс гривні до долара – 29,25 грн/дол., курс гривні до євро – 33,17 грн/євро (зафіксований на 24.02.2022).

Купівля іноземної валюти наразi заборонена. Виняток –  купівля валюти у відділеннях банків, розташованих на територіях, що перебувають під загрозою окупації державою-агресором (у разі наявності валюти).

Готівкову гривню краще завчасно зарахувати в Україні на свій картковий рахунок. Це можна зробити: у працюючому відділенні банку, маючи з собою паспорт; через платіжні пристрої з функцією приймання готівки – термінали самообслуговування, банкомати з функцією приймання готівки. А далі за кордоном розраховуватися карткою.

Чому? Тому що готівкову гривню ви або взагалі не зможете обміняти за кордоном, або зможете обміняти за дуже невигідним курсом

Тепер про дії на кордоні.

Вимога декларувати валютні цінності на суму більше нiж 10 тис. євро на одну особу залишається. Проте скасована необхідність надання підтверджувальних документів про зняття готівки з власних рахунків i придбання банківських металів.

Для тих, хто виїжджає автомобілем, поліс страхування "зелена картка" не є обов’язковий (Польща, Словаччина, Угорщина і Молдова).

"Ковідні" документи та медична страховка при перетині кордону не перевіряються. Проте ïх можуть вимагати в країнах призначення.

Тепер про розрахунки за кордоном.

Нацбанк радить: для розрахунків за кордоном віддавайте перевагу безготівковим розрахункам: гривневі та валютні платіжні картки, платіжні застосунки ApplePay та GooglePay.

За кордоном у банкоматах можна знімати готівкову валюту як із валютних, так і з гривневих платіжних карток.

Вигідно: конвертація за такими операціями відбуватиметься за курсом, встановленим міжнародною платіжною системою (а не курсом готівкового обміну).

Важливо пам’ятати: немає  жодних обмежень на безготівкові розрахунки як усередині країни, так і за кордоном.

Тому вiддавайте перевагу саме безготівковим розрахункам. Це безпечніше, надійніше і рятує життя. Особливо тим, хто лишається всередині нашої країни. Адже обіг готівки пов’язаний з її фізичним переміщенням iз кас до банкоматів тощо. І це переміщення мають здійснювати люди, які ризикують власним життям.