НапрямокЩо було реалізовано
Створення Єдиної інформаційної бази банків для запобігання шахрайства на державному рівні НБУ приступив до впровадження ЄІББ на своїй платформі за затвердженими НАБУ принципам роботи такої системи і взявши за основу запропоновані НАБУ умови функціонування та структуру інформаційного обміну.

Запропоновані наступні умови функціонування:

• доступу всіх банків України до інформації, яку містить ЄІББ;
  • ідентифікація банку, який передає інформацію в Єдину інформаційну базу, може провести тільки НБУ, що дозволяє зберегти повну конфіденційність інформації (відсутність репутаційного ризику для банку);
  • НБУ визначає істотність інформації отриманої від банку і оповіщає інших користувачів бази про необхідність застосування превентивних заходів для недопущення подібних випадків на системному рівні;
  • НБУ співпрацює з іншими державними структурами в т.ч. з МВС (Управління боротьби з кіберзлочинністю) в т.ч. і щодо порядку і форми обміну інформацією превентивного характеру.
Професійне навчання фахівців Банків Створений спеціалізований навчальний курс для підготовки банківських фахівців з інформаційної безпеки спільно з Національною академією внутрішніх справ України і НБУ (Університет банківської справи). У 2013 році був розроблений і затверджений навчально-тематичний план підвищення кваліфікації фахівців з інформаційної безпеки за програмою «Протидія кіберзлочинності». Він містить ключові теми щодо запобігання та протидії кіберзлочинності з акцентом на їх практичне застосування в роботі фахівцями Банків. На вивчення курсу виділяється 108 годин. На сьогодні цей курс проходить ліцензування і ще необхідно сформувати класи для практичних занять банківських фахівців.
Соціальний проект — «Протидія кіберзлочинності» для населення України —«Антикібер»
(Мета — роз'яснювальна робота серед населення: підвищення рівня обізнаності населення про основні загрози кібершахрайства і простих правилах для їх запобігання)
Назва соціального спрямування проекту — "Антикібер"
Девіз "Ваша уважність — кращий захист"
1. Створений та функціонує сайт anticyber.com.ua для населення України.
Мета створення сайту: проведення роз'яснювальної роботи серед населення для підвищення рівня обізнаності про основні загрози кібершахрайства та шляхи їх уникнення.
2. Проведені заходи для населення України:
Проведено уроки «Антикібер» для школярів в регіонах України та інформаційно-пізнавальні зустрічі «Стань активним Антикібером!». Для студентів в Донецьку, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Харкові, Севастополі.
Для цього були розроблені сценарії, підготовлені презентаційні матеріали, залучені партнери НАБУ, УБК МВС України: регіональні підрозділи в Донецьку, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Харкові, Севастополі.
3. Створено інформаційно-пізнавальний буклет з даної теми для населення.
4. Створено навчальні відеоролики з метою візуалізації основних помилок, які роблять люди і правила, що допомагають їм не стати жертвами шахраїв, а саме відзнято 6 сюжетів на такі теми:
  • Правила використання платіжної картки при роботі з банкоматом;
  • Основні помилки при використанні картки при роботі з банкоматом;
  • Основні помилки при роботі з банкоматом;
  • Правила використання платіжної картки;
  • Основні помилки при розрахунках карткою в ресторані/кафе;
  • Правила розрахунку карткою в ресторані/кафе.

5. Засновано та проведено конкурс інноваційних продуктів«Антикібер» серед студентів ВНЗ України, який додатково залучив увагу до питання безпеки.
Були розроблені та затверджені основні напрямки Конкурсу: — «Фентезі», «Оптимізація», «Безпека» (антискімінг) і «Антивірусний захист». Для розгляду подана 51 ідея, в півфінал відібрано 20 ідей, у фінал — 10. У грудні 2013 року був проведений фінал конкурсу.

6. Створено унікальну «Галерею накладок». Вона має практичне застосування і наочно демонструє «реальні накладки» виявлені на банкоматах і дозволяє населенню не стати жертвою за цим типом шахрайства. Крім цього, галерея може служити хорошим наочним посібником для банкірів, що дозволяє при огляді банкоматів своєчасно виявляти скімінговий пристрій.
7. Створено профільні сторінки в соціальних мережах: Facebook, ВКонтакте.
8. Для позиціонування Проекту НАБУ проведені презентації на зустрічах банкірів в регіонах України з цього напрямку та інструментах, які були створені НАБУ. Керівник та члени робочої групи проекту «Протидія кіберзлочинності» надали низку коментарів для ЗМІ з даної тематики, також забезпечено показ відеороликів навчального характеру в громадських місцях.

Спільна робота НАБУ з НБУ, УБК МВС і банками-членами НАБУ Розроблено та затверджено «Регламент (порядок) взаємодії банків, клієнтів-юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та силових структур у разі виявлення факту несанкціонованого переведення грошових коштів» (Протокол № 33 від 31.08.2013).