Із врахуванням пропозицій НАБУ внесено зміни до порядку відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах

Національний банк України ухвалив зміни до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах”, зокрема тепер інструкція передбачатиме, в т.ч. і регулювання кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів (ПП НБУ № 56 від 01.04.2019р.).

Найважливіші новації, запроваджені із затвердженням оновленої інструкції, пов'язані з імплементацією Закону про валюту і валютні операції:
- визначено порядок відкриття у банках поточних рахунків юридичних осіб нерезидентів;
- скасовано обмеження, які суперечать новому валютному регулюванню щодо переліку дозволених операцій за рахунками клієнтів, які суперечили оновленому валютному регулюванню НБУ.

Крім того, Національний банк спростив структуру регулювання – об`єднав у єдиному  документі  норми щодо порядку відкриття і закриття рахунків клієнтів банків, відкриття і закриття кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів.

Ці безумовно позитивні зміни відкривають шлях до реалізації на практиці ключових ідей нового валютного законодавства – наблизити Україну до розвинених світових ринків, спростити роботу бізнесу із закордонними партнерами та створити передумови для інтенсивного залучення іноземних інвестицій.

При цьому за ініціативи НАБУ були запроваджені зміни:
-    зменшено перелік складових пакету документів, що подається для відкриття рахунку, зокрема: передбачено можливість включення тексту Заяви про відкриття рахунку до тексту Договору, скасовано вимогу щодо обов`язкового надання картки із зразками підписів;
- виключено вимогу щодо ідентифікації банку при відкритті кореспондентського рахунку;
-  передбачено  ідентифікацію клієнтів за допомогою системи BankID тощо.

З текстом постанови Ви зможете ознайомитись за посиланням.

Висловлюємо вдячність НБУ за підтримку пропозицій банків та сподіваємось, що дана інформація буде корисною у Вашій діяльності.