Кирило Шевченко: Тільки банківська система зі стабільною системою управління може сприяти підвищенню довіри населення до банку

Тільки банківська система зі стабільною, ефективною, надійною системою управління може сприяти підвищенню довіри населення до банку, що було вкрай необхідно для стабілізації банківського сектора і всієї фінансової системи України. На цьому акцентував увагу Голова Правління УКРГАЗБАНКУ Кирило Шевченко на спільній конференції Ukrainian Corporate Governance Academy і Національного банку «Корпоративне управління в банківському секторі України».

Кирило Шевченко зазначив, що в УКРГАЗБАНКУ реформу системи корпоративного управління почали ще в 2015 році, вже тоді необхідність введення Наглядової ради з незалежними членами була продиктована міжнародними та європейськими фінансовими стандартами.

«В УКРГАЗБАНКУ нам вдалося створити ефективну систему корпоративного управління з комплексною і адекватною системою управління ризиками, що здатна забезпечувати виявлення, ідентифікацію, оцінку, моніторинг і контроль за всіма видами ризиків на всіх організаційних рівнях. Також, потрібно віддати належне IFC, вони нам допомогли реалізувати реформу корпоративного управління, радили, як все правильно зробити. Вражаюча динаміка розвитку банку ще раз підтверджує правильність нової системи корпоративного управління. УКРГАЗБАНК – це єдиний вдалий приклад входження держави до капіталу банку. Вже 3 роки поспіль банк генерує прибуток і не вимагає додаткових вливань з бюджету і має високий рівень довіри з боку бізнесу і населення», - зазначив він.

За словами Голови Правління УКРГАЗБАНКУ ключовими завданнями був підбір і введення до складу Наглядової ради «незалежних членів», а також у вдосконалення професійних навичок кожного окремого співробітника Банку.

alt

«Необхідно було ввести до складу Наглядової Ради висококваліфікованих фахівців, які не є асоційованими особами члена правління банку, представниками споріднених або афілійованих осіб
УКРГАЗБАНКУ, акціонерами банку або його представниками. І звичайно, у них повинна бути бездоганна ділова репутація. Найсерйозніше з усіх вимог – необхідний рівень кваліфікації. Питання полягало не в наявності вищої освіти, а у володінні значним рівнем досвіду і знань у сфері банківської діяльності, фінансового аналізу, ризик-менеджменту – всього, що необхідно для виконання надзвичайно широкого кола функціональних обов'язків. Крім того, хотів би відзначити, що значну частину роботи в підвищенні корпоративної культури ми вклали в вдосконалення професійних навичок кожного окремого співробітника, в значне підвищення їх рівня знань і усвідомлення відповідальності», - пояснив Кирило Шевченко.

У конференції також взяли участь представники державного та приватного банківського сектора, представники НБУ, Міністерства фінансів України та ЄБРР, засновники, CEO і топ-менеджери провідних українських компаній, а також іноземні гості.