Думка банкіра

Тамаш Хак-Ковач: «Я можу точно сказати, як ОТП Банк виглядатиме в 2025 році»
Тамаш Хак-Ковач, голова Правління ОТП Банку
Тамаш Хак-Ковач очолював ОТП Банк вісім з половиною років: так довго, що банківське співтовариство стало сприймати його як свого, практично українського банкіра. Але в угорській групі OTP виник новий виклик: необхідно «перезапустити» болгарський DSK Bank. В останньому інтерв’ю на посаді голови правління ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач розповів журналістці FinClub Вікторії Руденко про досягнення та невдачі банку, амбітні плани, які буде виконувати його наступник, а також про ситуацію на українському банківському ринку і свої нові завдання в болгарському банку (рос.).
Які підводні камені є в новому законі у сфері фінансового моніторингу
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Україна приєдналась до повноправних учасників глобальної мережі протидії фінансовим злочинам. Імплементація оновлених стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (FATF), а також директиви 2015/849/ЄС Європейського парламенту та Ради від 20 травня 2015 р. «Про запобігання використанню фінансової системи для відмивання грошей та фінансування тероризму» потребувала оновлення національного законодавства у цій сфері.

Не всі емісії однаково корисні
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Можливо я здивую багатьох, але емісія в Україні відбувалася і відбувається на постійній основі. Та є одне «але».
Олена Коробкова: Реального кредитування на покупку землі можна очікувати з 2024 року
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Ухвалений Верховною Радою України закон №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» передбачає присутність банків на ринку. Зокрема банки отримують право видавати кредити під заставу землі та потім її продавати, якщо боржник не повертає кошти. Старт банківського кредитування під землю очікується з 1 січня 2024 року. Чому і яких ставок очікувати? Якою буде ціна землі у заставі банків? Та що буде з кредитуванням агросектору у 2020 році? Про це AgroPolit.com розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.
Повернути ліквідований банк? Місія нездійсненна
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» №2571‑д від 30.03.2020 р. (далі — Закон).
Без паніки: фінансова система готова до будь-яких сценаріїв
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ

Поширення коронавірусу, безперечно, вже стало викликом світового масштабу - поширення коронавірусу, безперечно, вже стало викликом світового масштабу, — по всій земній кулі запроваджуються обмеження щодо пересування людей, скасовуються спортивні змагання та масові заходи, подекуди навіть заборонено виходити з власного житла без спеціального дозволу. На карантин закриваються цілі країни. Під тиском цих заходів світові ринки охопила ланцюгова реакція "розпродажів" ризикових активів, до яких входять облігації країн, що розвиваються, включаючи українські, та сировинні товари.

Зміцнення гривні-2019: зрада чи перемога
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Зміцнення гривні з 26-27 грн/дол. до 23,3-23,7 грн/дол. на кінець грудня 2019 року стало новим явищем для економіки України. Чому так сталося?
Комплаєнс-контроль: що це і як працює в Україні?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Спершу розгляньмо термінологію. Загалом саме поняття «комплаєнс» у спрощеному розумінні означає «контроль». Контроль за виконанням вимог законодавства, а також локальних правил банку.
Не стріляйте собі в ногу, реформатори!
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
У парламенті зареєстрували законопроект, який дозволить затягувати процес банкрутства та зробить його максимально вигідним нечесному боржнику.
Майбутнє банківської сфери: як повинен працювати ринок електронної комерції?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Раніше банки боролися за прибуток, а сьогодні — за клієнта. І цей факт перевертає ринок з голови на ноги. Парадигма всієї банківської сфери з розвитком технологій стрімко змінюється. Адже люди більше не тільки не готові стояти в чергах у банківських відділеннях, але й витрачати зайві секунди для роботи в мобільному додатку.
Владо, зроби діло і йди на канікули сміло
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
У червні-липні парламент ще має три тижні пленарних засідань, на яких можна ухвалювати важливі рішення для фінансової стабільності країни.
Борги треба повертати
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Олена Коробкова, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України в ексклюзивному матеріла для інформаційного порталу «Банкрутство & Ліквідація» висловила свою експертну думку про те, що професійна спільнота чекає від Кодексу із процедур банкрутства.
Кредит на житло: чи став він доступнішим для українців?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Засоби масової інформації системно пістрявіють резонансними заголовками, в яких підраховано, скільки років треба працювати пересічному українцю, аби придбати власне житло.
Згідно з найбільш вражаючими підрахунками, які довелось бачити в Мережі мені, задля власної квартири у столиці людині доведеться 9 років чистити рибу за кордоном або ж дуже багато років працювати перукарем в Україні.
Курс долара і що з ним буде
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Традиційно перед кожними виборами (як і перед кожним новим роком) усіх починає непокоїти питання курсу долара.
Зміни у валютному регулюванні: як працюють новели на практиці?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
З 7 лютого в Україні діє низка новел щодо валютного регулювання. Ці зміни стосуються як пересічних громадян, так і великих корпорацій. Тому сьогодні доречним буде "пройтися" по тому, що змінилось у нас "на папері", а далі розповісти, як ці нові норми вплинули на банківське життя (а відповідно, на громадян, бізнес та економічні процеси загалом).
Судова практика vs відновлення кредитування?
Сергій Панов, голова Комітету з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів, член Ради НАБУ
Майже всі економісти говорять про те, що Україна поступово стає на ноги, а наша економіка починає набувати ознак стабільності. Інфляція та дефіцит бюджету – під контролем, інші макроекономічні показники – демонструють позитивну динаміку. Ствердні результати бачимо в банківській системі – темпи відновлення кредитування потроху зростають.
«СПЛІТ – це, в першу чергу, створення рівних умов»
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

Новий 2019 рік розпочався в Україні з серйозними фінансовими очікуваннями. Кредити МВФ, укріплення гривні, відновлення банківських програм, розширення пропозицій на ринку…Про все про це і не тільки Maanimo поговорив з Романом Шпеком, головою ради Національної асоціації банків України (НАБУ).

Митниця та макрофінансова стабільність
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

Реформа митниці передбачає виділення цієї служби як окремої установи зі складу Державної фіскальної служби. Чи вплине це на статки українців?

Транш МВФ — питання життя чи дефолту для України
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
"Якщо до кінця зими Україна не знайде бодай 3 млрд доларів США під 2-3% річних, цілком імовірно, що весну ми зустрінемо з курсом далеким за прогнозований", - переконаний голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек, який ділиться своїми думками на порталі "Європейська правда".
Менше ризиків: чому банкіри так чекають закону про відновлення кредитування
Резонансний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування», ухвалений парламентом ще влітку, досі чекає на підпис президента України Петра Порошенка. Якщо документ буде підписано і він набере чинності, правила гри на ринку кредитування істотно зміняться. Олена Полянчук, начальник управління правового супроводження продажів юридичного департаменту UKRSIBBANK BNP Paribas Group, спеціально для Mind пояснює, яким саме чином цей документ допоможе у стабілізації економіки.