Думка банкіра

Сергій Панов: «Прагнемо стати банком щоденного користування»
Сергій Панов, голова Правління АТ "Банк Кредит Дніпро"
Війна стала викликом для банківської системи, змусивши її учасників підлаштовуватися під нові реалії в режимі реального часу. Про те, як банки оговталися від першого шоку війни і переналаштували свою роботу, банкіри розповідатимуть в новій рубриці «Фінансового клубу» – «Воєнний банкінг». Сьогодні слово має голова правління Банку Кредит Дніпро Сергій Панов.
Як війна вплинула на депозити і чого надалі очікує банківська система на депозитному ринку
Олена Коробкова, НАБУ
Від початку війни гривневі вклади населення в банках зросли на 20%, або на 85 млрд грн. Це цифри станом на 29 квітня. Звісно, будемо реалістами і врахуємо, що в перші дні війни працедавці виплачували зарплати наперед, люди активно отримували соціальні виплати. Усе це відчутно позначилося на структурі ресурсної бази, та разом із тим показники вперто демонструють нам: серйозного відпливу грошей не було.
Депозит як віра в перемогу або Чому українці не повинні забирати свої заощадження з банків?
Тамар Тхелідзе, заступниця Голови Правління Банку Львів
Однозначно, сьогоднішній перебіг подій стресує роботу українських банків. День початку війни був найдовшим робочим днем і для нашої команди. Тоді навіть завчасно створені кризові сценарії нам не допомагали. Ми діяли швидко, приймали неординарні рішення та були неабияк приголомшені ситуацією. Але в результаті — змогли гідно відреагувати на зміни цього пікового періоду.
Сергій Черненко про січневий ажіотаж: «Серед клієнтів паніки не було взагалі»
Сергій Черненко, Голова правління ПУМБ
Голова правління ПУМБ Сергій Черненко розповів «Мінфіну» про зниження депозитних ставок, штучне гальмування зростання банку, ризики угоди з Ідеєю, а також чому ПУМБ не виплачує «тисячу Зеленського».
Курс валют: що відбувається?
Олена Коробкова, НАБУ

Щойно з`являється натяк на послаблення гривні до долара, в нас поширюється маса чуток, прогнозів і можливих сценаріїв розвитку долі гривні. Цього разу тригером послужив напружений новинний фон, який сприяє поширенню у соцмережах та ЗМІ навіть відверто химерних гіпотез. І аби розвіяти міфи та теорії змови, опираючись на цифри та факти, спробую конструктивно роз`яснити ситуацію.

Захист прав кредиторів – міф чи реальність?
Сергій Панов, голова Правління АТ "Банк Кредит Дніпро"

В Україні не надто розвинене кредитування через відсутність належного захисту кредиторів. Як це змінити?

Традиційно, після свят хотілося б читати (та й писати) про перемоги, досягнення та здобутки. Тим паче, що у нашої банківської системи здобутків чимало.

Банківська система 2022: чого чекати?
Олена Коробкова, НАБУ
Цьогоріч я особливо надактивно закінчую 2021 рік. Майже щодня отримую хоча б один журналістський запит із темою «А що ж там буде далі?». І хоча часу, як завжди, обмаль, мене дуже тішить така увага не лише суто «економічних» журналістів до теми життя банків. До нас нарешті прийшло усвідомлення: банки – це кровоносна система економіки. Все добре з банками – отже, все добре в економіці. Все добре в економіці – отже, все буде добре і з рівнем життя громадян.
Докапіталізація держбанків — давайте подивимось на факти. Всі факти
Сергій Наумов, голова правління Ощадбанку
Нещодавно CASE Україна презентував дослідження «Державні банки: валіза без ручки». Це ґрунтовна праця з великою кількістю цифр і графіків. Лейтмотив звіту зрозумілий з назви: державні банки завдають проблем, але позбутись їх державі шкода.
Як одним законом можна знищити доступну іпотеку в країні?
Олена Коробкова, НАБУ
Середньостатистичному користувачу іпотечного кредитування в Україні – 38 років. За минулий рік було видано 5,5 тисячі кредитів українським сім’ям, і лише 25% цих кредитів отримали сім’ї з доходом менше ніж 20 тисяч гривень.
Що не так з новим концептом процедури банкрутства?
Олена Коробкова, НАБУ
Наразі свого другого читання очікує законопроєкт щодо процедур банкрутства (№4409), який містить деструктивні новації. Банківська спільнота неодноразово наголошувала на тому, що новели цього документа, які подаються під соусом несуттєвих «технічних» змін до Кодексу з процедур банкрутства, є абсолютно неприйнятними і можуть негативно вплинути на інститут бізнес-кредитування. Бо чи знайдуться ті, хто захоче видавати кредити, розуміючи, що право отримати свої кошти назад фактично нівельоване на законодавчому рівні?
Як примножити свої прибутки: поради щодо інвестування
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Більшість українців отримує обумовлену суму за стандартний робочий місяць. І якщо навіть цей місячний дохід є достатнім для покриття всіх нагальних потреб, заробітна плата мало кого влаштовує. І, як показує досвід, для непередбачуваних витрат не завжди потрібна особлива нагода. Хтось намагається накопичувати на бажані покупки, у когось трапляються непередбачувані обставини, а хтось просто почувається комфортніше та безпечніше з "фінансовою подушкою". Тому ми всі періодично приходимо до думки, що необхідно шукати додаткові варіанти примноження наших заробітків і заощаджень. І сьогодні розглянемо переваги та недоліки можливих способів пасивного заробітку.
Одна картка, сервіси різних банків. Які перспективи відкриває закон про платіжні послуги
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Закон про платіжні послуги вже набрав чинності, але почне діяти з 1 серпня 2022 року. Разом з тим розділ про відкритий банкінг почне діяти з 1 серпня 2025 року. Що зміниться?
Долар по 28, долар по 27 або, може, по 26? Динаміка курсу
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Питання, що непокоїть українців цього літа. Почнемо з того, що 2021 рік розпочався з цифри 28,27 грн/$. Однак уже на початку червня гривня продемонструвала зміцнення, а станом на 4 серпня курс досяг 26,84 грн/$.
Чому я не можу заощадити гроші і що з цим робити: 5 ефективних лайфхаків
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Кожен із нас має унікальні стосунки з грошима. Ці стосунки вибудовуються з дитинства та базуються на багатьох факторах, зокрема на досвіді, здобутому в результаті багатьох років спостереження за фінансовою грамотністю наших батьків чи близьких родичів. Також на фінансову поведінку впливає стать, вік, навіть країна, в якій людина народилася та виросла. Не менш важливим є й особистий життєвий досвід, що формується на основі емоцій і почуттів. Більше того, ставлення до грошей залежить і від рівня вкладених зусиль для отримання прибутку, оскільки одним певна сума грошей дістається легше, іншим необхідно наполегливіше та довше працювати.
Як зберегти і примножити свої накопичення: схема дій
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроєкт, який збільшує гарантовану суму відшкодування коштів за вкладами із 200 тисяч гривень до 400 тисяч гривень, а з 1 січня 2023 року гарантована сума може зрости до 600 тисяч гривень.
Олександр Писарук: «Найбільш жорсткий банк у плані фінмоніторингу — це саме Райффайзен»
Олександр Писарук, голова правління Райффайзен Банку Аваль
В інтерв'ю «Мінфіну» голова правління Райффайзен Банку Аваль (РБА) розповів про діджиталізацію фінустанови, кадрові ротації, непривабливість банківського сектору для іноземців та власні інвестиції.
Кредити для бізнесу: як покращити ринок кредитування в Україні
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ

Як виглядає ринок кредитування бізнесу в Україні та що не так із державними програмами.

За результатами спільного дослідження НАБУ та USAID на тему кредитування, 33% підприємців звертаються за позикою до друзів або родичів.

Варто зазначити, що така ж частка бізнесменів зв’язується з банком, із яким уже співпрацює. Запитують у колег чи знайомих, до яких банків податися по кредит, усього 10%, а от дізнаються про умови за кредитами в популярних банках — 13% опитаних.

Е-гривня, е-доллар и е-юань: какие перспективы у цифровых нацвалют?
Олена Сосєдка, голова Наглядової ради ConcordBank, засновниця відкритої фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions

Но что КНР и другим странам даст создание е-денег? Попробуем в этом разобраться.

В январе 2021 года стало известно, что Народный банк Китая провел очередной успешный тест своего цифрового юаня. На этом этапе работоспособность китайского варианта DCEP (Digital Currency Electronic Payment) протестировали в банкоматах города Шэньчжэнь. Клиенты центробанка могли обналичить свои цифровые деньги или же наоборот конвертировать наличку в цифру.

Фінансова реструктуризація в умовах сьогодення
Юлія Костецька, голова Секретаріату фінансової реструктуризації
Проблема зменшення непрацюючих активів у портфелях банків України актуальна з 2008 р. — року світової фінансової кризи. Банки мають багато інструментів для виконання цього завдання, список яких у 2017 р. поповнився Законом України №1414-VIII від 14.06.2016 р. «Про фінансову реструктуризацію». Закон був розроблений з метою зменшення рівня NPL, оздоровлення банківської системи України та відновлення кредитування. Спонсорами та ідеологами втілення світового досвіду реструктуризації корпоративних кредитів виступили Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Незалежна асоціація банків України (НАБУ) та ініціативна група, яка склалася з представників НБУ, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, банків та бізнесу. Таким чином, спільними зусиллями було реалізовано проєкт з впровадження в дію Закону України «Про фінансову реструктуризацію» (далі — Закон).
Тамаш Хак-Ковач: «Я можу точно сказати, як ОТП Банк виглядатиме в 2025 році»
Тамаш Хак-Ковач, голова Правління ОТП Банку
Тамаш Хак-Ковач очолював ОТП Банк вісім з половиною років: так довго, що банківське співтовариство стало сприймати його як свого, практично українського банкіра. Але в угорській групі OTP виник новий виклик: необхідно «перезапустити» болгарський DSK Bank. В останньому інтерв’ю на посаді голови правління ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач розповів журналістці FinClub Вікторії Руденко про досягнення та невдачі банку, амбітні плани, які буде виконувати його наступник, а також про ситуацію на українському банківському ринку і свої нові завдання в болгарському банку (рос.).