Думка банкіра

Закон про списання боргів за зруйноване росіянами майно: що треба знати?
Олена Коробкова, НАБУ
Із 28 січня вводиться в дію Закон №2823-ІХ, що дає можливість власникам зруйнованого росіянами кредитного майна звертатися до банків із проханням списувати борги. А в разі, якщо придбане в кредит житло пошкоджене і потребує капремонту або опинилося на тимчасово окупованій території чи в зоні бойових дій – призупиняти сплату грошового зобов’язання за кредитом, тобто «заморожувати» кредит. Розповідаю, за яким алгоритмом відбуватиметься процедура і як цей закон оцінює банківська спільнота.
Банки готові до можливого повного блекауту
Олена Коробкова, НАБУ
Голова ради Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова в інтерв'ю Новини.LIVE підвела підсумки роботи банківського сектора в 2022 році та озвучила прогнози на 2023-й.
Що втратив НБУ за часів Шевченка, стрес-тест для банків і що буде з гривнею — Катерина Рожкова
Катерина Рожкова, перший заступник Голови Національного банку України
Як банки виживають у війну, чи змінилась робота НБУ з новим керівником та щодо чого йдуть перемовини з МВФ — розповіла Катерина Рожкова
Перше інтервʼю нового голови НБУ Андрія Пишного. Про гроші від МВФ, фіксований курс, «Альфа-Банк» та попередника Шевченка
Андрій Пишний, голова НБУ

Голова НБУ Андрій Пишний розповів Forbes про вплив російських обстрілів на економіку, перемовини з МВФ, проблеми банків, національзацію «Альфи» та про зміни в Нацбанку. Перше інтервʼю.

Як не втратити свої заощадження під час війни: де краще зберігати гроші
Олена Коробкова, НАБУ
Відповідно до оновленого макроекономічного прогнозу Нацбанку на 2022–2024 роки, цього року темпи зростання споживчих цін сягнуть близько 30%. У 2023 році інфляція сповільниться нижче 21%, а ще за рік – нижче 10%.
Open banking і які перспективи він відкриває станом на зараз?
Олена Коробкова, НАБУ
Закон про платіжні послуги вже введений у дію. Цей старт виявився непростим і для регулятора, і для банків, оскільки війна суттєво порушила планомірну підготовчу роботу до запровадження масивних законодавчих змін на ринку платіжних послуг.
Кредит є, а платити не можу: Що робити?
Олена Коробкова, НАБУ
Ми проживаємо дуже непрості часи. Війна неабияк вплинула на економічну ситуацію в Україні та на добробут українців, відповідно. Частина людей втратила роботу, у когось різко скоротився дохід, у когось закінчуються заощадження.
Що допоможе банкам надалі кредитувати український бізнес?
Олена Коробкова, НАБУ
Так, у нас війна. Так, повномасштабна та жахлива. Однак ані бізнес, ані банки не зупиняються. Ми продовжуємо працювати та кредитуватися. Водночас, звісно, ми постаємо перед труднощами, зумовленими нападом росії. І так, із цими труднощами треба працювати. Працювати не лише банкам, а й державі та потенційним позичальникам.
Що відбувається з українськими банками під час війни
Ярослав Матузка, заступник Голови Національного Банку України
П’ятий місяць наша країна живе у стані повномасштабної війни, що точиться не лише на полі бою. Фінансовий напрям є одним із ключових, адже саме стабільність фінансової системи забезпечує необхідний ресурс для перемоги.
Сергій Панов: «Прагнемо стати банком щоденного користування»
Сергій Панов, голова Правління АТ "Банк Кредит Дніпро"
Війна стала викликом для банківської системи, змусивши її учасників підлаштовуватися під нові реалії в режимі реального часу. Про те, як банки оговталися від першого шоку війни і переналаштували свою роботу, банкіри розповідатимуть в новій рубриці «Фінансового клубу» – «Воєнний банкінг». Сьогодні слово має голова правління Банку Кредит Дніпро Сергій Панов.
Як війна вплинула на депозити і чого надалі очікує банківська система на депозитному ринку
Олена Коробкова, НАБУ
Від початку війни гривневі вклади населення в банках зросли на 20%, або на 85 млрд грн. Це цифри станом на 29 квітня. Звісно, будемо реалістами і врахуємо, що в перші дні війни працедавці виплачували зарплати наперед, люди активно отримували соціальні виплати. Усе це відчутно позначилося на структурі ресурсної бази, та разом із тим показники вперто демонструють нам: серйозного відпливу грошей не було.
Депозит як віра в перемогу або Чому українці не повинні забирати свої заощадження з банків?
Тамар Тхелідзе, заступниця Голови Правління Банку Львів
Однозначно, сьогоднішній перебіг подій стресує роботу українських банків. День початку війни був найдовшим робочим днем і для нашої команди. Тоді навіть завчасно створені кризові сценарії нам не допомагали. Ми діяли швидко, приймали неординарні рішення та були неабияк приголомшені ситуацією. Але в результаті — змогли гідно відреагувати на зміни цього пікового періоду.
Сергій Черненко про січневий ажіотаж: «Серед клієнтів паніки не було взагалі»
Сергій Черненко, Голова правління ПУМБ
Голова правління ПУМБ Сергій Черненко розповів «Мінфіну» про зниження депозитних ставок, штучне гальмування зростання банку, ризики угоди з Ідеєю, а також чому ПУМБ не виплачує «тисячу Зеленського».
Курс валют: що відбувається?
Олена Коробкова, НАБУ

Щойно з`являється натяк на послаблення гривні до долара, в нас поширюється маса чуток, прогнозів і можливих сценаріїв розвитку долі гривні. Цього разу тригером послужив напружений новинний фон, який сприяє поширенню у соцмережах та ЗМІ навіть відверто химерних гіпотез. І аби розвіяти міфи та теорії змови, опираючись на цифри та факти, спробую конструктивно роз`яснити ситуацію.

Захист прав кредиторів – міф чи реальність?
Сергій Панов, голова Правління АТ "Банк Кредит Дніпро"

В Україні не надто розвинене кредитування через відсутність належного захисту кредиторів. Як це змінити?

Традиційно, після свят хотілося б читати (та й писати) про перемоги, досягнення та здобутки. Тим паче, що у нашої банківської системи здобутків чимало.