Думка банкіра

Що не так з новим концептом процедури банкрутства?
Олена Коробкова, НАБУ
Наразі свого другого читання очікує законопроєкт щодо процедур банкрутства (№4409), який містить деструктивні новації. Банківська спільнота неодноразово наголошувала на тому, що новели цього документа, які подаються під соусом несуттєвих «технічних» змін до Кодексу з процедур банкрутства, є абсолютно неприйнятними і можуть негативно вплинути на інститут бізнес-кредитування. Бо чи знайдуться ті, хто захоче видавати кредити, розуміючи, що право отримати свої кошти назад фактично нівельоване на законодавчому рівні?
Як примножити свої прибутки: поради щодо інвестування
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Більшість українців отримує обумовлену суму за стандартний робочий місяць. І якщо навіть цей місячний дохід є достатнім для покриття всіх нагальних потреб, заробітна плата мало кого влаштовує. І, як показує досвід, для непередбачуваних витрат не завжди потрібна особлива нагода. Хтось намагається накопичувати на бажані покупки, у когось трапляються непередбачувані обставини, а хтось просто почувається комфортніше та безпечніше з "фінансовою подушкою". Тому ми всі періодично приходимо до думки, що необхідно шукати додаткові варіанти примноження наших заробітків і заощаджень. І сьогодні розглянемо переваги та недоліки можливих способів пасивного заробітку.
Одна картка, сервіси різних банків. Які перспективи відкриває закон про платіжні послуги
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Закон про платіжні послуги вже набрав чинності, але почне діяти з 1 серпня 2022 року. Разом з тим розділ про відкритий банкінг почне діяти з 1 серпня 2025 року. Що зміниться?
Долар по 28, долар по 27 або, може, по 26? Динаміка курсу
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Питання, що непокоїть українців цього літа. Почнемо з того, що 2021 рік розпочався з цифри 28,27 грн/$. Однак уже на початку червня гривня продемонструвала зміцнення, а станом на 4 серпня курс досяг 26,84 грн/$.
Чому я не можу заощадити гроші і що з цим робити: 5 ефективних лайфхаків
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Кожен із нас має унікальні стосунки з грошима. Ці стосунки вибудовуються з дитинства та базуються на багатьох факторах, зокрема на досвіді, здобутому в результаті багатьох років спостереження за фінансовою грамотністю наших батьків чи близьких родичів. Також на фінансову поведінку впливає стать, вік, навіть країна, в якій людина народилася та виросла. Не менш важливим є й особистий життєвий досвід, що формується на основі емоцій і почуттів. Більше того, ставлення до грошей залежить і від рівня вкладених зусиль для отримання прибутку, оскільки одним певна сума грошей дістається легше, іншим необхідно наполегливіше та довше працювати.
Як зберегти і примножити свої накопичення: схема дій
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроєкт, який збільшує гарантовану суму відшкодування коштів за вкладами із 200 тисяч гривень до 400 тисяч гривень, а з 1 січня 2023 року гарантована сума може зрости до 600 тисяч гривень.
Олександр Писарук: «Найбільш жорсткий банк у плані фінмоніторингу — це саме Райффайзен»
Олександр Писарук, голова правління Райффайзен Банку Аваль
В інтерв'ю «Мінфіну» голова правління Райффайзен Банку Аваль (РБА) розповів про діджиталізацію фінустанови, кадрові ротації, непривабливість банківського сектору для іноземців та власні інвестиції.
Кредити для бізнесу: як покращити ринок кредитування в Україні
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ

Як виглядає ринок кредитування бізнесу в Україні та що не так із державними програмами.

За результатами спільного дослідження НАБУ та USAID на тему кредитування, 33% підприємців звертаються за позикою до друзів або родичів.

Варто зазначити, що така ж частка бізнесменів зв’язується з банком, із яким уже співпрацює. Запитують у колег чи знайомих, до яких банків податися по кредит, усього 10%, а от дізнаються про умови за кредитами в популярних банках — 13% опитаних.

Е-гривня, е-доллар и е-юань: какие перспективы у цифровых нацвалют?
Олена Сосєдка, голова Наглядової ради ConcordBank, засновниця відкритої фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions

Но что КНР и другим странам даст создание е-денег? Попробуем в этом разобраться.

В январе 2021 года стало известно, что Народный банк Китая провел очередной успешный тест своего цифрового юаня. На этом этапе работоспособность китайского варианта DCEP (Digital Currency Electronic Payment) протестировали в банкоматах города Шэньчжэнь. Клиенты центробанка могли обналичить свои цифровые деньги или же наоборот конвертировать наличку в цифру.

Фінансова реструктуризація в умовах сьогодення
Юлія Костецька, голова Секретаріату фінансової реструктуризації
Проблема зменшення непрацюючих активів у портфелях банків України актуальна з 2008 р. — року світової фінансової кризи. Банки мають багато інструментів для виконання цього завдання, список яких у 2017 р. поповнився Законом України №1414-VIII від 14.06.2016 р. «Про фінансову реструктуризацію». Закон був розроблений з метою зменшення рівня NPL, оздоровлення банківської системи України та відновлення кредитування. Спонсорами та ідеологами втілення світового досвіду реструктуризації корпоративних кредитів виступили Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Незалежна асоціація банків України (НАБУ) та ініціативна група, яка склалася з представників НБУ, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, банків та бізнесу. Таким чином, спільними зусиллями було реалізовано проєкт з впровадження в дію Закону України «Про фінансову реструктуризацію» (далі — Закон).
Тамаш Хак-Ковач: «Я можу точно сказати, як ОТП Банк виглядатиме в 2025 році»
Тамаш Хак-Ковач, голова Правління ОТП Банку
Тамаш Хак-Ковач очолював ОТП Банк вісім з половиною років: так довго, що банківське співтовариство стало сприймати його як свого, практично українського банкіра. Але в угорській групі OTP виник новий виклик: необхідно «перезапустити» болгарський DSK Bank. В останньому інтерв’ю на посаді голови правління ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач розповів журналістці FinClub Вікторії Руденко про досягнення та невдачі банку, амбітні плани, які буде виконувати його наступник, а також про ситуацію на українському банківському ринку і свої нові завдання в болгарському банку (рос.).
Які підводні камені є в новому законі у сфері фінансового моніторингу
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Україна приєдналась до повноправних учасників глобальної мережі протидії фінансовим злочинам. Імплементація оновлених стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (FATF), а також директиви 2015/849/ЄС Європейського парламенту та Ради від 20 травня 2015 р. «Про запобігання використанню фінансової системи для відмивання грошей та фінансування тероризму» потребувала оновлення національного законодавства у цій сфері.

Не всі емісії однаково корисні
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Можливо я здивую багатьох, але емісія в Україні відбувалася і відбувається на постійній основі. Та є одне «але».
Олена Коробкова: Реального кредитування на покупку землі можна очікувати з 2024 року
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Ухвалений Верховною Радою України закон №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» передбачає присутність банків на ринку. Зокрема банки отримують право видавати кредити під заставу землі та потім її продавати, якщо боржник не повертає кошти. Старт банківського кредитування під землю очікується з 1 січня 2024 року. Чому і яких ставок очікувати? Якою буде ціна землі у заставі банків? Та що буде з кредитуванням агросектору у 2020 році? Про це AgroPolit.com розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.
Повернути ліквідований банк? Місія нездійсненна
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» №2571‑д від 30.03.2020 р. (далі — Закон).
Без паніки: фінансова система готова до будь-яких сценаріїв
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ

Поширення коронавірусу, безперечно, вже стало викликом світового масштабу - поширення коронавірусу, безперечно, вже стало викликом світового масштабу, — по всій земній кулі запроваджуються обмеження щодо пересування людей, скасовуються спортивні змагання та масові заходи, подекуди навіть заборонено виходити з власного житла без спеціального дозволу. На карантин закриваються цілі країни. Під тиском цих заходів світові ринки охопила ланцюгова реакція "розпродажів" ризикових активів, до яких входять облігації країн, що розвиваються, включаючи українські, та сировинні товари.

Зміцнення гривні-2019: зрада чи перемога
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Зміцнення гривні з 26-27 грн/дол. до 23,3-23,7 грн/дол. на кінець грудня 2019 року стало новим явищем для економіки України. Чому так сталося?
Комплаєнс-контроль: що це і як працює в Україні?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Спершу розгляньмо термінологію. Загалом саме поняття «комплаєнс» у спрощеному розумінні означає «контроль». Контроль за виконанням вимог законодавства, а також локальних правил банку.
Не стріляйте собі в ногу, реформатори!
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
У парламенті зареєстрували законопроект, який дозволить затягувати процес банкрутства та зробить його максимально вигідним нечесному боржнику.
Майбутнє банківської сфери: як повинен працювати ринок електронної комерції?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Раніше банки боролися за прибуток, а сьогодні — за клієнта. І цей факт перевертає ринок з голови на ноги. Парадигма всієї банківської сфери з розвитком технологій стрімко змінюється. Адже люди більше не тільки не готові стояти в чергах у банківських відділеннях, але й витрачати зайві секунди для роботи в мобільному додатку.
Владо, зроби діло і йди на канікули сміло
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
У червні-липні парламент ще має три тижні пленарних засідань, на яких можна ухвалювати важливі рішення для фінансової стабільності країни.