Думка банкіра

В Україні рівень тіньової економіки 36% - ця цифра значно занижена
Роман Шпек, голова Ради Незалежної асоціації банків України

Чому бізнес зменшує шанси доступу до банківських кредитів та чому необхідно державі урегулювати і гарантувати рівні умови для будь-якого бізнесу, поділився Роман Шпек з «Першою шпальтою»

Фінансовий омбудсмен не повинен бути креатурою політиків
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

Взаємна недовіра позичальників і кредиторів в Україні призвела до практично повного зупинення кредитування як такого. Виходом може стати поява незалежного арбітра, такого як фінансовий омбудсмен і відповідний законопроект вже розроблено

Чи будуть жити невеликі банки
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

З липня 2014-го щороку перед власниками банків постають одні й ті ж питання: «де взяти гроші на капітал та навіщо»

Енгін Акчакоча: «В Україні ніхто у владі не хоче брати відповідальність за прийняті рішення»
Енгін Акчакоча, екс-голова Агентства з банківського нагляду і голова Фонду гарантування вкладів Туреччини, очолює наглядову раду ПриватБанку і консультує ЄБРР

Екс-голова Агентства з банківського нагляду і голова Фонду гарантування вкладів Туреччини Енгін Акчакоча, який зараз очолює наглядову раду ПриватБанку і консультує ЄБРР, спільно з Національним банком розробив законопроект про українські компанії з управління проблемними активами. До цього часу він не давав інтерв’ю українським журалістам. У кулуарах Ukrainian Financial Forum, організованого групою ICU, Енгін Акчакоча розповів журналістам FinClub Вікторії Руденко і Руслану Чорному про те, в чому Україна може повчитися у Туреччини і яким чином такі компанії допоможуть очистити банківську систему від токсичних активів

Цена денег: на каких условиях украинские банки восстановят кредитование
Сергей Наумов, председатель правления Пиреус Банк в Украине
Украинские банки больше не делают ставку на крупных заемщиков. Получив уйму проблем с выплатами большими корпорациями старых кредитов, финансисты все активнее переориентируются на работу с малым и средним бизнесом
За останні два роки через бездіяльність влади ми втратили $10 млрд. кредитів
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

Про гальмування реформ, що відбиває бажання інвесторів йти в Україну та повністю руйнує сподівання отримати всі раніше обіцяні транші МВФ вже цього року. А також про діяльність керівництва НБУ, економічне зростання, валютний курс на осінь та стан банківського ринку, частка держави у якому вже становить 53%, говорить в інтерв’ю «Главкому» Роман Шпек

О доступных кредитах для украинцев
Тамаш Хак-Ковач , глава правления ОТП-Банка

Глава ОТП-Банка Тамаш Хак-Ковач о реалиях банковского бизнеса в Украине, выходе финучреждений из кризиса и перспективах появления в Украине доступных кредитов

5 причин Укрпошті не ставати банком
Олена Коробкова, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України
Банківське співтовариство виступило проти прийняття законопроекту, який дозволяє Укрпошті проводити банківські операції без контролю з боку НБУ і необхідності додержання вимог по капіталу і нормативам
Кому вигідні обмеження банків по видачі гарантій на послуги балансування газу?
Владислав Кравець, голова Правління RwSbank

З 1 липня 2017 року набрала чинності постанова № 615 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), що внесла зміни до Кодексу газотранспортної системи в частині фінансового забезпечення щодо оплати послуг балансування (у формі банківської гарантії)

Спільне між Україною й Ізраїлем, і де тут МВФ
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Хронічна нездатність українських можновладців вчасно приймати необхідні рішення для ефективного реформування країни вкотре ставить під загрозу подальшу співпрацю України з МВФ
Джерело добробуту країни заховане в "тіні"
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
60%, 43% чи 38% від ВВП – не так важливо, яку частку має тіньовий сектор економіки, як повна відсутність умов для виникнення бажання у бізнесу повернутися в легальне поле
Великий розпродаж. Яке майбутнє у російських банків в Україні. І чи варто їх клієнтам переживати через зміну власників
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Банки з російським капіталом згортають бізнес в Україні. Нещодавно Рада національної безпеки і оборони ввела санкції проти Сбербанку Росії, Промінвестбанку, ВТБ, БМ-Банку і VS Bank. Заборони не виключають технічної можливості продажу цих банків, тому процес їх виходу з українського ринку прискорився
Ми не готові до повної лібералізації
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
На тлі легалізації валютних рахунків за кордоном, НБУ вимушено запроваджує санкції щодо 5 банків з державним російським капіталом
Шевченко: Продажу Укргазбанка, возможно, придется перенести
Кирилл Шевченко , глава правления Укргазбанка
После национализации ПриватБанка государство заняло доминирующую долю на банковском рынке. Помимо Привата, правительство владеет Ощадбанком, Укрэксимбанком и Укргазбанком. В планах - масштабная приватизация этих финучреждений. Исходя из заявлений Минфина, первым в частные руки перейдет Укргазбанк, причем продажа должна состояться уже в 2017 году. LIGA.net поговорила с председателем правления этого банка Кириллом Шевченко о том, состоится ли сделка, кому она интересна, и чем Укргаз сегодня отличается от других госбанков
За інфляцію відповідає не тільки центральний банк
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Розпочався новий рік — рік надій на краще, а поки що нічого не змінюється. У січні ПДВ не відшкодовувався взагалі, а в перші дні лютого у фінансовій системі з'явилися великі суми відшкодування — і знову коливання на валютному ринку
Як популяризація професії фермера принесе мільйони Україні
Гарі Роше, радник Банку Кредит Дніпро з питань кредитування сільського господарства, PhD сільськогосподарських наук, екс-керівник проектів Світового банку в Україні, професор, викладач Міжнародного інституту менеджменту
Коли ми розробляли стратегічні напрямки подальшої діяльності, то свідомо робили акцент на сільському господарстві. Секторі, що здатний витягнути всю економіку України.