Думка банкіра

Право піднятися
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек у своєму блозі на Економічній правді виклав своє бачення сенсів і процедур відновлення платоспроможності українських громадян і компаній.
Як кредиторів перетворюють на боржників
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Роман Шпек переконаний, що діяльність банківського сектору – питання національної безпеки, відтак питання повернення боргів для держави має стати одним з пріоритетних. На цьому голова Ради Незалежної асоціації банків України наголошує в своєму блозі на порталі НВ Бізнес, висловлюючись з приводу судового рішення Господарського суду міста Києва у справі №910/10059/17.
Як ДФС використовує фіскальну казуїстику
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
"Ми чекаємо від урядових структур осмислених системних державницьких скоординованих дій. Час зменшити простір для самодіяльності формалістів-руйнівників, спрямувавши їхні фантазії в конструктивне річище", - у своєму блозі на порталі Бізнес НВ  звертається до української політичної та фінансової еліти голова Ради НАБУ Роман Шпек.
НБУ здійснив багато рішучих і потрібних змін
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
"Системними пріоритетами діяльності НБУ наразі є забезпечення інституційної незалежності та інституційного розвитку центрального банку, підвищення авторитету Нацбанку серед широкого загалу та професійних кіл. Велику роль в цьому мають відігравати лідерство, а також ухвалення і комунікація рішень на основі фахової дискусії", - наголошує в своєму блозі на порталі "Обозреватель" Роман Шпек.
Чи відбулося реформування банківського сектору?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
"В Україні дуже низький рівень розслідування фінансово-економічних злочинів, - вважає виконавчий директор Незалежної асоціації банків України. - За статистикою ФГВФО, з чотирьох тисяч позовів до суду доведено тільки десять. Це жахлива статистика". Власними думками про проміжні результати реформування банківського сектору Олена Коробкова поділилася в своєму блозі на порталі biz.nv.ua
Місія МВФ: технічна чи остання?
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
"Фінансові реформи" — спецпроект порталу "Економічна правда", який здійснюється за підтримки Незалежної асоціації банків України і присвячений актуальним питанням залучення інвестицій в Україну. У свому блозі голова Ради НАБУ дохідливо висловився про вітчизняні "хочу та можу", "візьми та зроби" у контексті української економічної політики та реформаторських потуг.
Чому Міністерство фінансів повинно працювати, як годинник, і що вдалося досягти Україні?
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Голова Ради Незалежної асоціації банків України поділився своїми думками на Realist.online про досягнення Міністерства фінансів України та виклики, які наразі актуальні для вітчизняного фінансового сектору.
Кредитному реєстру в Україні бути
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Учора український парламент 226 голосами "за" проголосував за створення в державі єдиного Кредитного реєстру при НБУ. Про важливість і переваги законопроекту 7114-д повідала у своєму блозі на сайті видання "Новое время" виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.
Ефективний банківський інструмент оцінки ризиків здобуто!
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

Верховна Рада ухвалила закон про створення і впровадження кредитного реєстру Національного банку України (НБУ) і вдосконалення процесів управління кредитними реєстрами банків (№7114-д), що є однією з умов співпраці України з Міжнародним валютним фондом і Європейським Союзом. За законопроект 06.02.2018 проголосували 226 народних депутатів.

НБУ для інфляційного таргетування необхідна підтримка уряду
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" глава Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек, це питання обговорювалося під час засідання Вищої експертної ради при раді НБУ у вівторок.
Права банків в Україні абсолютно не захищені на законодавчому рівні
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Головна місія, за словами виконавчого директора НАБУ Олени Коробкової, – відновити довіру до банківської системи. Але важливим є і відновлення довіри у банків до своїх клієнтів. Чому в сучасній Україні досі виникає така проблема, і що чекає банківський сектор у 2018 році – Олена Коробкова розповіла .
Голова Кредобанку: НБУ не варто стимулювати кредитування
Ґжеґож Шатковскі, голова Правління ПАТ "КРЕДОБАНК"
СЕО Кредобанку Ґжеґож Шатковскі про кризу, метаморфози в НБУ і вартість кредитів.

Зараз Кредобанк виходить за рамки базового для нього західноукраїнського регіону. В інтерв'ю LIGA.net Шатковскі розповідає про зміни в банківському секторі, конкуренцію на ринку і роль НБУ в поновленні кредитування.
Що буде з банками в 2018 році
Олена Малинська, голова Правління Банку Кредит Дніпро
Плани та успіхи банківського сектору в 2018 році визначатимуться перспективами зростання економіки, - стверджує в своєму блозі на biz.nv.ua  заступник голови Ради НАБУ Олена Малинська.
Держбанки та популізм. П'ять ризиків для банківської системи
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Без економічного буму на банківську систему чекають лише окремі паростки позитиву, -вважає голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек. Своїми роздумами про ризики, які чатують на вітчизняний фінансовий сектор, очільник Асоціації поділився в своєму блозі на порталі ЛІГА.net.
«Авгієві стайні» вітчизняної економіки треба чистити денно й нощно
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Так в ексклюзивній відповіді інформаційному порталу "Банкрутство & Ліквідація" голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек прокоментував лист МВФ, ЄБРР та Світового банку до Мінфіну і НБУ.
Реструктуризація як засіб пожвавлення фінансового ринку
Юлія Костецька, голова Секретаріату фінансової реструктуризації

Майже дев’ять мільярдів гривень боргів – саме стільки виставлено на реструктуризацію з часу набуття чинності Закону України «Про фінансову реструктуризацію». Багато це чи мало за понад півроку його використання? Які перешкоди на шляху його реалізації?

Про це в ексклюзивному інтерв’ю інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація розповіла голова Секретаріату фінансової реструктуризації Юлія Костецька.

Агрокредитування: яким був рік і чого очікувати найближчим часом?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Про динаміку агрокредитування та нереалізований кредитний потенціал у сільському господарстві повідала онлайн-ресурсу AgroPortal.ua виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.
Непрацюючі кредити є загрозою фінсектору
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Тенденції до відновлення кредитування є, але за межами споживчого сектору вони слабкі. Це зумовлено відповідним економічним і правовим середовищем, - вважає виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова. Власними висновками та пересторогами вона ділиться у своєму блозі на сайті видання "Новое Время".
Токсичні активи держбанків: Мінфін знайшов рішення?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
В ексклюзивному коментарі інформаційному порталу "Банкрутство & Ліквідація" виконавчий директор Національної асоціації банків України Олена Коробкова оцінила, чи зможе новий спеціальний підрозділ з управління та нагляду за державними активами, який пропонує створити Мінфін, покращити здоров’я українських державних банків.
Нездатність влади проводити реформи - один з найголовніших ризиків для вітчизняної економіки
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Чи не найголовнішим ризиком, який може очікувати економіку України у 2018 році, є нездатність влади проводити реформи. Так жорстко висловився на адресу очільників держави в телепрограмі "Фінансовий тиждень", що виходить на 5 каналі, голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек.
Рада залишила українців у кредитній безнадії
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ

Олена Коробкова — виконавчий директор НАБУ дала інтерв’ю виданню «Новое Время» щодо Законопроекту про створення єдиного кредитного реєстру при НБУ, який відправили на доопрацювання.

Ґжеґож Шатковскі: «В України є шанс на відсоткові ставки нижче 10%»
Ґжеґож Шатковскі, голова Правління ПАТ "КРЕДОБАНК"
Кредобанк часто асоціюється винятково із західноукраїнським ринком і вважається регіональним банком. Проте ця установа вже давно здійснює експансію в інші регіони і стала всеукраїнським банком з топ-20 найбільших. Про те, де банкам зараз брати гроші на кредитування, як будуть змінюватися ставки та як розвивається банківське обслуговування польсько-українських грошових потоків, в інтерв’ю журналістам FinClub Вікторії Руденко та Руслану Чорному розповів голова правління Кредобанку Ґжеґож Шатковскі.
Ми готові відновити активне кредитування економіки, та вимагаємо виконання державою своїх функцій
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

У вівторок, 12 грудня,  в  інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" відбулася прес-конференція на тему "Безпрецедентна шахрайська схема ТОВ "Компанія РОНА": Hyundai Corporation і банки зазнали збитків і просять уваги громадськості".Серед основних спікерів - Роман Васильович Шпек – Голова Ради Незалежної асоціації банків України.

В Україні рівень тіньової економіки 36% - ця цифра значно занижена
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

Чому бізнес зменшує шанси доступу до банківських кредитів та чому необхідно державі урегулювати і гарантувати рівні умови для будь-якого бізнесу, поділився Роман Шпек з «Першою шпальтою»

Фінансовий омбудсмен не повинен бути креатурою політиків