Думка банкіра

Ефективний банківський інструмент оцінки ризиків здобуто!
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

Верховна Рада ухвалила закон про створення і впровадження кредитного реєстру Національного банку України (НБУ) і вдосконалення процесів управління кредитними реєстрами банків (№7114-д), що є однією з умов співпраці України з Міжнародним валютним фондом і Європейським Союзом. За законопроект 06.02.2018 проголосували 226 народних депутатів.

НБУ для інфляційного таргетування необхідна підтримка уряду
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" глава Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек, це питання обговорювалося під час засідання Вищої експертної ради при раді НБУ у вівторок.
Права банків в Україні абсолютно не захищені на законодавчому рівні
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Головна місія, за словами виконавчого директора НАБУ Олени Коробкової, – відновити довіру до банківської системи. Але важливим є і відновлення довіри у банків до своїх клієнтів. Чому в сучасній Україні досі виникає така проблема, і що чекає банківський сектор у 2018 році – Олена Коробкова розповіла .
Голова Кредобанку: НБУ не варто стимулювати кредитування
Ґжеґож Шатковскі, голова Правління ПАТ "КРЕДОБАНК"
СЕО Кредобанку Ґжеґож Шатковскі про кризу, метаморфози в НБУ і вартість кредитів.

Зараз Кредобанк виходить за рамки базового для нього західноукраїнського регіону. В інтерв'ю LIGA.net Шатковскі розповідає про зміни в банківському секторі, конкуренцію на ринку і роль НБУ в поновленні кредитування.
Що буде з банками в 2018 році
Олена Малинська, голова Правління Банку Кредит Дніпро
Плани та успіхи банківського сектору в 2018 році визначатимуться перспективами зростання економіки, - стверджує в своєму блозі на biz.nv.ua  заступник голови Ради НАБУ Олена Малинська.
Держбанки та популізм. П'ять ризиків для банківської системи
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Без економічного буму на банківську систему чекають лише окремі паростки позитиву, -вважає голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек. Своїми роздумами про ризики, які чатують на вітчизняний фінансовий сектор, очільник Асоціації поділився в своєму блозі на порталі ЛІГА.net.
«Авгієві стайні» вітчизняної економіки треба чистити денно й нощно
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Так в ексклюзивній відповіді інформаційному порталу "Банкрутство & Ліквідація" голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек прокоментував лист МВФ, ЄБРР та Світового банку до Мінфіну і НБУ.
Реструктуризація як засіб пожвавлення фінансового ринку
Юлія Костецька, голова Секретаріату фінансової реструктуризації

Майже дев’ять мільярдів гривень боргів – саме стільки виставлено на реструктуризацію з часу набуття чинності Закону України «Про фінансову реструктуризацію». Багато це чи мало за понад півроку його використання? Які перешкоди на шляху його реалізації?

Про це в ексклюзивному інтерв’ю інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація розповіла голова Секретаріату фінансової реструктуризації Юлія Костецька.

Агрокредитування: яким був рік і чого очікувати найближчим часом?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Про динаміку агрокредитування та нереалізований кредитний потенціал у сільському господарстві повідала онлайн-ресурсу AgroPortal.ua виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.
Непрацюючі кредити є загрозою фінсектору
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Тенденції до відновлення кредитування є, але за межами споживчого сектору вони слабкі. Це зумовлено відповідним економічним і правовим середовищем, - вважає виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова. Власними висновками та пересторогами вона ділиться у своєму блозі на сайті видання "Новое Время".
Токсичні активи держбанків: Мінфін знайшов рішення?
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
В ексклюзивному коментарі інформаційному порталу "Банкрутство & Ліквідація" виконавчий директор Національної асоціації банків України Олена Коробкова оцінила, чи зможе новий спеціальний підрозділ з управління та нагляду за державними активами, який пропонує створити Мінфін, покращити здоров’я українських державних банків.
Нездатність влади проводити реформи - один з найголовніших ризиків для вітчизняної економіки
Роман Шпек, голова Ради НАБУ
Чи не найголовнішим ризиком, який може очікувати економіку України у 2018 році, є нездатність влади проводити реформи. Так жорстко висловився на адресу очільників держави в телепрограмі "Фінансовий тиждень", що виходить на 5 каналі, голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек.
Рада залишила українців у кредитній безнадії
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ

Олена Коробкова — виконавчий директор НАБУ дала інтерв’ю виданню «Новое Время» щодо Законопроекту про створення єдиного кредитного реєстру при НБУ, який відправили на доопрацювання.

Ґжеґож Шатковскі: «В України є шанс на відсоткові ставки нижче 10%»
Ґжеґож Шатковскі, голова Правління ПАТ "КРЕДОБАНК"
Кредобанк часто асоціюється винятково із західноукраїнським ринком і вважається регіональним банком. Проте ця установа вже давно здійснює експансію в інші регіони і стала всеукраїнським банком з топ-20 найбільших. Про те, де банкам зараз брати гроші на кредитування, як будуть змінюватися ставки та як розвивається банківське обслуговування польсько-українських грошових потоків, в інтерв’ю журналістам FinClub Вікторії Руденко та Руслану Чорному розповів голова правління Кредобанку Ґжеґож Шатковскі.
Ми готові відновити активне кредитування економіки, та вимагаємо виконання державою своїх функцій
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

У вівторок, 12 грудня,  в  інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" відбулася прес-конференція на тему "Безпрецедентна шахрайська схема ТОВ "Компанія РОНА": Hyundai Corporation і банки зазнали збитків і просять уваги громадськості".Серед основних спікерів - Роман Васильович Шпек – Голова Ради Незалежної асоціації банків України.

В Україні рівень тіньової економіки 36% - ця цифра значно занижена
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

Чому бізнес зменшує шанси доступу до банківських кредитів та чому необхідно державі урегулювати і гарантувати рівні умови для будь-якого бізнесу, поділився Роман Шпек з «Першою шпальтою»

Фінансовий омбудсмен не повинен бути креатурою політиків
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

Взаємна недовіра позичальників і кредиторів в Україні призвела до практично повного зупинення кредитування як такого. Виходом може стати поява незалежного арбітра, такого як фінансовий омбудсмен і відповідний законопроект вже розроблено

Чи будуть жити невеликі банки
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

З липня 2014-го щороку перед власниками банків постають одні й ті ж питання: «де взяти гроші на капітал та навіщо»

Енгін Акчакоча: «В Україні ніхто у владі не хоче брати відповідальність за прийняті рішення»
Енгін Акчакоча, екс-голова Агентства з банківського нагляду і голова Фонду гарантування вкладів Туреччини, очолює наглядову раду ПриватБанку і консультує ЄБРР

Екс-голова Агентства з банківського нагляду і голова Фонду гарантування вкладів Туреччини Енгін Акчакоча, який зараз очолює наглядову раду ПриватБанку і консультує ЄБРР, спільно з Національним банком розробив законопроект про українські компанії з управління проблемними активами. До цього часу він не давав інтерв’ю українським журалістам. У кулуарах Ukrainian Financial Forum, організованого групою ICU, Енгін Акчакоча розповів журналістам FinClub Вікторії Руденко і Руслану Чорному про те, в чому Україна може повчитися у Туреччини і яким чином такі компанії допоможуть очистити банківську систему від токсичних активів

Цена денег: на каких условиях украинские банки восстановят кредитование
Сергей Наумов, председатель правления Пиреус Банк в Украине
Украинские банки больше не делают ставку на крупных заемщиков. Получив уйму проблем с выплатами большими корпорациями старых кредитов, финансисты все активнее переориентируются на работу с малым и средним бизнесом
За останні два роки через бездіяльність влади ми втратили $10 млрд. кредитів
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

Про гальмування реформ, що відбиває бажання інвесторів йти в Україну та повністю руйнує сподівання отримати всі раніше обіцяні транші МВФ вже цього року. А також про діяльність керівництва НБУ, економічне зростання, валютний курс на осінь та стан банківського ринку, частка держави у якому вже становить 53%, говорить в інтерв’ю «Главкому» Роман Шпек

О доступных кредитах для украинцев
Тамаш Хак-Ковач , глава правления ОТП-Банка

Глава ОТП-Банка Тамаш Хак-Ковач о реалиях банковского бизнеса в Украине, выходе финучреждений из кризиса и перспективах появления в Украине доступных кредитов

5 причин Укрпошті не ставати банком
Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Банківське співтовариство виступило проти прийняття законопроекту, який дозволяє Укрпошті проводити банківські операції без контролю з боку НБУ і необхідності додержання вимог по капіталу і нормативам
Кому вигідні обмеження банків по видачі гарантій на послуги балансування газу?
Владислав Кравець, голова Правління RwSbank

З 1 липня 2017 року набрала чинності постанова № 615 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), що внесла зміни до Кодексу газотранспортної системи в частині фінансового забезпечення щодо оплати послуг балансування (у формі банківської гарантії)

Спільне між Україною й Ізраїлем, і де тут МВФ
Роман Шпек, голова Ради НАБУ