Комерційне кредитування муніципалітетів

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) спільно з міжнародною фінансовою корпорацією при Світовому банку IFC та Програмою розвитку ООН в Україні 25 січня 2018 року провели круглий стіл «Комерційне кредитування муніципалітетів».

Місцеві органи влади відіграють важливу роль у розвитку інфраструктури країни. В країнах ЄС регіональна та місцева влади здійснюють понад 2/3 усіх державних інвестицій. Зазвичай потреба муніципалітетів на фінансування таких проектів значно перевищує власні ресурси. Розвиток ринку кредитування муніципалітетів сприяє вирішенню цієї проблеми та забезпечує додаткові фінансові інвестиції у міську інфраструктуру.

Учасники заходу цікавилися міжнародним досвідом та перспективами використання цього фінансового інструменту в Україні, визначалися з характеристиками муніципалітету як позичальника, особливостями нового банківського продукту і нюансами управління ризиками.

Спікерами зібрання виступили Артем Кузнєцов – консультант Групи Світового банку з питань розвитку муніципального кредитування; Олена Самойлова – консультант Групи Світового банку з питань місцевих бюджетів і бюджетного законодавства та Дмитро Буц – консультант Групи Світового банку з питань оцінки ризиків муніципального кредитування.

Під час засідання було з'ясовано перспективи кредитування муніципалітетів в Україні. Серед них: велика ємність ринку, менші ризики, ніж у приватному секторі, стандартизація кредитних процедур та можливості кросс-продажів.

Також було наголошено на рекомендаціях щодо розвитку муніципальних запозичень в Україні, а саме: розвиток фінансових інструментів, продовження реформи децентралізації та удосконалення регуляторної бази.

Нагадаємо: протягом 3-х років органи місцевого самоврядування отримали від центрального уряду додаткові повноваження. Мінімальна середньострокова потреба муніципалітетів в інвестиціях сягає 10 млрд. євро. Наразі банківський сектор України має чудову нагоду долучитися до фінансування інвестиційних потреб муніципалітетів, запропонувавши нові кредитні продукти.