Кредобанк видав перший кредит за програмою підтримки експортерів з ЕКА

Кредобанк видав першу позику компанії-експортеру в межах партнерства з Експортно-кредитним агентством за програмою портфельного страхування експортних кредитів.

Компанія-експортер з Дніпра отримала фінансування на суму 4 млн грн для виконання експортного контракту на поставку продукції у Болгарію.

«На сьогодні, програма ЕКА – це вагомий інструмент підтримки українського товаровиробника, оскільки дає можливість бізнесу отримати кредит зі спрощеними вимогами до забезпечення, вийти на нові ринки збуту та отримати нових надійних іноземних партнерів. Наше партнерство з ЕКА – це один із важливих кроків банку, щоб допомогти вистояти бізнесу, підтримати експортерів і водночас забезпечити людей роботою.», — говорить директор департаменту розвитку корпоративного бізнесу та МСБ АТ «Кредобанк» Ірина Груй.

За умовами програми, ЕКА страхує ризики банку за виданими кредитами на виконання зовнішньоекономічних контрактів. Максимальна сума такої позики може становити 20 мільйонів гривень.

"Ми дуже раді, що Кредобанк, який є першим комерційним банком-партнером ЕКА в цій програмі й приєднався до нас тільки в січні, уже перейшов до активного кредитування. Сподіваюся, що решта поданих заявок також отримає позитивне рішення кредитного комітету, а список наших банків-партнерів надалі розширюватиметься", - каже в.о. голови правління ЕКА Руслан Гашев.

Портфельне страхування виданих кредитів на виконання експортних угод зі спрощеними вимогами до застави — це механізм підтримки експортерів під час війни, який був оперативно напрацьований та запущений Міністерством економіки України та ЕКА у партнерстві з українськими банками в червні 2022 року з метою широкої підтримки, відновлення та збільшення присутності українських виробників та постачальників робіт і послуг на світових ринках.

Уряд також дозволив банкам надавати такі кредити за пільговими ставками програми «Доступні кредити 5−7−9%». Фактичне кредитування здійснюватиметься банками-партнерами ЕКА.

За умовами Програми можна отримати до 20 млн грн кредиту строком до 1 року, кредитне фінансування має бути спрямоване виключно на виконання експортного контракту.