Макроекономічний аналіз на 10 серпня 2018 року

Міжнародні резерви скорочуються через відсутність зовнішнього фінансування. У липні 2018 року обсяг міжнародних резервів Національного банку України скоротився на 0,2 млрд. доларів США (або на 1,3% м/м) до 17,75 млрд. доларів США. Ключовим чинником зменшення золотовалютних резервів України стали    виплати за державним боргом у іноземній валюті, які забрали 0,3 млрд. доларів США з національного валютного запасу. Також через зміну балансу валютного ринку НБУ був змушений повернутися до продажу іноземної валюти: у липні вперше з листопада 2017 року було зафіксовано нетто-продаж валюти центробанком, який склав трохи менше 0,1 млрд. доларів США. Натомість поповнення резервів відбувалося лише за рахунок порівняно невеликих внутрішніх запозичень: через ОВДП було зібрано 0,2 млрд. доларів США.

У серпні-вересні навантаження платежів за державними боргами у іноземній валюті суттєво зросте (в середньому 0,85 млрд. доларів США на місяць). Що більше, НБУ продовжив практику продажу іноземної валюти для згладжування коливань міжбанківського ринку на початку серпня. За цих умов Україні дуже важливо забезпечити надходження фінансування від іноземних фінансових організацій (передусім МВФ), аби запобігти зменшенню золотовалютних резервів до небезпечного рівня.

Інфляція сповільнилася до 8,9% завдяки цінам на овочі та фрукти. У липні 2018 року індекс споживчих цін (ІСЦ) скоротився одразу на 0,7% м/м. Причиною такого спаду було зафіксоване статистикою сезонне зменшення цін на овочі та фрукти, яке цього року було особливо потужним: на 11,1% та 12,4% м/м відповідно. Завдяки цьому інфляція у річному вимірі сповільнилася з 9,9% р/р у червні до 8,9% р/р у липні. Поточний показник інфляції відповідає прогнозу Національного банку України на кінець 2018 року.

Варто зауважити, що без урахування волатильних цін на сирі продовольчі товари дизінфляційна тенденція не така виражена: динаміка базового ІСЦ сповільнилася тільки із 9% р/р у червні до 8,8% р/р. У наступні місяці перебіг інфляційних процесів залежатиме від ситуації на валютному ринку та рішень щодо зміни адміністративно регульованих тарифів (передусім на газо- та теплопостачання).

Національний банк у своєму коментарі щодо інфляції зазначив, що «…монетарні умови є достатньо жорсткими, щоб забезпечити збереження динаміки споживчої інфляції у відповідності до прогнозу…». Це свідчить про відсутність намірів подальшого підвищення облікової ставки. Проте окрім інфляційної статистики важливим чинником монетарних рішень регулятора також є спроможність України заручитися зовнішнім фінансуванням та міркування загальної фінансової стабільності.

Банківське кредитування триває. У липні 2018 року українські банки збільшили обсяг виданих кредитів у національній валюті майже на 9 млрд. грн. Зокрема, корпоративний портфель гривневих кредитів збільшився на 4,9 млрд. грн. (1,1% м/м), а обсяг кредитів домогосподарствам у національній валюті зріс на 3,7 млрд. грн. (3,1% м/м). Кредитний портфель у іноземній валюті залишався більш-менш стабільним (якщо не зважати на зміну обмінного курсу). Зростання кредитного портфелю банківської системи у річному вимірі становить близько 8%, збільшення депозитної бази відбувається таким самим темпом.