Макроекономічний аналіз станом на 10 травня 2017 року

Міжнародні резерви НБУ за підсумками квітня зросли на понад 2 млрд. дол. Як і очікувалося, ріст резервів у квітні відбувся за рахунок великих надходжень від міжнародних партнерів. В результаті чого золотовалютні запаси досягли 17,2 млрд. дол. У квітні, майже 1 млрд. дол. надійшов від МВФ і ще 0,6 млрд. дол. від ЄС. Крім цього, Національному банку вдалося залучити 0,4 млрд. дол. з ринку за допомогою валютних аукціонів і інтервенцій у формі запиту кращого курсу. Боргові виплати в квітні склали всього 68,1 млн. дол.

У першому кварталі 2017 року банківська система показала прибуток в 5,1 млрд. грн. Для порівняння, в першому кварталі 2016 року збиток становив 8 млрд. грн. Таке значне поліпшення пов'язане зі зниженням відрахувань в резерви - 6,3 млрд. грн. проти 11,3 млрд. грн. роком раніше. Більш того, виросли як чисті процентні доходи (з 10,2 млрд. грн. до 11,6 млрд. грн.), так і чисті комісійні доходи (з 5,7 млрд. грн. до 6,6 млрд. грн.). Завдяки відносній стабільності на валютному ринку, результат від торговельних операцій був позитивний (4,4 млрд. грн.), тоді як у січні-березні 2016 року - був негативний (3,8 млрд. грн.). З огляду на те, що очищення банківського сектору практично завершене, а економічна ситуація в країні поступово налагоджується, банки за результатами 2017 року цілком можуть отримати високий прибуток (звичайно в умовах відсутності нових економічних потрясінь).