Макроекономічний аналіз на 10 жовтня 2019 року

Інфляція сповільнилася до 7,5%. Індекс споживчих цін (ІСЦ) у вересні зріс на 0,7% м/м. Це суттєво нижче за показник зростання рік тому (1,9% м/м), завдяки чому динаміка ІСЦ у річному вимірі різко сповільнилася з 8,8% р/р у серпні до 7,5% р/р у вересні. Сповільненню сприяла помірна динаміка цін на продовольчі товари, а також зниження цін на пальне у річному вимірі. Динаміка базового ІСЦ (очищений від волатильних товарних позицій) сповільнилася з 7,2% р/р у серпні до 6,5% р/р у вересні.

Банки нарощують депозити. У вересні кошти населення у банках збільшилися на 0,7% м/м, у іноземній валюті – на 1,3% м/м. Відповідно, за місяць українці збільшили свої вклади до банків на 1,9 млрд. грн. та 116 млн. дол. США. Корпоративні клієнти збільшили залишки на рахунках одразу на 15,4 млрд. грн., проте скоротили валютні кошти на 146 млн. дол. США. Загалом, темп відновлення депозитної бази у річному вимірі сягнув 12% р/р у вересні, що є посткризовим максимумом для України.

Міжнародні резерви скоротилися через пікові боргові виплати. У вересні міжнародні резерви Національного банку України скоротилися на 0,6 млрд. дол. США (2,6%) до 21,4 млрд. дол. США. Це відбулося через пікові платежі за державним боргом у іноземній валюті, які у вересні сумарно становили майже 2 млрд. дол. США. Проте Уряд і НБУ змогли частково замістили це, поповнивши резерви через розміщення валютних ОВДП на 0,55 млрд. дол. США та нетто-купівлею іноземної валюти на 0,9 млрд. дол. США.

Платіжний баланс стабільний. У серпні дефіцит зовнішньої торгівлі України товарами та послугами становив 1,2 млрд. дол. США. Зростання експорту сповільнилося до 5% р/р, тимчасом як імпорт зріс на 7% р/р. В експорті основною тенденцією літа було скорочення поставок металопродукції, у імпорті – нарощування ввозу машин та обладнання.

Динаміка зарплат сповільнилася, проте залишається високою. У серпні зростання середньої номінальної зарплати в Україні сповільнилося до 17,4% р/р. Динаміка реальної зарплати сповільнилася до 7,7% р/р. За підсумками 8 місяців 2019 року зростання номінальних зарплат становило 19,4%, реальних – 9,5%.