Макроекономічний аналіз на 12 червня 2017 року

У травні інфляція прискорилася з 12,2% р/р до 13,5% р/р на тлі зростання споживчих цін на 1,3% м/м. Основним фактором зростання цін у травні було подорожчання продуктів харчування на 2,3% м/м.

Ціни на овочі та фрукти підскочили на 16,7% м/м і на 12,8% м/м відповідно, що пов'язано з низькою пропозицією через холодну весну цього року. З іншого боку, пропозиція яєць на внутрішньому ринку залишається доволі високою (через експортні обмеження), що зумовило зниження цін на них на 13,4% м/м. Алкогольні напої і тютюнові вироби продовжують дорожчати (+ 2,7% м/м у травні). Також у травні сезонний фактор зумовив зниження цін на одяг і взуття на 1% м/м.

Комунальні послуги подорожчали на 0,8% м/м через зростання тарифів на водопостачання (+ 8%), каналізацію (+ 5,3%) та утримання будинків (+ 4,4%). Транспорт подорожчав на 0,5% м/м в основному внаслідок зростання цін на паливо і масла на 0,9% м/м. До кінця року ми очікуємо поступове уповільнення інфляції до верхньої межі цільового показника НБУ (+ 10% р/р).

Ціни виробників знизилися на 1,3% м/м у травні на тлі різкого зниження цін у видобутку металевих руд. Таким чином, зростання цін виробників різко сповільнилося - з 35,6% р/р у квітні до 27,1% р/р. Ціни в добувній промисловості обвалилися на 9,8% м/м. Внаслідок зниження світових цін, ціни у видобутку металевих руд опустилися на 22% м/м. У переробній промисловості сталося невелике зростання цін - на 0,5% м/м. Тут, найбільше зростання спостерігалося у харчовій промисловості (+ 0,8% м/м). Ціни в енергетиці знизилися на 2,1% м/м на тлі зниження тарифів на електроенергію на 2,3% м/м.

Міжнародні резерви зросли на 0,4 млрд. дол. у травні та досягли 17,6 млрд. дол. Сприятлива динаміка на валютному ринку дозволила Національному банку викупити з ринку 521 млн. дол. (з них 266 млн. дол. на інтервенції в формі запиту кращого курсу). Також отримано 38 млн. дол. від розміщення валютних ОВДП у травні. Витрати на погашення та обслуговування державного боргу склали 230 млн. дол. В цілому, з початку цього року, міжнародні резерви зросли на 14%. Ми очікуємо, що до кінця 2017 року золотовалютні резерви можуть перевищити 19 млрд. дол. Такому зростанню в основному сприятиме отримання чергового траншу від МВФ.

На валютному ринку пропозиція як і раніше перевищувала попит, і курс USD/UAH впевнено наближається до позначки 26,00. Національний банк виходив з валютним аукціоном двічі минулого тижня (6 і 7 червня). В результаті, регулятору вдалося викупити з ринку 92,2 млн. дол.

Міністерство фінансів продовжує проводити щотижневі аукціони з розміщення ОВДП. Минулого вівторка, 6 червня, пропонувалися гривневі папери терміном півроку, рік і два роки. Попит був тільки на дворічні облігації. В результаті до бюджету вдалося залучити 326 млн. грн., а середньозважений рівень прибутковості склав 14,46%.