Макроекономічний аналіз на 13 квітня 2018 року

Інфляція у березні сповільнилася до 13,2% у річному вимірі. Зростання Індексу споживчих цін (ІСЦ) за місяць становило 1,1%, що вище показника у лютому (0,9%). Проте останній показник набагато нижчий за місячну інфляцію рік тому, тобто у березні 2017 року (1,8%). Ця різниця і стала причиною очікуваного сповільнення споживчої інфляції у річному вимірі з 14% у лютому до 13,2% у березні.

Структурно більше половини зростання ІСЦ у річному вимірі припадає на продукти харчування, особливо на м’ясну продукцію (зростання на 25,9% за рік), фрукти (40,6%) та овочі (25,6%). При цьому темпи зростання тарифів на житлово-комунальні послуги сповільнилися до 6% за рік, адже з моменту останнього значного перегляду тарифів (газ, електроенергія, теплопостачання) минуло більше року.

Національний банк України залишив облікову ставку незмінною на рівні 17% річних. Це рішення відповідає очікуванням більшості аналітиків банківської спільноти. Напередодні у своїх повідомленнях Нацбанк наголошував, що вважає цей рівень облікової ставки достатньо високим для обмеження інфляційних тенденцій за поточних умов. Наступне засідання Правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 24 травня.

У березні банки нарощували кредитний портфель. Формально загальний обсяг кредитів банківської системи за місяць скоротився на 0,2%, проте ця зміна була викликана зміцненням гривні, що призвела до переоцінки гривневого еквіваленту кредитів у іноземній валюті. Насправді, обсяг кредитів у іноземній валюті, виданих корпоративному сектору, за місяць збільшився на 1%, а обсяг кредитів домогосподарствам у національній валюті виріс на 1,4%. Загалом, за нашими оцінками, темпи зростання обсягу кредитів у річному вимірі за вирахуванням курсового чинника сягнули нового посткризового максимуму: 7,4%.

Кошти клієнтів у банках в березні також збільшувалися. Корпоративний сектор скоротив вкладення і у гривні (на 0,2% за місяць), і в іноземній валюті (на 1,1%). Проте активно зростали залишки на рахунках домашніх господарств в українських банках: і в гривні (на 1% за місяць), і в іноземній валюті (на 0,6%).