Макроекономічний аналіз на 14 вересня 2021 року

Інфляція взяла паузу в прискоренні
За даними Державної служби статистики, Індекс споживчих цін (ІСЦ) у серпні зменшився на 0,2% м/м. Цьому сприяло сезонне здешевлення овочів (на 18% м/м) та фруктів (на 5% м/м). Показник серпневої дефляції був ідентичним минулорічному, що зумовило збереження річного темпу зростання ІСЦ на рівні 10,2% р/р. Найімовірніше, прискорення інфляції відновиться у вересні. Наразі найбільшим проінфляційним ризиком є стрімке зростання цін на енергоносії на світових ринках.

НБУ збільшив облікову ставку до 8,5% річних
Це рішення було широко очікуваним: сам Нацбанк анонсував його у липневому макроекономічному прогнозі. Разом із збільшенням ставки НБУ припинив довгострокове рефінансування та свопи процентної ставки, а також скоротив максимальний термін кредитів рефінансування з 30 до 90 днів. Після цього Рада НБУ ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2022 рік і середньострокову перспективу, де закріплено послідовність політики інфляційного таргетування, яку впроваджує Національний банк України. А Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, що закріплює цінову стабільність як мету грошово-кредитної політики. Тому варто очікувати збереження послідовної позиції НБУ в реагуванні на інфляційні тенденції.

Валові резерви перевищили 30 млрд доларів, чисті – 20 млрд
Завдяки глобальному розподілу спеціальних прав запозичення (СПЗ), здійсненому МВФ, Україна у серпні наростила міжнародні резерви на 2,7 млрд доларів (+9,2% м/м) до 30,6 млрд доларів, що є максимумом з 2012 року. Чисті резерви сягнули 21,4 млрд доларів, що також є багаторічним максимумом. Варто зазначити, що ці обсяги вже суттєво скоротилися через великі боргові виплати у першій половині вересня, проте валові резерви досі перевищують 30 млрд доларів, а чисті – 20 млрд доларів. В кінці вересня очікується зменшення валових резервів дещо нижче 30 млрд доларів через погашення єврооблігацій. Проте на цьому Україна майже завершить виплати за зовнішніми боргами в 2021 році. А графік виплат зовнішнього боргу у 2022 році значно легший, особливо в частині прямого боргу, що припадає на державний бюджет.

Уряд планує скорочення бюджетного дефіциту в 2022 році
За словами прем’єр-міністра України, дефіцит державного бюджету в 2022 році планується в обсязі 188 млрд грн, що становить 3,5% прогнозованого урядом обсягу ВВП України наступного року (5368 млрд грн). Проєкт передбачає асиметричне зростання доходів і видатків (на 15% та 8% до показників чинного держбюджету-2021, відповідно), що і дасть змогу суттєво скоротити дефіцит.