Макроекономічний аналіз на 17 серпня 2021 року

ВВП у ІІ кварталі зріс лише на 5,4%. За оперативною оцінкою Державної служби статистики, реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) у ІІ кварталі 2021 року збільшився на 5,4% р/р. Попри суттєвий показник зростання, це дуже слабкий результат на тлі слабкої бази порівняння. Наприклад, реальний ВВП Євросоюзу в ІІ кварталі зріс на 13,2% р/р, США – на 12,2% р/р, Росії – на 10,2% р/р. Певні провідні економіки світу та сусіди України вже вийшли на докоронавірусний рівень, проте Україна за показником ВВП залишається досі суттєво нижчою за нього. Цікаво, що за багатьма економічними показниками вимір стану української економіки є помітно кращим, ніж за ВВП. Докладну розбивку ВВП за ІІ квартал 2021 року буде оприлюднено лише 20 вересня, тож причини такого слабкого результату ще місяць залишатимуться темою для висування гіпотез. Варто зазначити, що нижчий показник зростання реального ВВП буде зафіксовано у 2021 році, то меншим буде платіж за ВВП-варантами (VRI) України у травні 2023 року.

Інфляція перевищила 10%. У липні індекс споживчих цін (ІСЦ) зріс на 0,1% м/м, що є доволі незвичною ситуацією для цього літнього місяця, коли зазвичай фіксують сезонне зниження цін для низки товарів. Інфляція у річному вимірі прискорилася з 9,5% р/р у червні до 10,2% р/р у липні. У найближчі місяці очікується подальше прискорення інфляції.

Україна нарощує золотовалютні резерви перед піковими борговими виплатами у вересні. У липні міжнародні резерви Національного банку України зросли на 0,6 млрд доларів (2,1% м/м), що було забезпечено розміщенням єврооблігацій. Показник накопичених резервів зріс до 29 млрд доларів. У серпні очікується потужне поповнення на 2,7 млрд доларів у межах затвердженого розподілу спеціальних прав позики (СПЗ) від МВФ. Таким чином, Україна ввійде в період пікових боргових платежів в іноземній валюті з дуже високими резервами – понад 31 млрд доларів. Нагадаємо, у вересні уряду та НБУ треба сплатити понад 3 млрд доларів за валютними боргами.