Макроекономічний аналіз на 2 жовтня 2017 року

Дефіцит поточного рахунку в серпні знизився до 226 млн. дол. з 597 млн. дол. в липні на тлі зниження дефіциту балансу зовнішньої торгівлі товарами. Зростання експорту товарів прискорилося з 9,3% до 12,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Експорт продукції харчової промисловості зріс на 17,5% в серпні (після зростання на 11,2% в попередньому місяці), завдяки сприятливій динаміці світових цін і торговим відносинам з іншими країнами. Високі світові ціни також підтримували експортерів металургійної продукції - зростання на 8,1% до попереднього року (+ 1,9% за місяць в липні). В результаті, продукти харчування і металургія займають близько 70% українського експорту. Зростання імпорту товарів, навпаки, різко сповільнилося в серпні: з 22% до 10,4%. Імпорт мінеральних продуктів залишається високим через дефіцит вугілля на внутрішньому ринку і більш ранньої закачування газу в сховища. Однак якщо порівнювати з липнем, то зростання сповільнилося - з 53,2% до 32,7% до попереднього року, що було пов'язано з ефектом бази порівняння (у серпні минулого року активізувалося закачування газу). Зниження попиту з боку аграріїв призвело до уповільнення зростання імпорту продукції машинобудування з 28,6% до 13,6%. Крім того, динаміка імпорту продукції хімічної промисловості погіршилася - з + 16,7% до + 10,6%. Завдяки транспортуванні природного газу через територію України, баланс торгівлі послугами залишається позитивним - 309 млн. дол.

Профіцит фінансового рахунку зріс з 305 млн. дол. в липні до 743 млн. дол. в серпні. Приплив прямих іноземних інвестицій склав 194 млн. дол., левова частка яких була спрямована в реальний сектор економіки. Готівкова валюта поза банками скорочувалася високими темпами - 496 млн. дол. Крім того, завдяки розміщенню валютних ОВДП Мінфіном в серпні, активи банківського сектора скоротилися на 308 млн. дол. З іншого боку, помітно знизилися надходження в реальний сектор через торговельні кредити (37 млн. дол. проти 381 млн. дол. в попередньому місяці). В цілому, платіжний баланс був зведений з профіцитом в 518 млн. дол. в серпні.

У січні-серпні дефіцит поточного рахунку досяг 2,1 млрд. дол., що на 0,3 млрд. дол. вище, ніж у минулому році. Експорт товарів підскочив на 21% за рік, а зростання імпорту склало 22,1%. За вісім місяців року, на фінансовому рахунку накопичилося 3,4 млрд. дол., в результаті чого платіжний баланс був зведений з профіцитом у 1,3 млрд. дол.

Весь тиждень гривня впевнено втрачала свої позиції на тлі високих девальваційних очікувань і фактора сезонності. В результаті, за тиждень гривня втратила більше 30 копійок, і курс USD/UAH закінчив п'ятницю на рівні 26,60/26,63. Регулятор провів один валютний аукціон (28 вересня), на якому продав 36,4 млн. дол. Вихід на ринок регулятора суттєво не вплинув на міжбанк, і курс продовжував зростати.

У вівторок, 26 вересня, Міністерство фінансів на щотижневому аукціоні з розміщення ОВДП залучило до бюджету всього 126 млн. грн. Цього разу пропонувалися тільки гривневі папери терміном один рік. Попит був досить низький - всього 2 заявки, який був повністю задоволений. Середньозважений рівень прибутковості склав 14,35%, як і на попередньому аукціоні.