Макроекономічний аналіз на 23 серпня 2022 року

Україна успішно завершила м’яку реструктуризацію зовнішнього боргу. Більшість власників єврооблігацій України – суверенних та гарантованих державою сумарним номіналом 21 млрд. доларів США – погодилися зупинити платежі за боргом на 2 роки та відтермінувати погашення цінних паперів на цей же термін. Аналогічне рішення ухвалили і власники ВВП-варантів. Загалом, це рішення покращує валютну ліквідність українського уряду в 2022-2024 роках на 6 мільярдів доларів США, що підтримає стабільність золотовалютних резервів. Зокрема, Україні вже не треба виплачувати 1 вересня кредиторам 1,2 млрд. доларів США. Видатки Державного бюджету в 2022 році цим рішенням скоротяться на 0,7 млрд. доларів США, у 2023 році – на 1,5 млрд. доларів США.

Інфляція прискорилася до 22%, очікується подальше прискорення. У серпні Індекс споживчих цін (ІСЦ) збільшився на 0,7% м/м. Найбільший внесок до інфляції завдали продовольчі товари, передусім круп’яна, м’ясна та рибна продукція. Водночас відбувалося певне сезонне зниження цін на одяг і взуття, фрукти та овочі (проте не таке сильне, як зазвичай у липні). Зростання цін на овочі у річному вимірі перевищило 101% р/р (ціни подвоїлися), і є найбільшим за значущістю драйвером інфляції. Загалом, інфляція у річному вимірі прискорилася до 22,2% р/р. Аналітики НБУ очікують її прискорення до 31% р/р на кінець 2022 року.

Україна вже експортувала 3 млн. т зерна… За підсумками 49 днів нового маркетингового року Україна експортувала 3 млн. т зерна, згідно даних Міністерства аграрної політики та продовольства. Зокрема, у липні було експортовано 1,7 млн. т, а за 18 днів серпня – 1,3 млн. т. Динаміка експорту нарощується завдяки частковому розблокуванню діяльності морських портів. Проте наявний потенціал експорту зерна значно більший, і вимагає подальшого нарощування пропускної спроможності портів.

…та зібрала великий врожай ріпаку. Міністерство аграрної політики та продовольства повідомило, що за підсумками збору 98% площ було зібрано 3,1 млн. ріпаку. Це другий за обсягом врожай цієї культури (найбільший був у 2019 році, в обсязі 3,3 млн т). Проте, це скоріше виняток із загального тренду: врожай зерна очікується найменшим за останні 10 років (приблизно на 35% нижчим за рекордний врожай 2021 року).