Макроекономічний аналіз на 27 квітня 2018 року

Холодна погода «врятувала» промисловість від спаду. У березні 2018 року темпи зростання обсягів промислового виробництва в Україні сповільнилися до 1% у річному вимірі порівняно із майже 3% за попередні два місяці. Металургія та машинобудування зазнали скорочення обсягів виробництва вперше у 2018 році. Спад у харчовій промисловості посилився до 8% р/р, що великою мірою зумовлено зменшенням виробництва соняшникової олії на 20% р/р через скорочення врожаю у 2017 році. Загалом, календарний ефект негативно впливав на виробництво, адже у березні 2018 року було на 1 робочий день менше, ніж у березні попереднього року. При цьому через холодну погоду в березні енергетика продемонструвала рекордні темпи зростання на 23% р/р. Якби не це високе виробництво енергетичної галузі, у березні Україна взагалі би стикнулася із відновленням спаду промислового виробництва у річному вимірі.

Галузі сфери послуг демонструють різноспрямовану динаміку. Роздрібний товарооборот збільшився у березні 2018 року на 7,6% р/р у реальному вираженні, чому надалі сприяє зростання реальних доходів українців. За підсумками І кварталу зростання роздрібного товарообороту також становило 7,6% до аналогічного періоду минулого року. При цьому у І кварталі на 0,3% скоротилися обсяги будівельних робіт в Україні. Очевидно, погодні умови не сприяли активним будівельним роботам у цей період. Найсуттєвіше зменшилися обсяги житлового виробництва: на 3,5%. Вантажооборот транспортної галузі у І кварталі 2018 року скоротився на 3,8%, що було зумовлено скороченням транзиту природного газу через територію України.

Державний борг скоротився завдяки зміцненню гривні. Станом на кінець березня 2018 року сукупний державний борг (що включає гарантований державою борг) становив 2053,6 млрд. грн., скоротившись на 15 млрд. грн. за місяць та на 88 млрд. грн. з початку року. Скорочення боргу було викликано зміцненням гривні до ключових іноземних валют, що відповідно призвело до зменшення гривневого еквіваленту всіх боргів у іноземній валюті. У І кварталі 2018 року відбувалося заміщення зовнішнього боргу внутрішнім: держава випускала більше гривневих ОВДП, ніж погашала, проте нових зовнішніх запозичень не здійснювала. Утім варто зазначити, що суттєву частину нового внутрішнього боргу придбали нерезиденти.

Кредитний рейтинг України залишено незмінним. Міжнародна рейтингова агенція S&P зберегла суверенний кредитний рейтинг України на рівні В- із прогнозом «стабільний». Експерти рейтингової агенції зазначили, що Україна потребує посилення зусиль на шляху реформ та виконання програми з МВФ для посилення фінансової стабільності.