Макроекономічний аналіз на 27 серпня 2017 року

Динаміка промислового виробництва в липні різко погіршилася. Так, якщо в червні промисловість зросла на 3,8% до відповідного місяця роком раніше, то в липні вона обвалилася на 2,6%. Якщо порівнювати з попереднім місяцем та з урахуванням фактору сезонності, то випуск промислової продукції у серпні знизився на 1,3%. Добувна промисловість показала спад на 9,4% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (-3,2% за місяць) на тлі скорочення виробництва у видобутку кам'яного вугілля (-26,8% за рік), що було пов'язано з економічною блокадою Донбасу і зниженням видобутку державними шахтами. Крім того, видобуток металевих руд знизилася на 7,7%, а нафти і природного газу - на 1,1%. У переробній промисловості як і раніше спостерігалося зростання (+ 2,5%), проте криза в добувній галузі була помітна й тут (-1,3% за місяць). В результаті зростання дефіциту вугілля, виробництво коксу обвалилося на 11,6%, що в свою чергу (разом зі зниженням видобутку металевих руд) вдарило по металургійному виробництву (-4,9%). Проте, істотне зростання спостерігалося у хімічній промисловості, машинобудуванні та фармацевтиці - на 26,7%, 9,1% і 8,5% відповідно. Тим часом, теплові електростанції продовжують скорочувати виробництво (частково через дефіцит вугілля), що призвело до спаду в енергетиці на 11,9%. Проте, якщо порівнювати з червнем, то в липні спостерігалося збільшення на 0,6%. За сім місяців 2017 року, промислове виробництво знизилося на 0,7%. Для порівняння, роком раніше зростання склало 2,3%.

Напередодні довгих вихідних попит на валюту перевищив пропозицію і гривня подешевшала на 10 копійок до USD/UAH 25,56/25,59. Минулого тижня, регулятор виходив на ринок з валютними аукціонами тільки один раз - 21 серпня. Результат - покупка з ринку 50,90 млн. дол. у резерви.

Національний банк продовжує лібералізацію валютного ринку. Регулятор повністю скасував обмеження на зняття готівки в іноземній валюті з поточних і депозитних рахунків через каси і банкомати. Раніше клієнти банків могли знімати тільки до 250 тис. грн. в еквіваленті на добу. Це було останнє обмеження на видачу коштів з банківських рахунків. На думку НБУ, дане рішення не матиме негативного впливу на ринок, а навпаки сприятиме відновленню довіри населення до банківської системи. Крім того, Нацбанк зняв обмеження на випуск депозитних сертифікатів на пред'явника, скасував вимогу на їх погашення тільки шляхом перерахування коштів на рахунок власника сертифіката або пред'явника, а також прибрав мінімальний термін розміщення (не менше шести місяців) для депозитних сертифікатів в іноземній валюті. Також був спрощений розрахунок щоденного ліміту на покупку валюти для власної позиції банків за операціями тод, спот і форвард.

Після сплати податків підприємствами ліквідність банківської системи знаходиться на досить низькому рівні. Втім, були помітні й ознаки відновлення. З огляду на дефіцит ліквідності, банки вирішили перестрахуватися, і тримати якомога більше коштів на коррахунках. В результаті, залишки на коррахунках минулого тижня виросли з 40,4 млрд. грн. до 48,1 млрд. грн. Тим часом обсяг коштів, вкладених в депозитні сертифікати НБУ, скоротився з 44,9 млрд. грн. до 38 млрд. грн. Вартість ресурсів практично не змінилася. Індекс міжбанківських ставок (овернайт) закінчив тиждень на рівні 11,54%.

У вівторок, 22 серпня, відбувся черговий аукціон Міністерства Фінансів України з розміщення ОВДП. Цього разу пропонувалася тільки один гривневий папір терміном 12 місяців. З огляду на дефіцит ліквідності в банківській системі, попит на цю облігацію був невисокий - лише одна заявка. В результаті, Мінфін залучив всього 100 млн. грн. по середньозваженої дохідності 14,40%.